Járási népegészségügyi intézet: szerteágazó feladatok

2013. augusztus 26.
Új sorozatot indítottunk útjára, amelynek célja, hogy bemutassuk a járási hivatalok munkáját. Most dr. Divinyi Tamás járási tiszti főorvost kérdeztük. A járási népegészségügyi intézetek illetékességi területükön ellátják az egészségügyi államigazgatási szerv népegészségügyi, hatósági, szakmai felügyeleti feladatait.

– A Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Intézetéhez mint szakigazgatási szervhez két járás, a keszthelyi és a zalaszentgróti tartozik. A tevékenység speciális, idegenforgalmi térség vagyunk a Balaton közelségével és a gyógyvizekkel, a 63 ezer állandó lakos mellett a turisták, a járásokba érkező vendégek is idetartoznak, így 100-110 ezer emberrel kell számolni. Hozzánk tartozik a járványügy, a járványügyi megelőzés, az oltóanyag-ellátás, a védőoltások felügyelete.
– A másik nagy terület az egészségügyi igazgatás, ugyanis a járási intézet adja ki az alapellátás igazgatási engedélyeit, idetartoznak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a foglalkozás-egészségügyi orvosok, a fogorvosok, a védőnők, hozzánk tartozik egy zalaszentgróti szakrendelő, illetve nagyon sok, a járásban működő magánrendelő.
– A következő nagy terület a település-egészségügy, idetartozik egyebek mellett a természetes fürdőhelyek, a medencés fürdőhelyek, valamint a szállodák és az apartmanok ellenőrzése. Ehhez a területhez sorolható a hulladéklerakók és a temetők felügyelete is. Az élelmezés-egészségügy kapcsán felmerülő ellenőrzések is a járási népegészségügyi szervhez tartoznak. Inkább beszéljük meg a problémákat, ne kelljen büntetni, nálunk nyitott kapukra találnak az ügyfelek.
– Fontos feladata az intézetnek a nem dohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartását vizsgálni. A közegészségügyi felügyelők már az akció-ellenőrzés ideje alatt is számos helyen végeztek utóellenőrzést, és a jövőben is számolni kell azzal, hogy visszatérnek oda, ahol korábban szabálytalanságot találtak.
– Ellenőrizzük a kémiai biztonságot, a különböző kozmetikumokat, a táplálékkiegészítőket, illetve nagy hangsúlyt kapnak a közétkeztetésben a táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok, ezt idővel rendelet is szabályozni fogja.
– A gyermek- és ifjúsági egészségügy területe nyáron is ró feladatot a munkatársakra, a táboroztatás közegészségügyi feltételeit ellenőrzik, de idetartozik például a bölcsődék, az óvodák és az iskolák higiéniás feltételeinek vizsgálata.
– Az ápolási szakfelügyeletet is mi látjuk el, az alapellátási szakdolgozók és a védőnők is hozzánk tartoznak ezen a téren. Fontos terület a prevenció, az egészségnevelés, így a kötelező szűrések koordinálása, az iskolai és a munkahelyi egészségnevelés.

megosztás
hozzászólások
VeszprémFest (1), Mohácsi József (8), google (3), lakás (3), Cserszegi fűszeres (1), matolcsy gyorgy (1), Életfa iskola (2), hegyalja fesztival (3), Bóka Péter (1), szalloda (59), kornyezettudatos (4), tornádó (1), cselgáncs (1), vasárnapi pihenőnap (3), időkép.hu (2), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), színház (5), police (513), ZalaSprings Golf Resort (2), Via Hotel (1), kötélugró (1), KFT (1), Pete Krisztina (1), repülő (3), kalendarium (831), újszülött (1), Vatikán (1), Magyar Turizmus Zrt (45), unicef (1), Krasznai István (1), zene (23), Lel Ki Főzde (1), könyvbemutató (2), DJ Gerysson (1), Szeiler Gábor (1), Tar Ferenc (3), rádió (1), kábítószer (9), pünkösdi regatta (5), emléknap (1), Kovács Beatrix (1), vb (8), Lisa (35), retro (1), Palya Bea (1), Gachályi András (3), Kvarda Attila (25), téligumi (1), arckezelés (1), Ollári Barbara (1)