Írók, költők és a pannon kertek

2012. október 15.
A pannon kert volt a témája az idei Hévízi Tanulmányi Napoknak, a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság hagyományos programjának. A háromnapos rendezvényt – amelynek a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft., mint rendező, valamint a Hunguest Hotel Panoráma adott helyet – Alexa Károly, a szervezet elnöke nyitotta meg, majd dr. Kvarda Attila, a gyógyfürdő ügyvezető igazgatója mondott köszöntőt.

Az első nap a kertekről szólt. Többek között a Hévízi-tó környékének növényvilága, a közkertek városi kertészete, a virágok magyar képzőművészetben, valamint lírában betöltött helye és szerepe, illetve az arborétumok szépsége szolgáltatta a témát, természetesen az irodalommal is összefüggésben. Miután Zalán Tibor költő megnyitotta Hus Zoltán festőművész tárlatát, a résztvevők kerekasztal-beszélgetést tartottak a mai magyar irodalom kérdéseiről, helyzetéről. Bemutatkoztak irodalmi folyóiratok, majd megemlékeztek Major-Zala Lajosról. A Lilla-díjért este tartották a hagyományos vers- és költőversenyt, amit a budapesti egyetemista, Melhardt Győző nyert meg. A jutalmat másnap Kertész Mártától, a kórház gazdasági igazgatójától vehette át. A díj a Hotel Spa Hévízben egy hetes üdülés teljes ellátással, illetve V. Majzik Mária Kossuth díjas szobrászművész kisplasztikája, amely Csokonai szerelmét, Lillát ábrázolja.A folytatásban Kerti zenélés a Festeticseknél, Virágnyelv-szimbolika, Kastélykertek, a Viszáki-tündérkert, illetve Kastélykertek Erdélyben címmel hangzottak el előadások. A társaság közgyűlése után koszorúzást tartottak a Csokonai-szobornál, s megemlékezést Lovassy Sándor emléktáblájánál. A program legünnepélyesebb mozzanatára, a Csokonai-díj átadására a zárónapon este került sor. Amint Alexa Károly és Zalán Tibor Szarvas József színművész műsora közben hangoztatta, első alkalommal döntöttek úgy, hogy nem költők és írók kapják az elismerést, hanem olyan tagjaik, akik a háttérben dolgoznak, s nekik köszönhető, hogy a társaság fennmaradt, működik. Döntésük szerint a szervezet titkára, Pugner Ilona, illetve gazdasági vezetője, Csongrádiné Olasz Sára kapta a rangos díjat. Mindketten köszönetet mondtak, megtiszteltetésnek nevezve az elismerést, szolgálatnak a munkájukat.
Zalán Tibor úgy értékelte a három napot, hogy a témaválasztás elérte a célját, hasznos volt és sikeres. A kertekkel kapcsolatos információk látszólag ugyan szűkösnek tűnhetnek, de érdekes megközelítésben kerültek a résztvevők elé. Kiderült, a kertek kultúrtörténeti értéket képviseltek, ennek jegyében szót ejtettek arról is, hogy azt hogyan lehetne visszaállítani.
A vasárnapi kiránduláson a résztvevők megtekintették a keszthelyi Georgikon Majormúzeum látványtárát.

megosztás
hozzászólások
pápa (1), vízimentő (5), kenyér (7), vonat (7), könyvbemutató (2), gyász (1), Németh Veronika (1), operatőr (1), vonyarcvashegy (158), szallas (39), Liszkay (2), Vigántpetend (1), Katedra nyelviskola (5), arckezelés (1), kékszalag (12), Cserszegtomajfutás (5), maraton (59), macska (1), Bock Bisztró Balaton (16), gazdasag (363), holokauszt (1), Lel Ki Főzde (1), Papp Gabor (227), vb (8), Giro d'Italia (1), fürdő (2), Kovács Patrícia (1), retro (1), Centrál Színház (1), LMP (4), webmark (2), költségvetés (1), balatongyorok jazz (23), riporter (1), Magyar Telekom (1), örömszerző pillanatok (17), Eurostat (1), Tóth Gergely (1), állami (1), CT (3), Gulyás Orsolya (2), bolt (3), Zala Megyei Főügyészség (4), vadász (2), nyelvvizsga (2), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Reischl-sörház (1), paleo (13), Kvarda Attila (25), Virágos Magyarország (6)