Játékmúzeum nyílik karácsonyra Keszthelyen

2010. december 18.
A babakocsiktól a társasjátékokon át a népi játékokig mintegy tízezer darabos gyűjteménynek ad otthont a Keszthelyen karácsonyra megnyíló Vidor Játékmúzeum.

A Kossuth utcai épületben, önkormányzati bérleményben lévő magánmúzeum kialakítása még az utolsó napokban is zajlik. A kiállítótermekben már állnak a tárlóként használatos régi szekrények, bútorok, a termek plafonjaira felfüggesztve pedig több tucatnyi babakocsi, pedálos autó, sőt még egy jó két méteres játékhajó is lóg.
úri Török Tibor - akinek Keszthelyen már ez a hatodik múzeuma - elmondta: szenvedélyes gyűjtőként döntötte el, hogy a mai és egykori gyerekeknek, azaz a felnőtteknek bemutatja a letűnt korok játékainak világát.
A mintegy 300 négyzetméteres bemutatóhelyen már megkezdték a bebútorozást és a gyűjtemény elhelyezését, ahol valószínűleg mindenki megtalálja majd a kedvére való látnivalót. Több száz mackó ül majd a polcokon, többségében a német Steiff gyár elmúlt száz évének darabjai. Megtalálhatók lesznek majd az egykori győri Lemezárugyár sokak által ismert mozgó játékai, de népi játékok és az évtizedekkel ezelőtti falusi búcsúkban árusított portékák is számtalan régi társasjátékkal együtt.
A több mint száz év játéktörténetét tükröző gyűjteményben a modern kor kedvencei is helyet kaptak. Az egyik helyiségben például Barbie babák láthatók, de Kinder tojásból származó figurák sokasága és a fiúk régi kedvencei, Matchboxok is a polcokra kerülnek.
A tervek szerint december 23-án nyíló múzeum tulajdonosa azt is elárulta: a kicsiknek - vagy az egykori kicsiknek - nemcsak nézelődni lesz lehetőségük, de egy-két darabbal akár játszhatnak is.
Túri Török Tibor elmondta: 1999-ben nyitotta meg első gyűjteményét a keszthelyi sétálóutcában. A népviseletes babamúzeumot később a csigákból készült parlament kiállítása, majd a történelmi panoptikum és a kínzómúzeum megnyitása követte. Ez utóbbi mellett szintén csak felnőttek látogathatják az idén májusban megnyitott erotikus panoptikumot. mti

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
farsang (2), vendégéjszaka (2), Keszthelyi Kiscápák (6), Bock Bisztró (12), paleo-ketogén (4), Suba Alexandra (1), Pampetrics György (21), europa-bajnok (5), párbajtőr (1), Nagykanizsa (1), Kastély kávézó (1), terápia (4), energia (6), munkahely (8), táncpanoráma (5), marko peter (22), Novinszky Petra (1), helyesírás (1), egynapos sebészet (1), Ranolder (1), kornyezettudatos (4), karrier (1), nyár (1), jóga (1), életveszély (1), cipősdoboz (3), cigaretta (13), Cserszegi fűszeres (1), cégtörlés (3), Egészségfejlesztési Iroda (1), korcsolya (3), kollégium (1), képviselő-testület (37), strand (19), vitorlásverseny (26), MSZP (17), Cserszegtomajfutás (4), Füzes Eszter (1), program (7), Ruzsics Ferenc (424), Magyar Telekom (1), Balaton Szinház (897), posta (1), tűzoltó (27), katasztrofavedelem (42), tanulás (2), Tata (1), Bóka István (1), Hírek képekben (10), C+ fesztivál (1)