Járási hivatalok: ügyfélbarát ügyintézés

2013. június 19.
Új sorozatot indítunk útjára azzal a céllal, hogy bemutassuk a járási hivatalok munkáját. Első cikkünkben Molnár Attilát, a Keszthelyi Járási Hivatal vezetőhelyettesét kérdeztük. A kormány határozott célja volt a közigazgatás reformja – mondta Molnár Attila, a Keszthelyi Járási Hivatal vezetőhelyettese.

 

2010-ben visszaállították a közigazgatási hivatalokat, 2011. január 1-jén jöttek létre a kormányhivatalok, így a Zala Megyei Kormányhivatal is, majd az idén januártól kialakultak a járási hivatalok. Ez egy hosszabb folyamat volt, beleértve a jogalkotást és a szervezeti átalakítást is. Molnár Attila hozzátette azt is, fontos cél volt, hogy elkülönüljenek az önkormányzati és az állami feladatok.
A járási hivatal törzshivatalból, ezen belül okmányirodai és hatósági osztályból áll. Ehhez társulnak a járási szakigazgatási szervek, így a járási munkaügyi kirendeltség, a járási népegészségügyi intézet, a járási gyámhivatal, amelynek Hévízen is van kirendeltsége, a járási földhivatal, a járási építésügyi hivatal és a járási állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal.
– A hatósági osztály feladata több területre osztható: szociális hatáskörök, koordináció, kötelezés és engedélyezés, illetve települési ügysegédi rendszer, amelyet a hatósági osztály munkatársai látnak el a hét meghatározott napjain. Ez utóbbi fontos tevékenység, ugyanis az volt az elképzelés, hogy minél közelebb hozzuk az ügyfélhez az államot. A járáson belül 30 település található, mindenhol ügyfélfogadással találkozik a lakosság, így nem kell utazni, nem kell szabadnapot kivenni egy nyomtatvány beszerzéséhez például a közgyógyellátásra való jogosultság vagy az alanyi ápolási díj megállapításához, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsághoz. Próbálunk rugalmasak lenni – fejtette ki a vezetőhelyettes. Az adott területet olyan munkatárs koordinálja, aki korábban is ezen a szakterületen dolgozott, illetőleg igyekszünk az önkormányzatok által megfogalmazott igényeket és helyi sajátosságokat is figyelembe venni.
Január elsején az okmányirodák feladata is átkerült a járási hivatalokhoz. Így, kormányablakok nyílnak ott, ahol az okmányirodák működnek. Keszthelyen a már megszokott helyen, de új külsővel, várja majd az ügyfeleket, ezen felül a földhivatalban kialakítandó kormányablak és a hévízi kirendeltség is rendelkezésre áll majd.
 
A járási hivatalban jelenleg is számtalan ügy intézhető, de a tervek szerint közel 2600 feladatkörrel bővülnek a várhatóan 2013 végén nyíló kormányablakok is. Az egyablakos rendszerben sok fajta ügyet lehet majd egy helyen elintézni, vagy elindítani, legyen az vállalkozói igazolvány kiváltása, szociális ügy vagy éppen földhivatali ügyintézés. Természetesen különbséget kell tenni az általános tájékoztatás, vagy pl. egy szabálysértési ügy tekintetében, ahol az ügyek természete más emberi hozzáállást kíván – mondja Molnár Attila. Egyben megemlítette az internetes ügyintézési lehetőséget is. A kezdeményezés és az akarat meg van, jó példa erre a földhivatali Takarnet informatikai rendszer, amely megkönnyíti az ügyintézést. Nem kell például a Balatonhoz elutazni annak a debreceninek, aki itt akar nyaralót vásárolni, letöltheti az internetről a szükséges tulajdoni lapot, illetve be is mehet a helyi földhivatalhoz. 

megosztás
hozzászólások
sárkányrepülő (1), tornádó (1), karrier (1), Gelencsér Dental (3), alakformálás (6), hulladék (3), Pappné Beke Judit (1), vonat (7), sorkötelezett (1), Oláh Péter (2), magyar (1), vízilabda (2), gyász (1), gyermekbarát (2), Krepsz Zoltán (38), mellrák (1), bolt (3), levendula (2), taverna (25), szolárium (1), kert (1), Brüsszel (1), állatkínzás (2), Zalaköveskút (1), himnusz (1), olimpia (152), polgármester (153), sütemény (1), Tóth Csaba (3), pszichoterápia (1), adó (6), Visionet (1), uszoda (9), Player's Restaurant & Bar (2), triatlon (13), Alsópáhok (51), keszthely (4040), balett (1), vívás (1), Tar Ferenc (3), goldmark muvelodési kozpont (60), Bátortábor (1), Forstner Anna (1), mav (25), sport (1085), KiBeszél (14), Cséby Géza (5), íjászverseny (1), hó (4), vb (8)