Ingyenes sportfoglalkozások és előadások a Keszthelyi járásban

2014. február 24.
Egészségfejlesztési irodákat hozott létre tavaly az egészségügyi államtitkárság ötvenkilenc városban, így Keszthelyen is. A betegségmegelőző-egészségmegőrző programokat ingyen látogathatják az érintettek. Hegedüs Mária, a keszthelyi egészségfejlesztési iroda vezetője nyilatkozott a Monitornak.

Az iroda azzal a céllal jött létre, hogy életmódváltó programok segítségével megelőzze az elhízást, a dohányzással és az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémákat vagy éppen a 2-es típusú cukorbetegséget. Fontos figyelmet kap a népbetegségnek számító depresszió megelőzése, valamint a lakosság aktív életmóddal való megismertetése is.
Az egészségfejlesztési iroda vezetőjétől megtudtuk, hogy felvették a kapcsolatot a háziorvosokkal, akik ajánlják az új lehetőséget és a programokat a pácienseknek. Akinek például a háziorvos azt tanácsolta, fogyjon le, az egészségfejlesztési iroda nyújt további segítséget életmód-tanácsadással, dietetikusok közreműködésével. Eddig háromszázan fordultak meg a keszthelyi irodában, vettek részt tanácsadáson vagy valamilyen programon.

Előzetes felmérés
Minden új belépővel kitöltetnek egy kérdőívet, arra kíváncsiak, mennyire figyel az egyén az egészségére. Ezután testösszetétel-elemzést végeznek, a magasság és a testtömeg ismeretében meghatározzák a testtömegindexet, megnézik a zsír és az izom tömegét és arányát, képet kapnak a szervezet fehérje- és ásványianyag-összetételéről is. – A hozzánk fordulók kíváncsiak ezekre az eredményekre, ráadásul nem kell hozzá beutaló, és minden szolgáltatás ingyenes – hangsúlyozta Hegedüs Mária.

Mozgás minden korosztálynak!
Az egyik fontos terület a sport, amely nagyon hasznos egészségmegőrző tevékenység – szögezte le Hegedűs Mária, akinek egészségtan-tanári végzettsége is van. Az iroda olyan ingyen elérhető sportprogramokat és előadásokat szervez, amelyekre bárki jelentkezhet.
Február 19-től rendszeresen nordic walking túra indul, amelyet egy előadás előz meg, hogy a résztvevők megismerkedjenek a szabályokkal, mi a túra célja, kiknek szól. Tavasztól természetjárást, tájékozódási túrát, kerékpártúrákat, valamint sport- és egészségnapokat is szerveznek. Elindult a spinning, az alakformáló torna és a preventív gerinctorna is, valamint igénybe vehetik a Q1 Fitness Stúdió szolgáltatásait is szintén ingyen az egészségfejlesztési iroda pályázata által. Nagyon népszerű az egyéni gyógytorna, illetve a hévízi gyógytornászok által csütörtökönként tartott gerinciskola, amelyet elméleti tájékoztató előz meg. Minden programra az előzetesen meghirdetett helyszíneken vagy az egészségfejlesztési irodában lehet jelentkezni. A pályázati program 2015. február 28-ig tart. A cél, hogy ez idő alatt a Keszthelyi járásban élők megismerkedjenek olyan életmódváltó programokkal, amelyek segítségével megszeretik a mozgást, és fontos legyen nekik az egészségmegőrzés.

Betegkluboknak előadások
Minden hónapban szerveznek egy előadást a különféle betegségekben (daganat, cukorbetegség, emésztési, szív- és érrendszeri problémák) szenvedő embereknek. Ezek is ingyenes programok lesznek.

megosztás
hozzászólások
apartman (3), jog (3), sport (1085), keszthely (4040), Liszkay (2), gyógytó (1), luxus (4), időkép.hu (2), Pura Vida Port (1), hulladék (3), Bagyinka Tímea (1), Mikulás (8), ingatlan (12), eltűnt (5), kert (1), Illés Fanni (1), felsőoktatás (9), Balatonátcsúszás (1), matolcsy gyorgy (1), Berecz András (1), korhaz (99), cégtörlés (3), kereskedelem (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), Tál Zoltán (2), Marsalkó Dávid (1), Tour de Hongrie (2), atlétika (6), antsz (15), dinnye (1), Dublecz Karoly (2), Zala folyó (1), Via Hotel (1), Virágos Magyarország (6), Béres Attila (2), traffipax (4), migráns (3), helikon (41), Barista bajnokság (2), MTI (595), testkezelés (2), szűrés (1), husvet (14), bíróság (8), Fodor Edith (3), Balaton (1157), DK (13), Balatoni Múzeum (98), boldog (1), Sziládi-Kovács Tibor (2)