Ízek, tudás, élmények

2015. augusztus 24.
Aranyló ősz, finom ételek, zamatos borok, érdekes programok – a nyári szünet után újraindul a Balatoni Kurzusok sorozata, s a Gyenesi Íz-lelőre is várják mindazokat, akik szeretnének egy felejthetetlen nappal gazdagodni.A Monitor konyhájából is ismert gasztroblogger, Somogyi Zoltán Max tavasszal indította el a Balatoni Kurzusok eseménysorozatot, amelynek célja, hogy a vidéken élők is megismerkedhessenek és kötetlenül beszélgethessenek olyanokkal, akik kiemelkedő eredményeket értek el a gasztronómia világában.
– A vakáció ellenére készülünk őszi programjainkra: a Nyitott Balaton vendégcsalogató rendezvényeihez csatlakozva várjuk vendégeinket – mesélte Max. – Szeptember 25-én Trombitás Tamás egykori képzőművész, az egyetlen Munkácsy-díjas borász lesz a vendégünk, a gyenesdiási Darnay-pincében beszélgetünk. Ő működteti a Mi a Kő éttermet, s a Káli-medencében készít borokat, amelyekből hozzánk is elhoz néhányat – szólt a borvacsoráról a gasztroblogger.
Másnap egész napos rendezvényre várják az érdeklődőket. A Gyenesi Íz-lelő hagyományteremtő szándékkal, széles körű összefogással formálódik.
– Mári nénje tepertős-babos káposztája, lángosgolyó, rác ponty – ez csak néhány finomság az ételek közül, amelyeket megkóstolhatnak vendégeink. A Karám büfé, a Piroska csárda, a Sportház, a Szent Ilona csárda, a Torony csárda és a Darnay-pince is csatlakozott a programhoz, amelynek megszervezésében a turisztikai egyesület is partner. Minden helyen háromfogásos degusztációs menüvel és borkóstolóval is várjuk a vendégeket (a gyerekeket szörpökkel), akiket műsorokkal is szórakoztatunk. Lesz, ahol gyerekeknek kínálunk programokat, lesz, ahol gitárzene, megint máshol tangóharmonikás fokozza a hangulatot. Egy belépőjegy megváltásával a vendégek maguk választhatják ki, melyik három helyszínen ízlelik meg a külön erre a napra összeállított ételsort és a hozzá kínált helyi vagy környékbeli nedűket. A helyszínek között lovas kocsi jár majd, amellyel a résztvevők egyik helyszínről a másikra juthatnak el – korlátozott létszámban – folytatta Max. – A nap a Darnay-pincénél zárul – itt napközben kézműves-bemutatók és -foglalkozások, érdekes beszélgetések is várják a közönséget, helyi termékek várják a kíváncsiakat, és fellépők is szórakoztatják a nagyérdeműt. Az est különleges programokkal ér véget, amelyeken egy esti belépőjeggyel azok is részt vehetnek, akik napközben nem kóstolták végig Gyenesdiás ízeit. Részleteket később árulunk majd el, elöljáróban csak annyit: lesz egy nem mindennapi, nagy közös koccintás, s a borospoharak hangját nem csak eközben hallhatjuk, majd fényt viszünk az éjszakába – mondta rejtelmesen az ötletgazda, fő szervező.
Több szálláshely is kínál kedvezményes csomagajánlatot a programhoz kapcsolódva, hogy még többen fedezzék fel Gyenesdiást, a település szépségét és értékeit, gazdag kultúráját és tradicionális ízeit.
– Október 3-án, szombaton Kovács Antal háromszoros magyar bajnok sommelier tart egész napos, több részből álló borkóstoló kurzust, ahol különleges, kézműves borokat is megízlelhetnek a résztvevők – szólt a lehetőségről Somogyi Zoltán Max.
A rendezvényekre előzetes bejelentkezés szükséges. A szervező hozzátette: a részvételi díjakat igyekeztek barátságosan kialakítani.
Még több információt a Balatoni Kurzusok Facebook-oldalán és hamarosan elkészülő honlapján lehet megtudni.

megosztás
hozzászólások
termálfürdő (1), ökölvívás (2), felmeres (10), Ruzsics Ferenc (434), Tóth Csaba (3), okmányiroda (1), luxor (99), Nyári Viola (1), Szeiler Stúdió (32), ipsos (1), alkohol (4), alternatív gyógymód (1), paleo (13), Kocsis László (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), közétkeztetés (4), Kapolcs (1), dinnye (1), marko peter (22), Márki Péter (1), lakás (3), orosz (1), Cserszegtomajfutás (5), matolcsy gyorgy (1), Major Veronika (5), Horváth Mariann (1), fogorvos (5), megemlékezés (10), táska (1), Reischl-sörház (1), punkosdi regatta (9), kormanyhivatal (93), Gyertyánági Endre (1), állatkínzás (2), gyász (1), daganat (6), MTI (595), Cséby Géza (5), oscar (13), KeszthelyFest (15), szakács (1), Fehér szalag (1), Kovács Ernő (1), Ifi Ferenc (1), Semmelweis (2), Biró Róbert (15), Somogyi Zoltán (4), kulturalis (4), nő (2), dohany (15)