Január 27. - A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

2015. január 26.
Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945. évi felszabadításának napját az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.A náci Németországnak a zsidóság megsemmisítésére irányuló programjáról, a "végső megoldásról" (Endlösung) 1942 januárjában határoztak, célul tűzve ki a 11 milliós európai zsidóság teljes kiirtását. A holokausztnak (a görög eredetű szó jelentése "tűzben elégő áldozat", héber szinonimája a soá, amely csapást jelent) mintegy kétszázezer, a nácik által szintén alacsonyabb rendűnek nyilvánított cigányok, valamint homoszexuálisok, testi és szellemi fogyatékosok is áldozatul estek.

A budapesti Holokauszt Emlékközpont szerint az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések öt- és hatmillió közé teszik. Körülbelül minden tizedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat volt magyarországi zsidó, az ő számuk 500 ezer és 600 ezer közöttire tehető.


A nácik nem sokkal az 1933-ban történt hatalomátvételük után már létesítettek koncentrációs táborokat a Harmadik Birodalom területén, majd később az elfoglalt területeken is, többek között Norvégiában és Lengyelországban. A legrégebbi koncentrációs tábor a dachaui volt, amely a második világháború végéig működött. A munka- és tranzittáborokon (Buchenwald, Mauthausen, Ravensbrück) kívül megsemmisítő tábor működött például a lengyel területen lévő Majdanekben, Treblinkában és Sobiborban.


Az Auschwitz (lengyel nevén Oswiecim) melletti megsemmisítő tábort Lengyelország lerohanása után, 1940-ben állította fel az SS-parancsnokság egy régi kaszárnyában. A kezdetben munkatáborként is működő láger bejárata felett cinikus módon tábla hirdette: "A munka szabaddá tesz" (Arbeit macht frei). A törzstáborban és a közeli Birkenauban (Brzezinka) 1942-ben létrehozott koncentrációs táborban építették fel az első gázkamrákat. Először 1941 szeptemberében gázosítottak el embereket ciángázzal (cyklon-B), az iparszerű népirtás 1943 márciusában négy krematórium üzembe helyezésével teljesedett ki.


Auschwitz-Birkenau az európai zsidóság megsemmisítésének központjává vált, egy idő után az ide érkezők már számot sem kaptak; 70-75 százalékukra azonnali halál várt. Az emberek tervszerű megsemmisítése csak 1944 késő őszén ért véget. A németek a birkenaui gázkamrákat felrobbantották, majd 1945 elején a szovjet csapatok közeledésekor a foglyokat gyalogmenetben megindították nyugatra. A Vörös Hadsereg katonái körülbelül 7500 végsőkig legyengült foglyot, többségükben nőket és gyerekeket találtak a táborban.

A németek igyekeztek megsemmisíteni a tömeggyilkosság bizonyítékait, az áldozatok számáról a mai napig nincsenek pontos adatok. Az auschwitzi múzeum hozzávetőleg 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, és többségüket megölték. (A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret.)

1947-ben Lengyelország az auschwitzi koncentrációs tábor helyén múzeumot létesített az áldozatok emlékére. Minden évben január 27-én szerte a világon és az auschwitzi kulturális központban is megemlékezést tartanak. Budapesten 2004 óta működik a Holokauszt Emlékközpont, amelynek udvarán, az épületet körülölelő 8 méter magas fal belső oldalán állítottak emléket a magyarországi áldozatoknak. Jelenleg 140 ezer azonosított áldozat neve szerepel az emlékfalon. A központ állandó kiállítása a magyar zsidók és romák szenvedéseit, üldöztetését és elpusztítását idézi fel. Az első nemzetközi holokauszt-emléknapi rendezvényt 2006-ban az Országház előtt tartották az Élet Menete Alapítvány szervezésében. A magyarországi holokauszt emléknap április 16-ára esik, miután 1944-ben azon a napon kezdődött el az itthoni zsidók gettókba zsúfolása. A 70. évforduló alkalmából, 2014-ben Magyarországon holokauszt-emlékévet tartottak.

megosztás
hozzászólások
környezetvédelem (2), jovedelem (2), adomány (1), zeneszerző (1), proa (1), cipősdoboz (3), utánpótlás (1), Happy Dixieland Band (8), balett (1), Rtime (5), tűzoltó (32), óraátállítás (3), Hírek képekben (10), gyógyfürdő (6), festetics (22), sütemény (1), Semmelweis (2), webmark (2), korcsolya (4), jogosítvány (1), fogyasztóvédelem (1), Illés Fanni (1), kilométer (1), ökölvívás (2), konyvtar (103), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), gazdasag (363), pedagógus (6), Festetics kastély (139), nav (29), Major Veronika (5), Négeli Noémi (1), Márki Péter (1), Fodor Edith (3), egyház (2), Schmied Zoltán (1), Zalai Borcégér (5), Bibó Gimnázium (1), álommeló (1), Hévíz gyógyfürdő (112), VÉDA (1), hotel mirage (1), helyesírás (1), Balaton átúszás (5), operatőr (1), hűtőgépcsere-program (1), Palásthy Bese (1), év fürdője (4), jog (3), érettségi megoldás (5)