Járási hivatalok: a termőföldtől az asztalig

2013. október 14.
Folytatjuk sorozatunkat, amelyben bemutatjuk a keszthelyi járási hivatalok működését. Ezúttal dr. Lázár László járási főállatorvossal beszélgettünk. A Keszthelyi Járási Hivatal Járási Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalának működési területe a keszthelyi és a zalaszentgróti járás 50 települése.

A Keszthelyi Járási Hivatal egyik szakigazgatási szerveként szerteágazó feladatokkal foglalkoznak, már nem csak a klasszikus értelemben vett állattartást és növénytermesztést soroljuk ide.

Élelmiszerlánc
– Különböző folyamatok összességét jelenti, amelyek közvetlen vagy közvetett hatással vannak az élelmiszerekre. Így hozzánk tartozik egyebek mellett a talajvédelem, a növénytermesztés, a növényegészségügy, az élelmiszer- és takarmány-előállítás, az állategészségügy, az engedélyköteles termékek előállítása, az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás, valamint az élelmiszer-biztonság – sorolja a járási főállatorvos. Az unióban élelmiszernek tekintünk a konyhasótól és az ivóvíztől kezdve a szintetikus úton előállított adalékanyagokon át az élelmiszer-szállító járművekig mindent.  

Engedélyeztetés, nyilvántartás, ellenőrzés
– Számos partnerünk van, így többek között kistermelők, élelmiszer-előállítók, állattartók, hazai és külföldi piacra szállító cégek, vendéglősök, sőt a magánállatorvosok egy része is, ők ugyanis hatósági feladatot is ellátnak. Hat ilyen kolléga van a járásban – az irányításuk is a feladatunk.
Az aprófalvas területeken kívül a hivatal ellenőrzése alatt áll több mint 800 vendéglátóegység, bár ezek nagy része csak szezonálisan működik. Közülük 300 évente üzemeltetőt vált. Ezen a területen kirívóan súlyos eseteink szerencsére nincsenek – teszi hozzá a vezető. A főszezon a nyár, a fesztiválok időszaka, ezenkívül pedig a húsvét és a karácsony.
– Sokan nem is gondolnák, hogy a vadon élő állatok egy része is élelmiszerlánc-szereplő, sőt a területünkön megtalálható hét tóegység a bennük élő, különböző fajtájú halakkal, így a halgazdaságok ellenőrzése is a hatáskörünkben található.
– Az állat-egészségügyi feladatok részeként ellenőrzi a hatóság egyebek mellett az állatok etetésére felhasználandó takarmányt, a legelőt, az állatok elhelyezésére szolgáló épületet, az állat-egészségügyi szabályok betartását, az élő állatok kereskedelmét, szállítását, a szállításra való alkalmasságot, valamint igazolja az állatállomány betegségektől, fertőzésektől való mentességét.

Kilencen dolgoznak a hivatalban
Dr. Lázár Lászlótól megtudtuk azt is, hogy a járási főállatorvost is beleértve négy állatorvos, egy élelmiszer-biztonsági felügyelő, egy szakügyintéző, valamint három falugazdász dolgozik a hivatalban. A két keszthelyi falugazdász a Keszthelyi Járási Földhivatal épületében, a harmadik pedig Zalaszentgróton végzi feladatait. Munkájukat a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága irányítja.
A járási állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal munkáltatói jogait a járási hivatal hivatalvezetője, a szakmai irányítást a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője, a megyei főállatorvos gyakorolja, illetve rajta és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalon keresztül az országos főállatorvos.

Az illetékességi területen működő fontosabb élelmiszer-vállalkozások száma (élelmiszerlánc-szereplők):
– nagy létszámú állattartó telep: 50
– halgazdaság: 3 (7 tóegység)
– méhészet: 220/kb. 15 000 méhcsalád
– kis létszámú szarvasmarha: kb. 110 udvar
– kis létszámú juh-kecske: kb. 30 udvar
– kis létszámú sertéstartó: kb. 210 udvar
– állati eredetű élelmiszer-előállító üzem: 9
– egyéb élelmiszer-előállító üzem: 47
– vendéglátás-étkeztetés: 802
– élelmiszer-kereskedelem: 364
– piac: 7
– kistermelői élelmiszer-előállító: 118

megosztás
hozzászólások
Tata (1), Puskás Tamás (3), Donkó Imre (1), Gelencsér Dental (3), Owaimer Zoheir (1), ajándék (8), diákolimpia (1), táplálkozási tanácsadó (1), Cseh László (1), Horvath Terez jegyzo (29), boksz (3), Horváth Szabina (1), bíróság (8), fitt (1), transzfer (1), erzsebet program (4), kornyezettudatos (4), hazassag (6), újév (6), tappenz (1), medve (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), lovaglás (2), fogorvos (5), Gyarmati Noémi (1), szépségápolás (8), statisztika (2), Bock Bisztró Balaton (16), kulturalis (4), munka törvénykönyve (1), relaxáció (1), A Dal (3), Együtt (1), cégtörlés (3), hó (4), Use Unused (1), angus marha (1), posta (1), 1956 (1), gasztroblogger (2), Tarkarét Biofarm (1), szunyog (3), árviz (2), fesztival (93), bolt (3), adó (6), életmód (10), vasút (10), biztosítás (2), telefon (3)