Izgalmas és hiánypótló kulináris élményt nyújt a Bock bisztró a Balatonnál
Bíró Lajos a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, számos szakmai kitüntetés és cím tulajdonosa: kétszer is volt az év vendéglőse, az Amerikai Séfakadémia 2009-ben, egyedüli magyarként, 122. tagjává választotta, ugyanebben az évben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést.
– Mitől sikeres a Bock bisztró?
– Azt szoktam visszahallani, hogy Bíró Lajos mennyire szerencsés ember. Én erre csak azt mondom, hogy 1971 óta napi három-négy órákat tanulok. A 89 évesen meghalt nagyapám mondta mindig nekem: a tudás pénz és hatalom. Akkor még nem igazán fogtam fel, mit is jelent ez, de ma már tudom, és hálás vagyok neki ezért a tanácsért. A mi szakmánkban kétféleképpen lehet igazán tanulni: vagy nagyon sokat fizetnek érte, vagy néhány évig nagyon sokat dolgoznak ingyen. Ez a sztázsolás, ami bevett szokás külföldön.
– Az az ember nem lesz igazán jó séf, akinek „fontosabb” a családja, mint a Bock bisztró – ezt mindig elmondom a séfeknek. Nekem ráment három házasságom. A vendéglátás volt mindig is az életem, és ezt nagyon élvezem a mai napig. Nálunk az az ember marad meg, aki hasonlóan vélekedik erről, mint mi, hasonlóan fanatikus.
– Miért éppen Bock lett a bisztró neve?
– A CorVinum Bisztro Kft.-ben jelenleg négyen vagyunk üzlettársak, az indulásnál még hárman voltunk, Kálmán, Attila és én. Minden nyáron lementünk Villányba egy promóciós találkozóra, ahol vendégül láttuk a helyi borászokat. Egy ilyen út során ötlött fel Kálmánban a Bock neve a CorVinum név helyett. Villányban aztán a mulatság kellős közepén odajött hozzám Bock Józsi, és átölelve köszöntött mint üzlettársat. Ennyi a név története. Azóta már számtalanszor elmondtuk, hogy Józsi nem akar főzni, én pedig nem szeretnék bort csinálni.
– Hogyan került Vonyarcvashegy a képbe?
– Hozzánk jártak vacsorázni Fodor Márkék, s néhány éve felvetődött ötletként, hogy legyen a Balaton északi partjának is egy jó minőségű étterme. Az idén február 20-án hivatalosan is megnyílt az első hazai franchise étterme a Bocknak. Bevallom, az soha nem fordult még meg a fejemben, hogy lejöjjek ide, és csináljak egy éttermet. Az más kérdés, hogy ha van egy olyan csapat, amelyiknek az elképzelése hellyel-közzel egyezik a miénkkel, akkor lehet szó szakmai és üzleti kapcsolatról.