Itt van a nagy téli gumi teszt!

2017. november 13.
Közeleg az igazi, fagyos téli szezon, tehát itt az idő, hogy megfelelő téligumival szereljük fel autónkkal, hogy biztonságban közlekedhessünk a téli időjárásban is. A felmérések azt mutatják, hogy sajnos nagyon sok ember egyáltalán nem tudja, mikor is kell lecserélni az abroncsokat télire.

Azt javasoljuk mi is, hogy ha a napi átlag hőmérséklet 7 Celsius fok alatt marad, akkor már nem biztonságos nyárigumival közlekedni. Ilyenkor kis rutinnal kicserélhetjük saját kézzel is az abroncsainkat, de kereshetünk egy szakembert is, aki segít nekünk ebbe. Ha azonban még nincs előző évben használt téli gumink, biztosan nehéz feladat előtt állunk, hiszen a hatalmas kínálatban sokan elveszünk, ha a legjobb téligumit szeretnénk megvásárolni.

A német autóklub, az ADAC minden évben teszteli a szezonális abroncsokat, így segítségünkre lehetnek, hogy megtudjuk melyik a legmegbízhatóbb és legjobb téligumi idén. Sose szabad a téli szezonban nyárigumit hagyni a gépjárművünkön, hiszen egy másodperc töredéke alatt hatalmas balesetet okozhatunk. A négyévszakos gumi abroncs már jobb megoldás, de a havas útviszonyok alatt a téli gumi fog igazán jól teljesíteni. Ha közeleg a hideg időjárás, mindenképpen készüljünk fel arra, hogy az autónkat felszereljük a megfelelő téli abroncsokkal.

A 2017-es ADAC teszt eredmények

Az ADAC tesztek meglepő eredménye az lett, hogy a 2017-es évi téligumik közül két esetben is jobb eredményeket ért el egy olcsóbb kategóriás abroncs, mint egy prémium minőségű. Az alsó-középkategóriás autóknál például az igen népszerű méretű gumiknál az ESA+ TECAR Super Grip „jó” teljesítményt nyújtott, összesen 16 gumiabroncs közül ő a második helyezést érte el. A Kléber Krisalp HP3-as gumi úgyszintén „jó” eredményt ért el, ezzel került a dobogó harmadik fokára. A Goodyear UltraGrip 9-es abroncs pedig lecsúszott az ötödik helyre. Ennek ellenére a prémium kategóriába tartozó Michelin alpin 5-ös gumiabroncs lecsúszott egészen a 12. lépcsőfokra és csupán „Kielégítő” teljesítményt ért el.

Elsősorban a szabadidő autóknál igen ismert 215/65 R15-ös mérettel rendelkező gumiabroncsoknál azt figyelhettük meg, hogy menetellenállást, illetve kopást tekintve hatalmas eltérések vannak. Az Avon WV7-es gumiabroncs például 28 000 megtett km után kopik le a törvényben megengedett 1,6 mm-es profilmélységig, de a Michelin Alpin 5-ös abroncs 61 000 km-ével több, mint kétszer olyan messzire képes elmenni. A fogyasztásmérésnél 8%-os, vagy 0,5l/100 km-es különbséget észleltek a Goodyear abroncsainál, mely a legjobb értékelést kapta. A legrosszabb ebbe a kategóriában a Pirelli abroncsai voltak.

Ha abroncs vásárlása előtt állunk, érdemes időben elkezdeni az árak felmérését, jó, ha például több, közeli gumikereskedőnél is érdeklődni, az árakról, illetve a szolgáltatásokról is. Ilyen plusz szolgáltatás a felszerelési díj, illetve a tárolási költség a két szezon között, mely az összes gumikereskedőnél eltérő lehet. Az abroncs teszteknél mindig az a legfontosabb, hogy megnézzük a fogyasztási és kopási tulajdonságokat, ezáltal kaphatunk egy olyan minőségű abroncsot melyet garantáltan hosszú élettartam és anyagilag gazdaságos döntést jelent.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Év fája (1), recept (178), jaras (36), Nagykanizsa (1), sport (1085), Kocsis László (1), Kovács Ernő (1), Rtime (5), kiállítás (14), Happy Dixieland Band (8), Magyar Telekom (1), középiskola (1), internet (20), Lisa (35), gyógyfürdő (6), Varga Endre (4), meiszner kati (16), Magyar Turizmus Zrt (45), keszthely foter (196), fájdalomambulancia (2), videó (1), bolt (3), Ruzsics Ferenc (427), Pampetrics György (21), Bóka György (2), Az év orvosa (1), mozi (12), jatek (2), gépjármű (1), Papp Gabor (225), Bányai László (2), konyha (1), autóbusz (1), Kvarda Attila (25), Zalai Kutyasuli (1), Polgár Zsolt (1), év fürdője (4), kovács (1), szerelem (1), jog (3), utánpótlás (1), hullámmasszázs (1), nő (2), Márki Péter (1), terápia (4), karrier (1), Nagy Angelika (1), kutatas (81), Bradley Cooper (1), barista (3)