Itt a családalapítás és a lakásvásárlás ideje? Így hozz megfontolt döntéseket!

2018. május 14.
A lejobb, amit tehetsz, ha alaposan átgondolod a lehetőségeket a realitások talaján mozogva.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a külföldi befektetők számára Keszthely és Hévíz környéke lehet hamarosan az egyik legfelkapottabb befektetési terület Magyarországon.

A hétvégi házak robbanásszerű árnövekedésén talán már túl vagyunk: 2016/2017-ben a Balaton környékén 11 százalékos, míg 2017/2018 között 4,5% volt az emelkedés.

Természetesen a nyaralók áremelkedése az ingatlanárakat is húzza magával. A keszthelyi térségben az árak növekedését tovább hajtja, hogy csak most indultak be igazán az építkezések, így a közeljövőben több újépítésű társasház átadására is számíthatunk.

Ilyen ingatlanpiacon nagyon nehéz dolga van annak, aki lakást venne vagy a család gyarapodása miatt cserélne. Mit lehet tenni? Elég a befőttes üvegben gyűjteni a pénzt vagy állampapírban tartani a megtakarítást, ha lakást akarunk venni? Hitel nélkül már bele sem foghatunk? A Bank360 pénzügyi szakértőit arra kértük, hogy adjanak némi támpontot a tervezéshez, ha saját otthonban gondolkozunk és esedékessé válik a lakásvásárlás.

Keressük azt, amire szükség van - ne azt, amire vágyunk

Mozogjunk a realitások talaján: nagyon kevés esetben érdemes nagyobb lakást venni annál, mint amekkorára valóban szükségünk van. Általában jócskán meg is kell fizetnünk álmaink otthonát, pedig igen nagy valószínűséggel ki sem fogjuk használni minden szegletét. Adjunk fel egy keveset az álmokból, keressünk inkább olyan ingatlant, amelyet valóban meg tudunk tölteni élettel és inkább varázsoljunk abból egy barátságos családi fészket. Nem csak az alacsonyabb vételár szól emellett:a lakás fenntartása is jóval többe kerülhet, így, ha elszámoljuk magunkat, szó szerint ráfázhatunk, amikor nem tudjuk fizetni a költségeket.

Válasszuk a megfelelő pénzügyi eszközt a vásárláshoz

Szerencsére ma nagyon jó helyzetben van az, aki valamilyen külső anyagi forrást keres a lakáscéljaihoz. A jelenlegi árak mellett a legtöbben jelzáloghitellel tudnak lakást vásárolni.

A lakáshitellel kapcsolatban egy nagyon fontos döntést kell meghoznunk: változó vagy fix kamatozású hitelt választunk? A legbiztonságosabb, ha a kamatot végig rögzítjük, igaz, így valamivel többet kell visszafizetnünk, viszont végig kiszámítható törlesztőrészletekre készülhetünk. Változó kamatozás mellett ugyan kezdetben alacsonyabbak a költségek, de amennyiben elkezd növekedni a jegybanki alapkamat, a törlesztőrészletünk is növekedni kezd, ami veszélyes lehet.

Hogyan érdemes tehát dönteni? Ha hosszú távon kiszámítható és biztonságos hitelt szeretnénk, fix kamatozással menekülhetünk meg a fejfájástól. Ha gyorsan, magas törlesztőrészletek mellett vissza tudjuk fizetni a kölcsönt, érdemes lehet változó kamatozással felvenni a hitelt, hiszen a jegybanki kommunikáció szerint legalább 2020-ig nem nyúlnak az alapkamathoz, sőt, a legfrissebb hírek szerint további ösztönzők jöhetnek, mivel felpörgetik a hitelezést.

Használjuk ki az állami ösztönzőket

Pedig ösztönzőkből bőven kaptunk eddig is, érdemes számolnunk ezekkel is:

Megjelentek a piacon az úgynevezett fogyasztóbarát lakáshitelek, amelyek egyszerű és kiszámítható konstrukciót jelentenek lakásvásárláshoz, ráadásul a hagyományos piaci hitelekhez képest több előnyük is van. A fogyasztóbarát lakáshitelek olcsók és rögzíthető a kamatozásuk akár a teljes futamidőre. Gyors ügyintézésre számíthatunk ennél a hitelfajtánál és olyan kedvezményekre mint például a díjmentes előtörlesztés lakástakarékból. Kifejezetten nagy könnyebbség, hogy az igényléshez szükséges dokumentumok ugyanazok minden banknál, így nem kell a papírmunkával bajlódni külön-külön.

Szintén érdemes elgondolkozni a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a CSOK felhasználásán. Három gyermeket vállalva 10+10 millió forint állami támogatást és hitelt használhatunk fel lakáscélra. Ezt az összeget egyes bankok önerőként is elfogadják, tehát a CSOK-on felül még további hitelt is igényelhetünk.

Lépjünk időben, tegyünk félre a legjobb eszközökkel

Persze minél hamarabb elkezdünk takarékoskodni, annál kevesebb külső forrásra, például hitelre lesz szükségünk. Ha szeretnénk egy lakásra félretenni, felejtsük el az állampapírt és a bankszámlán parkoltatást! Ma Magyarországon a lakástakarékpénztári megtakarítás nyújtja a legjobb lehetőséget, amivel akár 13 600 000 forintot is felhasználhatunk lakáscélra. Jelenleg négy szolgáltató kínál ilyen megtakarítást:

  • Erste Lakástakarékpénztár
  • Fundamenta Lakáskassza
  • OTP Lakástakarékpénztár
  • Aegon Lakástakarékpénztár

Mind a négy szolgáltatónál 4 és 10 éves futamidő között választhatunk megtakarítást. Ezalatt vállaljuk, hogy havonta 4 és 20 000 forint között helyezünk el betétet a számlánkon. Az állam megjutalmazza, hogy előre gondolkozunk: 30 százalékos támogatást ad az éves befizetéseink után, maximum évi 72 000 forintot. A megtakarításaink mellé lakáskölcsönt is vehetünk fel a lakástakarékpénztártól, azonban ez nem kötelező.

Gondoljunk a vészhelyzetekre is

De mi történik akkor, ha a vásárlás után nem tudjuk fizetni a törlesztőt, mert megbetegszünk vagy elveszítjük a munkánkat? Ilyen esetekben jön jól egy vésztartalék vagy hitelfedezeti biztosítás. Érdemes legalább féléves vésztartlakot gyűjtenünk, azaz annyi pénzt, amennyiből fél évig tudjuk fedezni a költségeinket és a hirtelen felmerülő kiadásokat, ha kiesnének a kenyérkeresők. A hitelfedezeti biztosítással rendszeres díjfizetés mellett a biztosító átveszi a hitel törlesztésének terhét, ha olyan esemény történik, amire a biztosításunk vonatkozik. Tipikusan ilyen a munkahely elvesztése vagy az egészségkárosodás.

Szánjunk elég időt a megfelelő termékek kiválasztására

A házastársunknál csak a bankunkhoz vagyunk hűségesebbek: hajlamosak vagyunk minden pénzügyi szolgáltatást onnan igényelni, ahol a folyószámlánkat is vezetjük. Sajnos ezzel akár több százezer forintos kárt is okozhatunk magunknak, hiszen ma már több tucat bank ajánlatai közül választhatunk, amelyek közül nagyon sok akár sokkal kedvezőbb is lehet, mint amit a jelenlegi bankunk kínálni tud. Ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy a kisebb pénzintézetek fiókjai nem találhatók meg Zala megyében. Választék van, akár személyesen, akár online intéznénk a hitelfelvételt. Az ajánlatok átfésülése is kifejezetten egyszerű a netes kalkulátorok segítségével. Mindenképp érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, és a számunkra legjobbat választani. Ha ez megvan és az igénylés is flottul ment, elég lesz hátradőlve élvezni a jó döntést, például a Balaton legjobb kávéja mellett!

 

megosztás
hozzászólások
Táncpanoráma Keszthely (10), kultura (22), nyugdíjas (2), Owaimer Zoheir (1), holdfogyatkozás (1), Joós Adél (1), utánpótlás (1), törvény (1), vendeglátás (6), állatorvos (1), statisztika (2), életmód (10), Horváth Szabina (1), áruház (1), halál (42), Ekmann László (1), kulturalis (4), mellrák (1), szép (9), keszthely balaton kekszalag (5), Monitor Extra (21), Keszthelyen élni (6), Somogyi Zoltán (4), Halott pénz (1), gyógytó (1), Lel Ki Főzde (1), szalon (1), diploma (4), Musica Antiqua (2), Hosszú Katinka (2), Nagymező Gyenesdiás (1), Love your belly (2), Hanse (2), jaras (36), vitorlásverseny (30), Cserszegtomaj (124), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), videó (1), lotus (1), alga (1), helikon (41), Művészetek völgye (7), Torsa Dániel (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), film (8), Miss Balaton (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Anna-bál (2), szallas (39), Polgár Zsolt (1)