Januártól adót kell fizetni a közművezetékek után

2012. november 20.
Adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől, a teher mértéke 125 forint lesz méterenként. A parlament kedden kivételes sürgős eljárással fogadta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erről szóló javaslatát.

Az adót a víz-, a szennyvíz-, a földgáz-, a hő-, a villamosenergia- és a hírközlési vezeték tulajdonosának, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló közművezetéknél az üzemeltetőnek kell megfizetnie. Nem adóköteles az a vezetékszakasz, amely a vezetékrendszerről leágazva jut el az épületig, telekig, illetve az épületen vagy a telken belül fut.
Mentesülnek a közműadó alól a helyi önkormányzatok és az állam is, míg a távközlési szolgáltatók - a vezeték hosszától függő mértékű - adókedvezményt kapnak, az adó teljes összegét a vezeték 300 kilométert meghaladó része után kell megfizetniük.
Egy módosító javaslat kivonta az adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékeket is.
Az adót március 20-ig kell bevallani, és más vagyoni típusú adókhoz hasonlóan évente két egyenlő részletben, március 20-ig és szeptember 20-ig kell megfizetni.
Matolcsy György eredetileg száz forintban határozta volna meg az adó mértékét, a parlament azonban a költségvetési bizottság javaslatára - a tervezett 30 milliárd forint bevétel elérése érdekében - a zárószavazás előtt 125 forintra emelte azt. Az adó a központi költségvetés bevételét képezi.
Az adókötelezettség a használatbavételt követő év első napján keletkezik, a vezeték használatának szünetelése az adókötelezettséget nem befolyásolja. Az adó alanya az, akié az év első napján a közművezeték, több tulajdonos a tulajdoni hányad arányában adóalany.
A nemzetgazdasági miniszter október közepén jelentette be, hogy adót vetnek ki a közművezetékekre, s abból a kormány 30 milliárd forint bevételt vár. mti

megosztás
hozzászólások
kultura (22), Szeiler (63), Ékszertáska (2), szakma (1), apartman (3), Tóth Csaba (3), taverna (25), ajándék (8), diploma (4), hotel mirage (1), gazdasag (363), margaret thatcher (1), fogyasztóvédelem (1), holokauszt (1), Kartali Zsuzsanna (1), atlétika (6), strand (21), Polgári vélemény (6), balett (1), jogszabály (1), Dublecz Karoly (2), felmondás (1), gyermekszám (1), áruház (1), konyvtar (103), medve (1), Klenovics Mónika (2), Laky András (2), maraton (59), Keszthelyi Kiscápák (6), Vaszily Zsolt (3), Golfclub Imperial Balaton (2), keszthely (4040), Kovács Viktória (4), Owaimer Aisha (1), angus marha (1), onkentes (3), kovács (1), Nyitott Balaton (2), nav (29), Varga Andrea (13), tollaslabda (1), TDM (3), Max (83), diák (4), egészség (131), eon (2), Balatonfüred (3), KDNP (1), igazgató (1)