Ismerjük el a Balaton önálló jogalanyi státuszát!

Ismerjük el a Balaton önálló jogalanyi státuszát!

2016. november 28.
A Balatoni Kör, Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó javaslatára, a ma kezdődő Víz Világtalálkozó alkalmából azzal a kéréssel fordult Magyarország Kormányához és Alkotmánybíróságához, hogy az erre megfelelő közjogi formában ismerjék el a Balaton önálló jogalanyi státuszát, az új-zélandi Urewera nemzeti park precedense alapján, mely a nyugati jogrendben az első eset volt egy ökoszisztéma elismerésére jogalanyként.

A hazai jogalkotásban már ebbe az irányba tett lépés volt egy önálló Balaton-törvény megalkotása. Példa értékű lehet, ha ennél is kiemeltebb közjogi tiszteletet, figyelmet és védelmet kap a Balaton mint önálló jogalany, amire Európában először hazánkban kerülne sor.

A lépés, a kezdeményező Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor szerint fontos és időszerű szemléletváltást fejezne ki, hogy közjogilag is megerősítést nyerjen egy fenntarthatóbb szemléletmód, mely alapján nem kezelhetjük a Balatont csak tulajdonként vagy dologként, mint valami használati tárgyat, hanem élő ökoszisztémaként kell tiszteletben tartanunk, saját törvényszerűségeit és szükségleteit jobban figyelembe véve.

ISMERJÜK EL A BALATON ÖNÁLLÓ JOGALANYI STÁTUSZÁT!

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Miniszter Urak, tisztelt Alkotmánybíróság!

A Balatoni Kör, Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó javaslatára, a Víz Világtalálkozó alkalmából azzal a kéréssel fordul Magyarország Kormányához és Alkotmánybíróságához, hogy az erre megfelelő közjogi formában ismerjék el a Balaton önálló jogalanyi státuszát, az új-zélandi Urewera nemzeti park precedense alapján, mely a nyugati jogrendben az első eset volt egy ökoszisztéma elismerésére jogalanyként. A hazai jogalkotásban már ebbe az irányba tett lépés volt egy önálló Balaton-törvény megalkotása. Példa értékű lehet, ha ennél is kiemeltebb közjogi tiszteletet, figyelmet és védelmet kap a Balaton mint önálló jogalany, amire Európában először hazánkban kerülne sor.

Tekintettel az ügy aktualitására és közérdekűségére, kezdeményezésünkről a nyilvánosságot is tájékoztattuk.

Bízva kérésünk pozitív elbírálásában

Tisztelettel

Laposa Bence
a Balatoni Kör Egyesület elnöke

Kardos Gábor
a Balatoni Kör Egyesület szóvivője

 

megosztás
hozzászólások