Járási megállapodások Zala megyében – Teljesítve!

2012. október 12.
A Zala Megyei Kormányhivatal az országban elsőként állapodott meg teljes körűen minden Zala megyei települési önkormányzattal a járási kormányhivatalok kialakításáról. Ebből az alkalomból, ünnepélyes sajtótájékoztatón jelentette be Rigó Csaba kormánymegbízott Zala megyei polgármesterek jelenlétében a tárgyalási szakasz lezárultát és a megállapodások megszületését.

- A lezajlott egyeztetések és tárgyalások során olyan tudatos tárgyalási módszert alkalmaztunk, hogy annak ellenére, hogy Zala az ország harmadik legnagyobb településszámú megyéje (258 település), elsőként egyeztünk meg teljes körűen és írtuk alá a megállapodásokat, amelynek eredeti tervezett határideje október 31 volt. Tárgyalási módszerünk az úgynevezett időosztásos iterációs tárgyalási eljárás volt körjegyzőségi, járási és ha kellett megyei szinten - mondta el Rigó Csaba kormánymegbízott.

A közösségi, helyi jellegű feladatok az önkormányzatnál maradnak, azonban azokat az állami feladatokat, amelyek egységes szemléletmódot követelnek meg, a járási hivatalokhoz kerülnek. A járások és a járási székhelyek kialakításának alapelve az volt, hogy a megyék határaihoz igazodva az állampolgárok számára biztosítsa az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyű hozzáférést. A járási rendszer 2013. január 1-től kezdi meg működését, majd 2013 végére kibővült kormányablak-rendszerrel várja az állampolgárokat.

Zala megyében 6 székhelyen, Keszthelyen, Lentiben, Letenyén, Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Zalaszentgróton működik majd járási hivatal és kormányablak. További 4 városban Hévízen, Pacsán, Zalakaroson és Zalalövőn kormányablak.

- A tárgyalások során 310 fő (köztisztviselői státuszt) átvételében állapodtunk meg a települési önkormányzatokkal, melyek járásonkénti megoszlása a következő: Zalaegerszeg 98, Nagykanizsa 88, Keszthely 60, Lenti 26, Letenye 20, Zalaszentgrót 18. A 310 főhöz jön majd hozzávetőleg 260 fő, akik jelenleg a megyei kormányhivatal kirendeltségein dolgoznak. Így alakul ki a 6 járásban egy 570 fős állomány.
A mai nappal közös összefogással nagy lépést tettünk az egyablakos rendszer felé! A megállapodások alapját képezte többek között azon feltétel, hogy egyetlen ember sem kerülhet az utcára, továbbá mindenhol rendelkezésre álljon majd települési ügysegéd, ahol eddig állami ügyfélszolgálati feladat volt - emelte ki a kormánymegbízott.

Forrás: Zala Megyei Kormányhivatal
 

megosztás
hozzászólások