Járási hivatalok: „Az ügyfél mosolyáért dolgozunk”

2014. január 30.
Folytatjuk sorozatunkat, amelyben bemutatjuk a keszthelyi járási hivatal szakigazgatási szerveinek működését. Elsőként a Keszthelyi Járás Építésügyi Hivatalának vezetőjét, Kruppáné Krajczár Andreát kérdeztük a múlt évről, az idei célokról.

– A múlt év a betanulás időszaka volt mind az ügyintézők, mind az ügyfelek számára. Számos jogszabályváltozás történt, meg kellett szokni az új helyszínt. Januárban bevezették az ÉTDRt, az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszert, amely az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokban lehetővé teszi az elektronikus kérelem- és tervbeadást, valamint az elektronikus ügykezelést.
– Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet alapján az építési naplót a 2013. október 1-je után induló építőipari kivitelezéseknél elektronikusan kell vezetni. Az e-építési napló rögzíti a szerződés szerinti építőipari kivitelezés tárgyát, az építési-szerelési munkák adatait, az építési munka menetét, megfelelőségét, a teljesítési igazolásokat és a kapcsolódó dokumentumokat. Folyamatosan látjuk a feltöltött információkat, feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet a pontatlanul vezetett naplóra, a hiánypótlásra – tette hozzá a vezető. Az e-építési naplóval kapcsolatban Németh Imre ad felvilágosítást a 06-83/505-190-es telefonszámon.

Kiemelt ellenőrzések számos területen
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal munkaterve alapján végzi tevékenységét az idén is a Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete, amelyhez – sok más szakterület mellett – a járványügy, az oltóanyag-ellátás, illetve a védőoltások felügyelete tartozik. Dr. Divinyi Tamás járási tiszti főorvost kérdeztük.

Az országos ellenőrzési terv részeként azokra a tevékenységekre is figyelnek majd, ahol a jogszabályok változása miatt új rendelkezéseknek kell megfelelni. Folytatódik a nem dohányzók védelméről szóló törvény előírásainak vizsgálata. A tisztiorvosok, közegészségügyi felügyelők külön figyelnek azokra a területekre, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb hiányosságot tapasztalták. Ennek megfelelően a vasútállomások, a pályaudvarok, a megállóhelyek, továbbá az aluljárók, valamint a szórakoztató- és vendéglátó-ipari egységek vizsgálata is szerepel az országos ellenőrzési tervben.
Dr. Divinyi Tamástól megtudtuk azt is, hogy országos ellenőrzésben vizsgálják az étrend-kiegészítő készítmények jelölését, egyes potenciafokozókat pedig laboratóriumi vizsgálatnak is alávetnek. Ennek során többek között azt nézik meg, hogy ezek a készítmények tartalmaznake tiltott összetevőt. Figyelemmel kísérik az Európai Unión kívülről érkező termékeket, van-e engedélyük, megfelelő-e a feliratozásuk, van-e lakosságot megtévesztő feliratuk. A munkatársak meghatározott szempontrendszer alapján a boltokban végzik az ellenőrzéseket, legtöbbször szúrópróba-szerűen.
Ezek mellett ellenőrzik a kémiai biztonságot, a különféle kozmetikumokat, illetve nagy hangsúlyt kapnak a közétkeztetésben a táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok – tette hozzá a járási tiszti főorvos.
Kiemelt figyelmet kap az enyhe időjárás miatt az influenza megelőzése, figyelőszolgálat működik a 20. hétig. A figyelőszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntően az influenza A (H1) és az influenza A (H3) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ezek a törzsek megtalálhatók az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, így a védőoltás magas szintű védelmet nyújt a Magyarországon várhatóan néhány héten belül járványt okozó szezonális influenza ellen. – Ha járvány fordul elő, részt veszünk a helyszíni kivizsgálásban. Felhívtuk az iskolaigazgatók figyelmét, hogy ha a hiányzás meghaladja a 30 százalékot, jelentsék nekünk – tájékoztatta a Monitort dr. Divinyi Tamás.

A téli közfoglalkoztatási program indulásával újból fókuszba kerültek a munkaügyi központok. A keszthelyi kirendeltség vezetőjét, Szánti-Pintér Ferencnét kérdeztük az aktuális feladatokról.
– Minden év elején meghatározásra kerülnek a kormányzati célokhoz igazodó irányelvek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szakmai tevékenységéhez. Így 2014-ben kiemelt figyelmet kell fordítani az első munkahelyhez jutás lehetőségére, a 25 év alatti fiatalok munkanélküliségének megelőzésére, kezelésére, a pályakezdő fiatalok tartós munkaerő-piaci integrációjának elősegítésére.
– A munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévő álláskeresők részére az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedés esélyét növelő intézkedések megvalósításának elősegítése a feladatunk. Ebben az évben is hangsúlyos marad a munkavállalás lehetőségeiből tartósan kiszoruló munkanélküliek részére szervezett, hatékony, értékteremtő közfoglalkoztatási programok megvalósítása. Célunk az üres állások feltárására, bejelentésére irányuló módszerek, információs csatornák bővítése a munkáltatók minél szélesebb körű bevonásával.

Végezetül dr. Varga Andrea hivatalvezetőtől kérdeztük, mire helyezi a hangsúlyt az új év elején.
– A járási hivatalban a múlt évet a szervezés és a tapasztalatszerzés jellemezte. A hivatal tagozódása, szervezete jól átgondolt koncepciónak köszönhetően sikeresen bevált. A törzshivatal és a szakigazgatási szervek egymás munkáját megismerték, jó az együttműködés, amihez elengedhetetlen az együttgondolkodás is. A stabil működésnek köszönhetően a hivatal jól teljesített. Alapvetően optimista ember vagyok, és a munka erejében hiszek. Így 2014 kihívásait is várom, leginkább a hévízi kormányablak működésének megkezdését, amelyet alapos előkészítő munka előz meg, hiszen a járásban az lesz az elsőként nyíló integrált ügyfélszolgálati iroda. Minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy kollégáim barátságosan fogadják az ügyfeleket. Ha az ügyfél elégedett, mosolyával jutalmazhatja az ügyintézőt, így szó szerint az ügyfél mosolyáért dolgozunk.

megosztás
hozzászólások
proa (1), Spa Hévíz (3), Művészetek völgye (7), hévízi kifolyó (3), fa (1), egyház (2), szüret (4), jövőkutatás (1), Novák Péter (1), diákolimpia (1), Vaszily Zsolt (3), Balatongyorok (136), Bezerics (1), gyenesdias (213), konyha (1), luxus (4), kék zászló (1), igazgató (1), helyesírás (1), köztársasági elnök (1), Nagy Angelika (1), vuz kft (17), Gelencsér Kálmán (2), hirdetés (1), cukorbetegség (2), tollaslabda (1), augusztus 20. (5), kiállítás (16), boldog békeidők (2), orvos (23), szilveszter (6), Nagy Bálint (10), Hévíz gyógyfürdő (112), percdíj (1), ellenőrzés (2), Táncpanoráma Keszthely (10), vasút (10), matolcsy gyorgy (1), medve (1), Udvaros Dorottya (1), menza (2), menekült (1), menetrend (3), nagyik karácsonya (1), regisztráció (1), Taliándörögd (1), Balatoni Kör (2), Mohácsi József (8), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Semmelweis (2)