“Jó irányba mennek a dolgok”

2014. január 08.
Egy újévi köszöntőben nem kerülhetjük el az elmúlt évre szóló visszatekintést. Lezárult az önkormányzatok és az önkormányzatokkal kapcsolatban volt intézmények rendszerének átalakítása. Nyugodtan mondhatjuk a megyében jól alakult, köszönet a folyamatban résztvevők együttműködésének - kezdte beszédét Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.

Január 7-én, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban tartott újévi fogadáson Manninger Jenő kiemelte: “A megyei önkormányzatnak a jövőben komoly fejlesztési feladatai lesznek, átalakításuk után ide tartozhat a Széchényi Programiroda, január 1-től már résztulajdonos az RFÜ-ben és nagyobb szerepet vállalhat a vidékfejlesztési programokban is. A  stratégiai célok változatlanok, a megyei jogú városok ipari tengelyeinek fejlesztése, az egészség- és gyógyturizmus fejlesztése és  ahol szintén komoly előre lépésre van szükség - a kisebb települések, ahol ma a mezőgazdaság, a megújuló energia, a helyi termelők támogatása, a falusi turizmus és a helyi vállalkozók számára nem csak uniós támogatás, hanem könnyebb banki hitelezés biztosítása, együttesen eredményezhet előrelépést.”

A megyei elnök beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik 2013-ban munkájukkal öregbítették Zala megye hírnevét.

Az elnöki beszéd után a színház művészei adtak műsort, majd Rigó Csaba kormánymegbízott mondott pohárköszöntőt.

Nézze meg galériánkat!

Manninger Jenő újévi köszöntője:
Egy új évi köszöntőben nem kerülhetjük el az elmúlt évre szóló visszatekintést.
Lezárult az önkormányzatok és az önkormányzatokkal kapcsolatban volt intézmények rendszerének átalakítása.

Nyugodtan mondhatjuk a megyében jól alakult, köszönet a folyamatban résztvevők együttműködésének. Nyilván voltak nehézségek, egy-két megoldandó kérdés még maradhatott, de közös érdekünk, hogy a megyei intézmények jól és hatékonyan működjenek, ezt segítik a kormányzati intézkedések is, a törvényalkotás, melynek eredményeképpen nem csak nagyobb működési fennakadások nem voltak, hanem már a kormányzati szektorban elsősorban az oktatás, de az egészségügy és a szociális területen is emelkedtek a bérek.

Ma már az önkormányzati rendszer sincs válságban, elsősorban azért mert a kormányzat átvállalta az adósságok terheit. Kétségtelen az új finanszírozás különösen a kisebb településeknél okoz nehézségeket, így a jövőben még itt a finanszírozást pontosítani kell.
Sikerként beszélhetünk az önkormányzatok fejlesztéseiről, az uniós pénzek felhasználásáról, habár különösen a kisebb településekre kevesebb jutott, így az új ciklusban ezen javítani kell.

A fejlesztési pénzek kapcsán komoly tanulság a régiót illetően, hogy a régiós számítások Zala megyére nézve kedvezőtlenek. Tekintettel arra, hogy a Bécs és Budapest közötti rendkívül erőteljes fejlődés Zala megyére már nem terjed ki, így a régiós különbségek jelentősebbek lettek. A régiós átlag ugyanakkor magas maradt és Zala megyét nem tekintik hátrányos helyzetű megyének, 2010. óta a kormányzat a megyét tekinti fejlesztési egységnek, ugyanakkor a brüsszeli számítások még régiós alapon történnek. Értünk el már eredményt, például a TOP kistérségekre vonatkozó részénél, már más számítások alapján 2 milliárd forinttal több juthat Zala megyébe. Kormányzati döntéshozókkal is megismertettük már Zala megye ilyen szempontból hátrányos helyzetét. Szükség is van erre, hiszen nem csak arról van szó, hogy közvéleményben a nyugat-dunántúlt lényegesen fejlettebb országrésznek tekintik, hanem arról is-ami másfelől szerencse - hogy a közvélekedés szerint Zalában jó az élet és nem igazán gondolják, hogy Zala megye hátrányos helyzetű.
Köszönhető annak is, hogy a Zala megyei emberek komoly sikereket érnek el az oktatás, a művészet területén és köztudomás, hogy kiváló középiskoláink vannak. Köszönet mindazoknak, akik a tavalyi évben is öregbítették hírnevünket.

A megyei önkormányzatnak a jövőben komoly fejlesztési feladatai lesznek, átalakításuk után ide tartozhat a Széchényi Programiroda, január 1-től már résztulajdonos az RFÜ-ben és nagyobb szerepet vállalhat a vidékfejlesztési programokban is. Az elmúlt évben elfogadtuk a Megyei Fejlesztési Koncepciót, most már a gazdasági részprogramokat, és foglalkozunk a projekt előkészítésekkel is. Összességében azt mondhatjuk tehát, hogy sokkal felkészültebbek leszünk az uniós pénzek fogadására.  A  stratégiai célok változatlanok, a megyei jogú városok ipari tengelyeinek fejlesztése, az egészség- és gyógy-turizmus fejlesztése és  ahol szintén komoly előre lépésre van szükség- a kisebb települések, ahol ma a mezőgazdaság, a megújuló energia, a helyi termelők támogatása, a falusi turizmus és a helyi vállalkozók számára nem csak uniós támogatás, hanem könnyebb banki hitelezés biztosítása, együttesen eredményezhet előrelépést.

A ma divatos szlogen, hogy élhető településekről, élhető vidékről beszélünk - ez a kicsit mesterséges uniós szakmai kifejezés idegenül is hangzik, hiszen elmondhatjuk, hogy Zala megyében ilyen problémák általában nincsenek, környezetünk természetes, egészséges életet tesz lehetővé, célunk nyilván, hogy ezt megőrizzük.  Ugyanakkor a gazdasági problémák, különösen a nagy vállalatok elköltözése még inkább indokolttá teszi, hogy elsődleges cél a munkahelyteremtés, a színvonalasabb, jobban fizető munkahelyek megteremtése, a fiatalok karrier lehetőségének biztosítása.


Mindezen célok eléréséhez az elmúlt években megteremtettük az alapokat, ma már a magyar emberek többsége is úgy gondolja, jó irányba mennek a dolgok. Nyilván sok tennivalónk van még, így engedjék meg, hogy egy szép Tóth Árpád idézettel zárjam a köszöntőmet:

„Az élet szép, csak küzdeni kell érte,
Boldog az, aki célját elérte
Akarni kell és minden sikerül,
Akarni és bízni rendületlenül.”

 

megosztás
hozzászólások
proa (1), Spa Hévíz (3), Művészetek völgye (7), hévízi kifolyó (3), fa (1), egyház (2), szüret (4), jövőkutatás (1), Novák Péter (1), diákolimpia (1), Vaszily Zsolt (3), Balatongyorok (136), Bezerics (1), gyenesdias (213), konyha (1), luxus (4), kék zászló (1), igazgató (1), helyesírás (1), köztársasági elnök (1), Nagy Angelika (1), vuz kft (17), Gelencsér Kálmán (2), hirdetés (1), cukorbetegség (2), tollaslabda (1), augusztus 20. (5), kiállítás (16), boldog békeidők (2), orvos (23), szilveszter (6), Nagy Bálint (10), Hévíz gyógyfürdő (112), percdíj (1), ellenőrzés (2), Táncpanoráma Keszthely (10), vasút (10), matolcsy gyorgy (1), medve (1), Udvaros Dorottya (1), menza (2), menekült (1), menetrend (3), nagyik karácsonya (1), regisztráció (1), Taliándörögd (1), Balatoni Kör (2), Mohácsi József (8), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Semmelweis (2)