Járási hivatalok: szerteágazó feladatai vannak a hatósági állatorvosnak
Három hatósági állatorvos végzi feladatát a Keszthelyi Járási Hivatal Járási Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalában keszthelyi és zalaszentgróti járási illetékességgel, ahol mindhárman végeznek ellenőrzést egyebek mellett a takarmány-előállítók, az állattartók, az élelmiszer-előállítók, valamint a forgalmazásban, a szállításban és a kereskedelemben, a vendéglátásban részt vevők között. Munkájukat két élelmiszermérnök kolléganő segíti.
Dr. Szebényi Tibor 2010-ben végzett az állatorvosi egyetemen, az Országos Állat-egészségügyi Intézet haltani laboratóriumában kezdte pályafutását.
– A feleségemmel, aki szintén állatorvos, úgy döntöttünk, hogy Budapest helyett egy nyugodt kisvárost keresünk, ahol folytathatom a halegészségügy tanulmányozását is. Eredetileg siófoki vagyok, és szerettem volna visszatérni a Balatonhoz, így kapóra jött egy kínálkozó lehetőség Keszthelyen, ahol a szerteágazó feladatok között található hallal kapcsolatos is: ellenőrzöm a haltelepítést vagy éppen a halfeldolgozást, a halfüstölést.
Dr. Csütörtöki Attila Péter Keszthelyen töltötte a gyakorlatát.
– Az állatorvosi egyetem ötéves képzése után van egy állat-egészségügyi igazgatás és élelmiszer-higiénia szakképzés, az ehhez kapcsolódó szakmai gyakorlat egy része a keszthelyi hivatalban zajlott. Itt megismerkedtem egyebek mellett a biztonságos élelmiszerek termeléséhez, előállításához és forgalmazásához szükséges speciális higiéniai alapszabályokkal, az élelmiszer-termelés, -előállítás és -forgalmazás hatósági felügyeletével, valamint az állat-egészségügyi igazgatással, a járványvédelemmel, rendszeresen ellenőrzésekre is jártunk. Mindjárt a gyakorlat első napján jelezte a megyei főállatorvos-igazgató, hogy a közeljövőben nyugdíjazás miatt lesz üres állás. Szerencsésnek érzem magam, hogy a gyakorlati helyem lett a munkahelyem. Ez egy nagyon jó és stabil lehetőség, amelynek jelene és jövője van.
Dr. Szebényi Tibortól megtudtuk, kettős irányítás alatt dolgoznak: a szakmai irányítást a megyei igazgatóság, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzi, szervezetileg pedig a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalához tartoznak. Mindkét irányból kérnek adatszolgáltatást, statisztikát, jelentéseket, így a munkájuk nagy részét kiteszik az adminisztrációs feladatok. Mindemellett természetesen a szakmai feladatok a hangsúlyosak.
A tojástól az asztalig
– A baromfikeltetésben erős a Keszthelyi járás, három ilyen nagy telep is működik Sármelléken és Zalaapáti környékén. A cég, amely megvásárolja a tojásokat, már rendelkezik megfelelő dokumentációval, így nyomon követhető a tojás útja, illetve később a keltetés, majd a továbbtartás vagy a vágás folyamata. A felelősség megosztott a telepen dolgozó állatorvos kollégával. Ha külföldre kerül egy szállítmány, mi állítjuk ki az exportbizonyítványt, de ugyanígy a járásba érkező szállítmányok is hozzánk tartoznak – ismertetette számos feladatuk egyikét dr. Csütörtöki Attila.
Fokozott ellenőrzések nyáron is
– Bejelentés alapján vagy véletlenül, rajtaütés-szerűen végezzük a vendéglátóegységek ellenőrzését – mondta dr. Szebényi Tibor. – Elsősorban az élelmiszer-higiéniai előírások betartására, a minőségmegőrzési idő lejáratára, a késztermékek jelölésére figyelünk. Előírás, hogy az éttermekben jelölni kell a kész és félkész termékek (például szeletelt húsok) lejáratát, ez rendszerint elmarad, nincs feltüntetve, honnan származik a termék, ezek a leggyakoribb hibák. Nyáron gyorsítunk a tempón, akkor van a főszezon a Balatonnál, mi pedig nagyon sok helyen jelen vagyunk – tette hozzá a hatósági állatorvos.