Itt a március – kezdődnek a kerti munkák!

2017. március 06.
Beköszöntött a tavasz első hónapja, s vele együtt az enyhe, kora tavaszias időjárás, ami a hosszú, kemény, hideg tél után igazi felüdülést jelent számunkra.

A kerti növényeink is megérzik a tavasz első leheletét, újjáéled a természet, ám kertünkben mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy növényeink egész évben gyönyörűen fejlődjenek.

Aki szeret kertészkedni, az leporolhatja kerti szerszámait és elkezdheti a kerti munkákat! Kora tavasszal az alábbi teendőink lesznek a kertben.

Metszés
Az első és legfontosabb kerti munka ilyenkor a metszés. Ezt már februárban is elvégezhetjük, de ha még nem metszettük meg a fáinkat, cserjéinket, ne halogassuk tovább! Vágjuk vissza a tél folyamán elfagyott, elszáradt ágakat, alakítsuk a gyümölcsfáink lombkoronáját, ahol szükséges. Jó, ha tudjuk, hogy a metszés módjai eltérőek a különböző fajtájú gyümölcsfáknál, a cserjéknél, a rózsáknál és a szőlőnél is. Aki nem biztos a dolgában, inkább forduljon szakemberhez, vagy tájékozódjon könyvekből, szakfolyóiratokból.
A metszéssel összefüggő feladatunk a tavaszi lemosó permetezés, amellyel a fákon áttelelt rovarokat, gombákat pusztíthatjuk el. Mindig tartsuk szem előtt, hogy csak a legszükségesebb mértékig használjunk növényvédő szereket, hiszen ezzel nem csak környezetünket, hanem saját magunkat és családtagjainkat is veszélyeztetjük.

„Gyepes” teendőink
A ház körüli gyepen gereblyézzük össze az elszáradt növényi részeket, faleveleket, ezzel nem csak tisztább lesz a pázsitunk, hanem egyidejűleg a gyeplazítást is elvégezzük, aminek következtében a fű gyökere levegőhöz jut, így sokkal gyorsabban megújul. A gyep fellazítása után gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról: érdemes hosszú hatású tápoldatot vagy műtrágyát használnunk.
Ahhoz, hogy egész évben szép, gondozott gyepünk legyen, annak öntözéséről is gondoskodnunk kell. Ugyanígy a többi növényünk is rendszeresen igényli a megfelelő mennyiségű vizet, amelynek érdekében hosszú távú megoldásokban szükséges gondolkodnunk. Ha tehetjük, gyűjtsük az esővizet rendszeresen, még jobb, ha automata öntözőrendszert telepítünk a kertünkbe, így egész évben gondoskodhatunk a növényeink vízellátásáról.

Ágyások előkészítése
Ha a fenti munkálatokkal végeztünk, akkor ássuk fel az ágyásainkat, lazítsuk fel a talajt. Előtte célszerű megszórni szarvasmarhatrágyával vagy érett komposzttal, hiszen így a tápanyag utánpótlásról is gondoskodunk. Amint a talaj elég meleg, megkezdhetjük a korai konyhakerti növények vetését, illetve a tavaszi virághagymákat (kardvirág, dália) is elültethetjük. Márciusban földbe kerülhet a zöldborsó, a hónapos retek, a fejes saláta, célszerű elültetni a vöröshagyma és a fokhagyma gumóit is.
A tavasz beköszöntével a rágcsálók is megjelenhetnek a kertünkben, ha nem gondoskodunk megfelelő rágcsálóirtásról, akkor kellemetlen hatásokkal számolhatunk, hiszen a rágcsálók rendkívül szapora állatok, melyek igen nagy károkat okozhatnak az ágyásainkban és a megtermelt növényeinkben. A rágcsálóirtás során fokozott körültekintéssel helyezzük ki a használt irtószert, hogy elkerülhessük a gondatlanságból eredő veszélyeket.

megosztás
hozzászólások
Gyertyánági Endre (1), Benkő Lívia (1), palyazat (164), Udvaros Dorottya (1), repülő (3), Mohácsi József (8), tranzakciós díj (1), Mátrai Gabriella (2), helikon (41), Balaton-part (10), Bocuse (3), alkohol (4), Platán étterem (1), Biró Róbert (15), luxus (4), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), környezetvédelem (2), Fodor Márk (8), étrend (4), kultura (22), Nyitott Balaton (2), vadász (2), meiszner kati (16), állatkínzás (2), Laky András (2), Owaimer Aisha (1), vasárnapi pihenőnap (3), macska (1), vitorlásverseny (30), szalloda (59), méregtelenítés (1), Apák napja (1), torkos csütörtök (3), Rigo Csaba (36), Burucs Szabolcs (2), Március 15 (2), egeszsegugy (266), munkaviszony (1), boldog (1), ruha (2), Baptista Szeretetszolgálat (1), Zalai Borcégér (5), ipsos (1), kovács (1), Semmelweis Egyetem (1), Z. Karvalics László (1), Golfclub Imperial Balaton (2), gyermekfelügyelő (1), drogmentes (1), szauna (2)