Járási hivatalok: emberiesség, vezetés, ügyintézés!

2013. december 02.
Április óta a Keszthelyi Járási Hivatal vezetőhelyettese dr. Molnár Attila, aki sokrétű feladatot lát el. Helyettesként egyben a hatósági osztályt is vezeti, valamint a helyi védelmi bizottság titkára.

– Mit kell tudnunk önről, mióta részese a közigazgatásnak?
– 2003-ban végeztem a ma már Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, és az idén a jogi szakvizsgát is megszereztem, amire nem kis szerénységgel rettentő büszke vagyok. 2004-ben kerültem a földhivatalhoz, ahol később ingatlan-nyilvántartási osztályvezető lettem, majd e feladatom mellett a hivatalvezető helyettesítését is elláttam. Tíz éve dolgozom a közigazgatásban. Hévízen élek a párommal és a kislányunkkal. Janka első osztályos Hévízen, az Illyés Gyula általános iskolában, a párom, Rita fogtechnikusként dolgozik szintén Hévízen.
– A járási hivatalvezető helyettesítését ez év áprilisától látom el. A közigazgatás átszervezésekor, tavaly találkozhattam először közelebbről járási hivatallal. A szervezet kialakításában és magában a struktúrában is fantáziát láttam és látok ma is. Így elkezdett érdekelni, hogy a tapasztalatomat, emberi hozzáállásomat ebben a fiatal szervezetben hogyan tehetném a leendő hivatal mindennapjaihoz. Tulajdonképpen ez egyfajta útkeresés volt. Az eddigi munkámat megismerve kaptam a kormányhivatal vezetésétől lehetőséget jelenlegi feladatom ellátására, ami nagyon megtisztelő, és egyben nagy kihívást is jelent. Nem kisebb kihívás ugyanakkor a helyi védelmi bizottság titkárának is lenni. Tekintettel arra, hogy ez igen összetett feladat, ezért csak egy jó tanácsot fogalmaznék meg. Mindannyian átéltük az idei év szélsőséges időjárását, ezért az előttünk álló télre hallgassunk az időjárás-előrejelzésekre.
– Egy év sem telt el azóta, hogy felállt a járási hivatal. Van-e lehetőségük menet közben változtatni, finomítani?
– Fiatal szervezet vagyunk fiatal stábbal, de kellő szakértelemmel. Itt kiemelném, hogy a járási hivatal mai formájának kialakításához nagymértékben hozzájárult dr. Varga Andrea hivatalvezető asszony munkája. A januári felállás előtt tavaly több hónapot foglalkozott az előkészítéssel járási biztosként.
– Ma olyan kollégák dolgoznak nálunk, akik folyamatosan képzik magukat. Jó érzés, hogy mindenki igyekszik megmutatni a tudását. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a továbbtanulásokat, továbbképzéseket a Zala Megyei Kormányhivatal támogatja. Több kollégánk is egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat folytat, ami nem kevés anyagi terhet jelentene e támogatás nélkül a háztartásoknak. Ebből is látszik, hogy előre akarunk tekinteni. Többé-kevésbé ez is hozzájárul ahhoz, hogy a működésünkben felmerülő nehézségeket kellő hatékonysággal orvosolni igyekszünk. Így ha szükséges, van lehetőségünk finomítani. Például az ügysegédi rendszer egy új kapcsolati forma az állampolgárokkal, mégis igyekszünk hatékonyabbá tenni, törekszünk a fejlesztésére. Megoldottuk annak a kérdését is, hogy a Keszthelyi Járási Hivatal irattárát hol és milyen formában alakítsuk ki, helyezzük el.
– Milyen teendőket hoz a jövő?
– A következő hónapok fontos feladata a Keszthelyi Járási Hivatalnál a kormányablakok integrált kormányzati ügyfélszolgálatainak megnyitása. Várhatóan tavasszal Hévízen nyílik az első kormányablak, a második a keszthelyi földhivatal épületében lesz, a harmadik pedig a jelenlegi okmányirodában. Természetesen jelenti mindez a teljes kapacitást, a korábbiakban bemutatott hat szakigazgatási szervet is. Kívülről nem érzékelhető, de ma azon dolgozunk, hogy amikor a startpisztoly eldördül, a legfelkészültebb ügyfélszolgálati kollégákkal találkozzanak az ügyfelek.
– Milyen a kapcsolatuk a kormányhivatallal és a szomszédos járásokkal?
– Egészséges kapcsolat a kormány elképzelésein át, a kormányhivatalon keresztül, amely a járási hivatalban realizálódik. Ennek szellemében konstruktívan veszünk részt a mindennapi életben. Nekem ez nem jelent hátrányt, sőt azt mondhatnám, hogy végre van követhető koncepció. Kellenek az irányok ahhoz, hogy egy egységes rendszert valósíthassunk meg.
– A járások közötti kapcsolatból a Zalaszentgróti járást emelném ki. Több, a hivatalt érintő szakterületen (építésügyi, állategészséggel kapcsolatos vagy falugazdászi feladatok stb.) a Zalaszentgróti járás területén is mi látjuk el a feladatokat, így illetékességünk összesen 50 településre terjed ki. De működéssel kapcsolatos feladat is összekapcsol bennünket, amely közigazgatásilag vagy éppen gondnoki ügyekben érinti a másik járást. Igaz, hogy önálló közigazgatási egységek vagyunk, de az együttműködésre napi szinten törekszünk. Ugyanakkor az ország bármely járásáról beszélhetnénk, a jó kapcsolat kialakítása akkor is prioritást élvezne. Ez a Keszthelyi járás egyik specialitása. Nagyon fontosnak tartom továbbá, hogy szoros kapcsolatban vagyunk a civil szervezetekkel. Ahol lehetséges, részt veszünk fórumokon. Kiemelném, hogy a Keszthelyi és a Zalaszentgróti járás területén például roma referens működik.
– Milyen ügyekkel fordulnak önökhöz a keszthelyiek?
– Természetesen nem csak a keszthelyiek, hiszen harminc – illetve az előbb említett esetekben ötven – település tartozik az illetékességi területünkhöz. A leggyakoribb a közgyógyellátással és az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatos ügy, de említhetném a szakigazgatási szervekhez tartozó ügyeket is. Akárhogy is, a Keszthelyi járás minden téren frekventált környék az ingatlanpiac vagy a turizmus szempontjából. Gyakorlatilag a gazdasági válság óta az ingatlanberuházások jellemzően itt erősödtek. 

megosztás
hozzászólások
Hévízi-tó (1), kábítószer (9), Playboy (1), eon (2), Cséby Géza (5), retro (1), média (1), balatoni strandbelépő (1), helikon (41), Palásthy Bese (1), Illés Fanni (1), Orbán Viktor (3), Liszkay (2), turisztika (94), Babos Lajos (1), KeszthelyFest (15), vitorlázás (37), ÉrtékTrend (35), felmeres (10), monitormagazin (107), drog (3), Kocsis László (1), gyes (2), palyazat (164), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Széll Tamás (1), választás (46), KRAFT (5), Benkő Lívia (1), Somogyi Zoltán (4), Tál Zoltán (2), karácsonyi képeslap (1), állatorvos (1), Nagy Angelika (1), szolárium (1), vízilabda (2), bank (7), jogsebész (9), balett (1), felveteli (29), Ferenc pápa (1), Paleomedicina (1), kutyás strand (5), zeneszerző (1), repuloter (64), Mikulás (8), kormánymegbízott (1), proa (1), verklifesztivál (3), kék zászló (1)