Irány a kikötő! - Hagyomány és modernitás a legek versenyén, a Kékszalagon

2016. július 13.
A Kékszalag a balatoni vitorlázás legnagyobb ünnepe és legnagyobb kihívása. Kihívás, mert a résztvevők egyszerre küzdenek meg önmagukkal, az ellenfelekkel és az elemekkel.Kihívás, mert komoly fizikai és pszichikai megterhelést jelent, az éjszakai vitorlázás pedig különleges képességeket igényel. Kihívás, mert negyvennyolc óra alatt szélsőségesen is változhatnak az időjárási és a szélviszonyok: lehet vihar vagy szélcsend, eső vagy tűző nap. Kihívás, mert kitartást, nagy figyelmet, felkészültséget, vitorlázótudást és egész embert kíván.

Győzzön a leggyorsabb!
Valamikor a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbócán a kék szalagot. 1934­-ben ez adta az ötletet az első verseny kiírására a Hungária Yacht Club lelkes magyar versenyvitorlázóinak, amikor úgy döntöttek, hogy a Kékszalag tókerülőn bármilyen vitorlás hajóval lehessen indulni, és győzzön a leggyorsabb, a legkitartóbb!

Légvonalban 160
A Kékszalag távja légvonalban 160 kilométer, amelyet negyvennyolc óra alatt, az óramutató járásának megfelelően kell teljesíteni. A rajt-cél a balaton­füredi kikötő. Az első pályajel Balatonkenesénél található, majd Siófok következik. A következő állomás a Tihanyi-szoroson át hajózva Keszthely, ahonnét jöhet a balatonfüredi cél. Általában júliusban tartják (2001-ig kétévente, azóta minden évben) a holdtöltéhez legközelebbi hétvégén, hogy legyen elég fény az éjszakai vitorlázáshoz.

Az elsők
1934. július 27-én rajtolt Balatonfüredről az első Kékszalag huszonegy hajóval. Az első győztes az Ugron Gábor, a Magyar Vitorlás Yacht Szövetség elnöke által vezetett Rabonbán 30-as cirkáló lett. Női kormányos először 1940-ben nyerte meg a versenyt. Kultsár Istvánné Gordon Evelyn azonnal duplázott is Tramontana nevű hajójával: a következő, 1942-es tókerülőn is ő hasította a leggyorsabban a vizet. Emlékét idézi a leggyorsabb női egységnek járó Gordon Evelyn-vándordíj. A Tramontana egyébként a Kékszalag történetének legsikeresebb hajója: összesen hétszer diadalmaskodott, legutóbb 1989-ben győzött.

Légiriadó miatt halasztott rajt
1944-ben a háború elérte Magyarországot, így a Kékszalag elmaradt. A magyar vitorlázók elszántságát mutatja, hogy a Kékszalag napjára a Hungária Yacht Club kiírta a Szent László-évi vitorlásversenyt a Balatonfüred–Kereked–Zamárdi háromszögbe. Július 8-án, egy héttel az országot érő legnagyobb amerikai légitámadás után huszonhárom hajó állt rajthoz, pedig a kezdést légiriadó miatt még halasztani is kellett!

Egy oldal szalonnáért
A háborút követően 1947-ben rendeztek először újra Kékszalagot, a verseny a párosról a páratlan évekre került. A háború utáni első megméretésen nem volt nevezési díj, sőt a résztvevők kaptak a rendezőségtől egy-egy oldal szalonnát a versenykedv felélesztésére.

Legek és hajók
A „leglassúbb győztes” díját 1953-ban oszthatták volna ki, ekkor olyan gyenge szél fújt, hogy a Nemere II. 75-ös cirkáló 40 óra alatt ért célba. A verseny rekordidejét 1955-ben állította be az akkor már kétszeres győztes Németh István kormányzásával ugyanez a hajó. Az 1944-es cirkáló 10 óra 40 perc alatt körbe ért. Ezt a csúcsidőt javította meg 57 évvel később, 2012-ben a Fifty-fifty. A karbonból készült, high-tech, kétárbócos katamarán 2014-ben újabb rekordot ért el: 7 óra 13 perc alatt teljesítette a távot.
A legtöbb indulót 2010-ben regisztrálták: ekkor 593 hajó állt rajthoz. A verseny legsikeresebb kormányosa Litkey Farkas, aki összesen tizenegy alkalommal tudott győzni.
A legtöbben 2010-ben indultak: a 42. Kékszalagon 593 hajón 9 nemzet 3115 versenyzője mérette meg magát.
Még egy leg: az európai tókerülő versenyek közül ma már a Kékszalagon versenyez a legtöbb hajó: utóbbi hat évben az átlagos hajószám 549 volt.

A magyar tenger rettenthetetlen Farkasa
Litkey Farkas kormányos tizenegyszer győzött a Kékszalagon: 2001-től 2009-ig zsinórban kilencszer diadalmaskodott, majd 2011-ben és 2013-ban is nyerni tudott.

Lisa, a hatszoros hódító
Litkey a tizenegy győzelemből hatot a Lisa nevű egytestű hajóval ért el. A legendás vitorlás 2015-ben, nem sokkal a múlt évi Pünkösdi Regatta előtt került új tulajdonosához, a keszthelyi jachtkikötőhöz, és azóta teljes megújuláson esett át. A hatszoros hódító tavaly nem okozott csalódást, kíváncsian várjuk, az eltelt egy évben mennyit sikerült fejlődni vele.

Napjainkban a számok
A Kékszalag mára Európa legnagyobb tókerülő megméretésévé nőtte ki magát. A két nap alatt több mint hatszáz hajó, több ezer fős legénység teszi próbára erejét régi és csúcsmodern hajókon. A lapunk megjelenésével egy időben rajtoló verseny egyik fő állomása Keszthely. Menjünk le a partra, és legyünk részesei az élménynek, élvezzük a rendkívüli látványt, ahogy a hatszáz vitorlás itt fordul meg ! A hatszoros győztes Lisa a miénk, itt „lakik” Keszthelyen, itt van a bázisa, szurkoljunk neki együtt az újabb diadalhoz!

Pontos információkkal a verseny állásáról, a hajók helyzetéről két remek okostelefonos applikáció is szolgál, amely ingyen letölthető a Google Play-áruházban (Evopro Kékszalag és 48. Kékszalag Erste World Nagydíj néven), illetve nyomon követhetők a Lisa Facebook-oldalán: a Lisa 501-en folyamatosan fotókkal és információkkal szolgálnak arról, mikor érkezik a hajó Keszthelyre. Úgyhogy irány a kikötő, szorítsunk együtt a Lisának!

megosztás
hozzászólások
Életfa iskola (2), jég (5), energia (7), Kastély kávézó (1), kábítószer (9), Németh Veronika (1), traffipax (4), Schmied Zoltán (1), verklifesztivál (3), Alsópáhok (51), FINA vizes világbajnokság (1), parlament (72), Bóka Péter (1), Stohl András (1), Nagy Angelika (1), hosegriado (7), ellazulás (1), Top 50 (1), szavazas (9), Nagy Bálint (10), Balaton Sound (2), cigaretta (13), Darren Cranmer (2), jutalom (1), konyha (1), Krepsz Zoltán (38), Baptista Szeretetszolgálat (1), sorkötelezett (1), balatongyorok jazz (23), Palinkas Robert (83), borünnep (24), kisterseg (20), homoszexualis (1), vitorlázás (37), pannon egyetem (12), Katedra nyelviskola (5), jóga (1), Naszádos Antal (1), efott (6), Év szállása (1), támogatás (5), Csótár András (58), Laky András (2), Komoróczi Lajos (3), táplálkozás (1), footgolf (1), Biró Róbert (15), Silver fitness (1), tanulmány (11), migráns (3)