Járási hivatalok: építésügy és építésfelügyelet

2013. július 13.
Új sorozatot indítottunk útjára, amelynek célja, hogy bemutassuk a járási hivatalok munkáját. Második cikkünkben Kruppáné Krajczár Andreát, a Keszthelyi Járási Építésügyi Hivatal vezetőjét kérdeztük.

‒ Teljes szervezeti, szerkezeti és eljárásjogi átalakítás ment végbe az építésigazgatás területén is. Az első fokú építésfelügyeleti hatósági és egyes jogszabályokban meghatározott, kiemelt építésügyi hatósági feladatok ellátására jött létre a járási építésügyi hivatal, amelynek két szakterülete az építésfelügyelet és a kiemelt építésügyi hatóság.

‒ Az építésfelügyelet 2013. január elseje előtt Zalaegerszegen látott el az egész megyére kiterjedően feladatokat, azonban januártól a megyében három, a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a keszthelyi építésügyi hivatal látja el a munkát. A hivatal hatósági tevékenységét Keszthely és Zalaszentgrót járások illetékességi területén 50 település vonatkozásában végzi. Az építésfelügyeleti hatóság ellátja az építési folyamat felügyeletét, ellenőrzi az építmények műszaki állapotát, valamint feltárja a szabálytalan építkezéseket. A hivatalnál két építésfelügyelő vizsgálja az építkezés helyszínén a kivitelezési tevékenység végzésének szakszerűségét, jogszerűségét, résztvevőinek jogosultságát, az építési napló vezetésének módját, tartalmát, a jogerős építési engedély és a hozzá tartozó kiviteli tervek meglétét. Vizsgálja továbbá a meglévő épületek jó karban tartási kötelezettségét is.
‒ Az építtetők esetében mindez azt jelenti, hogy az épületek kivitelezését ellenőrizzük oly módon, hogy az megfelel-e az engedélyezett tervdokumentációknak és az egyéb jogszabályi előírásoknak. A hivatal igyekszik partnere lenni az ügyfeleknek, így lehetőséget ad a hiányok pótlására. Fontos hangsúlyozni, hogy a járási hivatal mint ellenőrző szerv súlyosabb esetben felfüggesztheti az építkezést, ha például eltérnek az ügyfelek a kiadott jogerős építési engedélytől és a hozzá tartozó kiviteli tervtől.

‒ A kiemelt építésügyi hatóság elsősorban az első fokú építésügyi hatóságot érintő kizárási ügyben jár el. Ha egy ingatlanon önkormányzati érdekeltség is van, például az önkormányzat a tulajdonos vagy az építtető, a kizárás megállapítását követően a járási építésügyi hatóság látja el az engedélyezési feladatokat, hogy az összeférhetetlenségeket feloldja. Így a polgármester és a jegyző személye is érintettséget jelenthet.
‒ A lakosságot érintően meg kell említeni, hogy az általános építésügy feladatait továbbra is a járásszékhely (Keszthely) települési önkormányzata jegyzője látja el.

megosztás
hozzászólások
munka törvénykönyve (1), kerekpar (27), hitel (5), alpolgármester (2), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Együtt (1), Astellas-díj (2), díj (4), Love your belly (2), freestyle foci (1), tartozás (1), szalon (1), kormanyhivatal (93), jogszabály (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Nagymező Gyenesdiás (1), vuz kft (17), menzareform (4), egyház (2), szolárium (1), fesztival (93), vitorlázás (37), himnusz (1), Polgár Zsolt (1), család (1), vadász (2), munkaviszony (1), Gál Lajos (9), facebook (15), Suba Alexandra (1), Balaton (1157), LMP (4), könyv (1), homoszexualis (1), regatta (2), szunyog (3), ellazulás (1), iskola (338), Rózsakert étterem Hévíz (1), Biró Róbert (15), Csángó Zsuzsa (1), Balaton-part (10), kiállítás (16), gyermekfelügyelő (1), Bagyinka Tímea (1), étterem (11), gyenesdias (213), Joós Adél (1), női gombolkodó (5), Krepsz-Kapai Bernadett (1)