Iskolaorvosok múltja és jelene

2013. december 16.
Már a középkorban is hívtak doktort az iskolába, hogy elvégezze a tanulók orvosi vizsgálatát. Ma az iskola-egészségügyi ellátás az iskolaorvos és a védőnő együttes szolgáltatásából áll, amelyet fogorvos és fogászati asszisztens közreműködésével látnak el. Dr. Divinyi Tamás járási tiszti főorvossal beszélgettünk.

– Mióta vannak iskolaorvosok hazánkban?
– Már a XV. században is előfordult, hogy az iskola szerződtette a városi orvost, fő feladata volt a járványos időszakban az intézmény bezárásáról intézkedni. A XVIII. század vége felé egyre több intézményben alkalmaztak már iskolaorvost. Az 1777-ben kiadott tanügyi rendeletben, a Ratio Educationisban megjelent, hogy az oktatás és a tanulók egészségének gondozása állami feladat. Majd hatalmas ugrás következik: 1945 után minden oktatási intézményben volt iskolaorvos, ezzel létrejött az iskolaorvosi hálózat, folyamatosan növekedett az iskola-egészségügybe bevont orvosok, védőnők és asszisztensek létszáma.
– Milyen jogszabályok rendelkeznek a feladatokról?
– A közoktatásról szóló 1993-as törvény kimondja, hogy az oktatási intézményeknek gondoskodniuk kell az oktatás egészséges és biztonságos feltételeinek megteremtéséről, az iskolai baleseteket előidéző okok feltárásáról és megszüntetéséről, gyermekek és tanulók rendszeres egészségvizsgálatának megszervezéséről. A nemzeti köznevelésről szóló, 2011-ben kiadott törvény – igazodva a társadalmi változásokhoz – rendelkezik arról, hogy a nevelési-oktatási intézményeknek gondoskodniuk kell a gyerekek és a tanulók rendszeres egészségvizsgálatáról, különösen a szűrővizsgálatokról. Három lényeges egészségügyi tevékenység valósul meg a közoktatásban: az iskola-egészségügyi ellátás, az egészséges környezet és az egészségnevelés. Az iskola-egészségügyi ellátásról ágazati jogszabály is rendelkezik, ebben mondják ki részletesen, mi az iskolaorvos, a fogorvos, a védőnő feladata az óvodákban és az iskolákban, a nevelési-oktatási intézményekben. Az iskola-egészségügyi ellátás iskolaorvos és védőnő együttes szolgáltatásából áll, amelyet fogorvos és fogászati asszisztens közreműködésével látnak el.

megosztás
hozzászólások
Kastély kávézó (1), jutalom (1), Básti Juli (1), munkaszünet (1), Gachályi András (3), Csángó Zsuzsa (1), magyar (1), web (5), Biró Lajos (1), Playboy (1), Kovács Viktória (4), női gombolkodó (5), tornádó (1), ország torta (1), torkos csütörtök (3), szalloda (59), keszthely balaton kekszalag (5), tenisz (3), transzfer (1), mobil (2), Krepsz-Kapai Bernadett (1), mentő (9), Varga Terézia (1), Szennyai Anita (2), KRAFT (5), Németh Veronika (1), Festetics kastély (139), Magyar Telekom (1), Rigo Csaba (36), Télikert (5), óraátállítás (3), fürdő (2), boldog békeidők (2), e-kereskedelem (1), Love your belly (2), testkezelés (2), vasút (10), fejlesztés (12), Főzzünk játszva (2), Központi Statisztikai Hivatal (3), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), Kerner Gábor (2), szerelem (1), Az év orvosa (1), Via Hotel (1), autóbusz (1), idojaras (262), gyermekbarát (2), Nagy Bálint (10), baleset (169)