Ízek és érvek III. - „Szinte ugyanannyiba kerül rosszat főzni, mint finomat”

2016. január 09.
Magyarországon másfél millió ember veszi igénybe a közétkeztetést, nem mindegy hát, hogy milyen minőségű az étel. Ebben a hónapban igyekeztünk alaposan körüljárni az ízeket és az érveket pró és kontra. Meiszner katalin táplálkozási tanácsadót kérdeztük.Meiszner Katalin táplálkozási tanácsadó inkább előretekint: arra igyekszik választ találni, hogyan hozzuk ki az adott helyzetből, alapanyagokból, ételekből a legjobbat.
Az életben az egyik legfontosabb dolog a táplálkozás, sokan mégsem kötik össze az egészségi állapotukat az elfogyasztott táplálék minőségével. A magyarországi halálozási adatok visszavezethetők a táplálkozásra, az alkoholfogyasztásra, a mozgásszegény életmódra – mondja. Ennek megváltoztatására törekszik a testnevelési órák mindennapossá tétele után a szeptember 1-je óta hatályos közétkeztetési rendelet. A törekvés már megvan, de a kivitelezésen még van mit csiszolni. Úgy véli, fontos lett volna megtanítani azokat, akik az ételeket készítik, arra, hogyan lehet az új alapanyagokból kevesebb sóval, kevesebb cukorral ízletesen főzni. Ugyanis szinte ugyanannyiba kerül rosszat főzni, mint finomat! A magyar konyha nagy hiányossága, hogy kevés fűszert használ, holott anélkül nem tudjuk megemészteni a táplálékot. A szárított fűszerek könnyen hozzáférhetők, a friss fűszereket meg lehet vásárolni helyi őstermelőktől is. Fűszerezzünk hát bátran!
Egy ember ízlése ötéves koráig kialakul, ezért rendkívül fontos a bölcsődei-óvodai étkeztetés. Ha az óvodában a teljes kiőrlésű kenyeret megkedvelik a gyerekek, idővel otthon is azt választják majd. A rendelet finomított, jódozott só használatát írja elő. A jódozott sóról régóta vitáznak a szakemberek, a hivatalos álláspont, hogy rendszeres használatával megelőzhetők a jódhiány következtében kialakuló betegségek.
– Szerintem a természetes ásványi sóra van szükségünk, ugyanis a finomított sóban lévő mesterséges jódot a szervezet csak kismértékben képes hasznosítani, így jobb lenne, ha inkább több jódtartalmú ételt ennénk. A finomított sóból ráadásul hiányzik az a 70-80-féle ásványi anyag, amely a természetes sóban benne van. A só utáni vágyunk jelentősen csökken már két-három heti finomítatlansó-használat után – érvel a táplálkozási tanácsadó. – A só nagyon fontos a szervezetben, tisztít, méregtelenít és lúgosít, a bevitel napi mennyiségét azonban soknak tartom. A só funkciója az ízek kiemelése, nem pedig az elnyomása. Szintén vitatható a csökkentett zsírtartalmú tej használata, ugyanis zsír nélkül a tejet nem tudjuk megemészteni. A teljes értékű tejet magában fogyasztva, sosem hidegen, külön étkezésként javasolnám. Öt liter tej tíz napra az iskolásoknak, vagyis napi fél liter pedig hatalmas mennyiség!
Meiszner Katalin hozzáteszi: bár első ránézésre a rendelet nem minden összefüggése egyértelmű, érdemes átgondolni az alapanyagok minőségét, az ételkészítési módokat, és hogy a finomított helyett a teljes értékű ételeket válasszuk, mert ez a fennmaradás záloga.
Folytatjuk

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
erdekes (538), Zalaköveskút (1), Polgári vélemény (6), Helikoni ünnepség (4), helyesírás (1), Horváth Lászlóné (1), tavasz (1), állatkínzás (2), Taliándörögd (1), statisztika (2), állami támogatás (1), Fehér szalag (1), sütemény (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), traffipax (4), karrier (1), Márton nap (1), Halház kft (1), tispol (3), Bibó Gimnázium (1), könyv (1), Szeiler Stúdió (32), reklám (1), Palásthy Bese (2), fogyasztóvédelem (1), Balatonátcsúszás (1), atlétika (6), menza (2), egynapos sebészet (1), 2016 (2), Ranolder (1), kilométer (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Balaton Sound (2), Apák napja (1), gyilkosság (1), kerekpar (27), utánpótlás (1), Németh Veronika (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), Alsópáhok (51), tanulmány (11), étrend (4), keresztény (2), természetgyógyászat (2), Ugrimanók (1), migráns (3), Joós Attila (1), beruházás (2), Polgár Zsolt (1)