Izgalmas és hiánypótló kulináris élményt nyújt a Bock bisztró a Balatonnál

2014. június 14.
A februárban megnyitott Bock Bisztró Balaton kínálatának hetven százaléka megegyezik a Bock bisztrókéval, a többit a régió hagyományos fogásai teszik ki, természetesen hasonló stílusban, mint amilyennel Budapesten vagy Koppenhágában találkozik az ember. 2007 óta a Michelin Guide ajánlott étterme a Bock, amelynek executive chefjével, Bíró Lajossal beszélgettünk a vonyarcvashegyi étterem teraszán.


Bíró Lajos a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, számos szakmai kitüntetés és cím tulajdonosa: kétszer is volt az év vendéglőse, az Amerikai Séfakadémia 2009-ben, egyedüli magyarként, 122. tagjává választotta, ugyanebben az évben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést.
– Mitől sikeres a Bock bisztró?
– Azt szoktam visszahallani, hogy Bíró Lajos mennyire szerencsés ember. Én erre csak azt mondom, hogy 1971 óta napi három-négy órákat tanulok. A 89 évesen meghalt nagyapám mondta mindig nekem: a tudás pénz és hatalom. Akkor még nem igazán fogtam fel, mit is jelent ez, de ma már tudom, és hálás vagyok neki ezért a tanácsért. A mi szakmánkban kétféleképpen lehet igazán tanulni: vagy nagyon sokat fizetnek érte, vagy néhány évig nagyon sokat dolgoznak ingyen. Ez a sztázsolás, ami bevett szokás külföldön.
– Az az ember nem lesz igazán jó séf, akinek „fontosabb” a családja, mint a Bock bisztró – ezt mindig elmondom a séfeknek. Nekem ráment három házasságom. A vendéglátás volt mindig is az életem, és ezt nagyon élvezem a mai napig. Nálunk az az ember marad meg, aki hasonlóan vélekedik erről, mint mi, hasonlóan fanatikus.
– Miért éppen Bock lett a bisztró neve?
– A CorVinum Bisztro Kft.-ben jelenleg négyen vagyunk üzlettársak, az indulásnál még hárman voltunk, Kálmán, Attila és én. Minden nyáron lementünk Villányba egy promóciós találkozóra, ahol vendégül láttuk a helyi borászokat. Egy ilyen út során ötlött fel Kálmánban a Bock neve a CorVinum név helyett. Villányban aztán a mulatság kellős közepén odajött hozzám Bock Józsi, és átölelve köszöntött mint üzlettársat. Ennyi a név története. Azóta már számtalanszor elmondtuk, hogy Józsi nem akar főzni, én pedig nem szeretnék bort csinálni.
– Hogyan került Vonyarcvashegy a képbe?  
– Hozzánk jártak vacsorázni Fodor Márkék, s néhány éve felvetődött ötletként, hogy legyen a Balaton északi partjának is egy jó minőségű étterme. Az idén február 20-án hivatalosan is megnyílt az első hazai franchise étterme a Bocknak. Bevallom, az soha nem fordult még meg a fejemben, hogy lejöjjek ide, és csináljak egy éttermet. Az más kérdés, hogy ha van egy olyan csapat, amelyiknek az elképzelése hellyel-közzel egyezik a miénkkel, akkor lehet szó szakmai és üzleti kapcsolatról.

megosztás
hozzászólások
erdekes (538), Zalaköveskút (1), Polgári vélemény (6), Helikoni ünnepség (4), helyesírás (1), Horváth Lászlóné (1), tavasz (1), állatkínzás (2), Taliándörögd (1), statisztika (2), állami támogatás (1), Fehér szalag (1), sütemény (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), traffipax (4), karrier (1), Márton nap (1), Halház kft (1), tispol (3), Bibó Gimnázium (1), könyv (1), Szeiler Stúdió (32), reklám (1), Palásthy Bese (2), fogyasztóvédelem (1), Balatonátcsúszás (1), atlétika (6), menza (2), egynapos sebészet (1), 2016 (2), Ranolder (1), kilométer (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Balaton Sound (2), Apák napja (1), gyilkosság (1), kerekpar (27), utánpótlás (1), Németh Veronika (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), Alsópáhok (51), tanulmány (11), étrend (4), keresztény (2), természetgyógyászat (2), Ugrimanók (1), migráns (3), Joós Attila (1), beruházás (2), Polgár Zsolt (1)