Járási hivatalok: szerteágazó feladatai vannak a hatósági állatorvosnak

2014. április 10.
Folytatjuk sorozatunkat, amelyben bemutatjuk a Keszthelyi Járási Hivatal működését. Ezúttal az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal két fiatal hatósági állatorvosát mutatjuk be.

Három hatósági állatorvos végzi feladatát a Keszthelyi Járási Hivatal Járási Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalában keszthelyi és zalaszentgróti járási illetékességgel, ahol mindhárman végeznek ellenőrzést egyebek mellett a takarmány-előállítók, az állattartók, az élelmiszer-előállítók, valamint a forgalmazásban, a szállításban és a kereskedelemben, a vendéglátásban részt vevők között. Munkájukat két élelmiszermérnök kolléganő segíti.

Dr. Szebényi Tibor 2010-ben végzett az állatorvosi egyetemen, az Országos Állat-egészségügyi Intézet haltani laboratóriumában kezdte pályafutását.
– A feleségemmel, aki szintén állatorvos, úgy döntöttünk, hogy Budapest helyett egy nyugodt kisvárost keresünk, ahol folytathatom a halegészségügy tanulmányozását is. Eredetileg siófoki vagyok, és szerettem volna visszatérni a Balatonhoz, így kapóra jött egy kínálkozó lehetőség Keszthelyen, ahol a szerteágazó feladatok között található hallal kapcsolatos is: ellenőrzöm a haltelepítést vagy éppen a halfeldolgozást, a halfüstölést.
Dr. Csütörtöki Attila Péter Keszthelyen töltötte a gyakorlatát.
– Az állatorvosi egyetem ötéves képzése után van egy állat-egészségügyi igazgatás és élelmiszer-higiénia szakképzés, az ehhez kapcsolódó szakmai gyakorlat egy része a keszthelyi hivatalban zajlott. Itt megismerkedtem egyebek mellett a biztonságos élelmiszerek termeléséhez, előállításához és forgalmazásához szükséges speciális higiéniai alapszabályokkal, az élelmiszer-termelés, -előállítás és -forgalmazás hatósági felügyeletével, valamint az állat-egészségügyi igazgatással, a járványvédelemmel, rendszeresen ellenőrzésekre is jártunk. Mindjárt a gyakorlat első napján jelezte a megyei főállatorvos-igazgató, hogy a közeljövőben nyugdíjazás miatt lesz üres állás. Szerencsésnek érzem magam, hogy a gyakorlati helyem lett a munkahelyem. Ez egy nagyon jó és stabil lehetőség, amelynek jelene és jövője van.
Dr. Szebényi Tibortól megtudtuk, kettős irányítás alatt dolgoznak: a szakmai irányítást a megyei igazgatóság, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzi, szervezetileg pedig a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalához tartoznak. Mindkét irányból kérnek adatszolgáltatást, statisztikát, jelentéseket, így a munkájuk nagy részét kiteszik az adminisztrációs feladatok. Mindemellett természetesen a szakmai feladatok a hangsúlyosak.

A tojástól az asztalig
– A baromfikeltetésben erős a Keszthelyi járás, három ilyen nagy telep is működik Sármelléken és Zalaapáti környékén. A cég, amely megvásárolja a tojásokat, már rendelkezik megfelelő dokumentációval, így nyomon követhető a tojás útja, illetve később a keltetés, majd a továbbtartás vagy a vágás folyamata. A felelősség megosztott a telepen dolgozó állatorvos kollégával. Ha külföldre kerül egy szállítmány, mi állítjuk ki az exportbizonyítványt, de ugyanígy a járásba érkező szállítmányok is hozzánk tartoznak – ismertetette számos feladatuk egyikét dr. Csütörtöki Attila.

Fokozott ellenőrzések nyáron is
– Bejelentés alapján vagy véletlenül, rajtaütés-szerűen végezzük a vendéglátóegységek ellenőrzését – mondta dr. Szebényi Tibor. – Elsősorban az élelmiszer-higiéniai előírások betartására, a minőségmegőrzési idő lejáratára, a késztermékek jelölésére figyelünk. Előírás, hogy az éttermekben jelölni kell a kész és félkész termékek (például szeletelt húsok) lejáratát, ez rendszerint elmarad, nincs feltüntetve, honnan származik a termék, ezek a leggyakoribb hibák. Nyáron gyorsítunk a tempón, akkor van a főszezon a Balatonnál, mi pedig nagyon sok helyen jelen vagyunk – tette hozzá a hatósági állatorvos.

megosztás
hozzászólások
Clemens Zsófia (1), Zalai Kutyasuli (1), Gyarmati Noémi (1), minimálbér (1), Miss Balaton (1), állatkert (1), Együtt (1), bank (7), felmondás (1), alpolgármester (2), közétkeztetés (4), vírus (1), footgolf (1), gyógytornász (1), Szutrély Péter (7), cégtörlés (3), Ollári Barbara (1), örömszerző pillanatok (17), Tata (1), DRV Zrt. (3), hirdetés (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), táplálkozás (1), Eurovíziós Dalfesztivál (1), termálfürdő (1), állatorvos (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), police (513), Bogi (13), zala (1156), szolárium (1), viz (1), 2016 (2), percdíj (1), matolcsy gyorgy (1), Divinyi Tamás (4), világbajnokság (2), Giro d'Italia (1), Astellas-díj (2), Fehér szalag (1), Papp Gabor (227), születés (16), Vigántpetend (1), Zalai Borcégér (5), migráns (3), Bóka Péter (1), nyár (1), Kovács Ernő (1), gépjármű (1), mozi (13)