Járási hivatalok: koncentráltabb földhivatali ügyek

2013. szeptember 21.
Új sorozatot indítottunk útjára, amelynek célja, hogy bemutassuk a járási hivatalok munkáját. Mostani cikkünkben Tompos Kálmánt, a Keszthelyi Járási Földhivatal hivatalvezetőjét kérdeztük.

– Három községgel növekedett augusztus 15-től a Keszthelyi Járási Földhivatal illetékességi területe. Ligetfalva, Zalacsány és Vindornyaszőlős földügyeit is mi látjuk el. Korábban ezek a községek Zalaszentgróthoz tartoztak – tájékoztatta a Monitort Tompos Kálmán, a Keszthelyi Járási Földhivatal vezetője.

 

A volt megyei földhivatal

A jogi személyiség nélküli szakigazgatási szerv a Keszthelyi Járási Hivatal önálló szervezeti egységeként működik. A munkáltatói jogokat a járási hivatal vezetője látja el. A szakmai irányítást a Vidékfejlesztési Minisztérium, annak földügyi főosztálya végzi a Zala Megyei Kormányhivatal Földhivatalának (régi megyei földhivatal) vezetőjén keresztül. Illetékességi területe a Keszthelyi járás.
Mint ingatlanügyi hatóság, a feladatai közé tartozik a földtulajdon, a földhasználat, a földvédelem, a földhasznosítás, az ingatlan-nyilvántartás, a földértékelés és -minősítés, a földmérés és a térképészet, valamint a telekalakításokkal kapcsolatos hatósági ügyek.

Két fontos hatósági nyilvántartást vezetnek

Az egyik az ingatlan-nyilvántartás, amely magába foglalja a tulajdoni lapok és az ingatlan-nyilvántartási térkép vezetését. A lakosság legnagyobb részben ezeket a nyilvántartásokat használja – tette hozzá a vezető. A másik a földhasználati nyilvántartás, amely a termőföldek tényleges használóit tartja nyilván. Ez utóbbi rengeteg munkát adott a hivatalnak, mivel szélesítették a bejelentési kört. Korábban egy hektár volt a területi minimum, amit be kellett jelenteni, most viszont már területi mérték nélkül van bejelentési kötelezettség.

Tulajdoni lap bárhonnan

A Keszthelyi Járási Földhivatal ügyfélfogadójában a helyrajzi szám ismeretében az ország bármely ingatlanáról kiadnak hiteles tulajdonilap-másolatot. Térképmásolatból azonban a saját járáson kívülről csak nem hiteles másolatot szolgáltatnak.
Fontos feladatuk a termőföldek művelési kötelezettsége és a külterületeken a parlagfű ellenőrzése. A hivatal kapacitása nem teszi lehetővé, hogy minden évben teljes mértékben végigjárják a termőföldeket. Tompos Kálmán felhívta a figyelmet arra: a lakosságnak is van lehetősége a műveletlen, a parlagfűvel fertőzött területek bejelentésére.

megosztás
hozzászólások
Novinszky Petra (1), Füzes Eszter (1), facebook (15), Asperger-szindróma (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Happy Dixieland Band (8), humanitárius település (1), webshop (1), LMP (4), Gelencsér Kálmán (2), felveteli (29), Oroszlán Zsolt (2), szalloda (59), Hanse (2), verseny (2), Erdély (2), életveszély (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), arckezelés (1), költségvetés (1), bezárás (1), szauna (2), migráns (3), transzfer (1), gyümölcs (2), Donkó Imre (1), Hévíz gyógyfürdő (112), Brüsszel (1), tranzakciós díj (1), gyenesdias (213), jogosítvány (1), vonat (7), kornyezettudatos (4), kereskedelem (1), szavazas (9), örömszerző pillanatok (17), Budapest (3), Pál Attila (1), repuloter (64), kozlekedes (8), álommeló (1), idojaras (262), Bródy János (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), gyógyfürdő (6), Miss Balaton (1), webmark (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), étrend (4), Darren Cranmer (2)