Információ gyűjtés, továbbképzés

2014. május 20.
A Keszthelyi Kilométerek Egyesület a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1317 számú, Hobbysport szakértő segítséggel című pályázata keretében a mozgásgazdag életmód előnyeire hívja fel a figyelmet. A cikksorozat utolsó előtt témája a sportolók fejlődésével foglalkozik.

Fejlődni nemcsak testileg lehet, hanem szellemileg sem árt, sőt érdemes. A sportoló, aki a testét intenzíven „használja”  szinte bármire képes annak fejlesztéséért. A jobb eredmény elérése hihetetlenül motíváló tud lenni a fejlődés hosszú fárasztó útján. A folyamatos fejlődés viszont kizárólag akkor lehetséges, ha alázattal párosul. Alázat a másik ember tapasztalatával, a szakember véleményével, vagy a téma forradalmárainak az újításaival szemben. Magunkat felmagasztalni, eredményünket és képességünket a másiké fölé helyezni pillanatnyi élvezetet biztosan okozhat, de egy ördögi körbe vezet. A fejlődés lehetősége feltételezi az alkalmazkodást és a változásra való képességet. A lehetőség szinte mindig prédán hever előttünk, „csupán” észre kell venni. A meglátás, ez a maga nemében hosszú, nehéz folyamat, az információgyűjtéssel kezdődik, mikor egy téma elkezdi a sportolót különösen érdekelni. Kezdi élvezni, hogy kinyílik a szeme és másik oldalról látja az adott problémát. Egyre inkább érdeklődése középpontjába kerül a dolog, felvállalva azt is, hogy szemben áll társai véleményével. A meggyőződés egy bizonyos pontján már nem csak gyűjti az infókat, hanem a téma szakértőjévé is válik, melybe egyre jobban beleássa magát, továbbképezi magát. A sportoló emberek között is vannak olyan véleményvezérek, akik újabb és újabb ötletek és problémák megoldásán fáradoznak. Mert a sportolónak rengeteg gondja lehet… akár milyen színvonalon is úzi hobbiját. A felszerelés, az edzésmódszerek, a technikai újítások, a táplálkozás, a rehabilitáció, a lelki tényezők, a terhelhetőség, a mentális erő és még millió más gyenge láncszem. Mindezek összessége, az egész lánc erőssége határozza meg a sportoló képességét a fejlődésre, akár annak testi, lelki, vagy szellemi oldalát is nézzük. Csodálatos látni egy zártabb típusú sporttársunk kinyílását, majd azt is, hogy ennek során mennyi örömet tud újból átélni. A képzeletbeli ablakaink kinyitása akár csak úgy jön, vagy akár nagyon tudatos dolog, mindenképpen tiszteletre méltó. Segít észrevenni saját zárt spalettáinkat is, melyek régóta gátjai előrehaladásunknak. A bezárkózást testünk hamar jelzi, nagyon látványosan, hiszen a sérülések megjelenése rengetegszer erre is utalhat. A visszatérő sérülés pedig már igazi vészjelző rendszer, testünk csodáinak egyike. Nem, mintha örülni kellene neki, de mégiscsak csoda, hogy szól, hogy jelez, hogy figyelmeztet. De mire is? Hát arra, hogy kinyissuk a szemünket, tárjuk ablakainkat, legyünk befogadóak azokkal az infókkal szemben, amik a lábunk előtt hevernek. Bölcsességnek hívják, amikor az ember meg tudja különböztetni a fontost a lényegtelentől. Gyűjtögessük bátran, ami számunkra érdekes!

megosztás
hozzászólások
ajánló (1148), hotel mirage (1), Komoróczi Lajos (3), politika (37), Love your belly (2), oktatas (347), női gombolkodó (5), sofőrszolgálat (1), szauna (2), Reischl-sörház (1), Libás (2), újszülött (1), labdarugas (25), dunantul (23), Benkő Lívia (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), ipsos (1), bank (7), minisztérium (7), vlog (4), Budapest (3), Via Hotel (1), rezsi (18), gazdasag (363), katasztrofavedelem (44), Sziládi-Kovács Tibor (2), keszthelyi kilometerek (78), díj (4), Csősz-Tóth Norbert (1), sztárportré (3), turisztika (94), freestyle foci (1), Tál Zoltán (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), táncpanoráma (5), Kovács Patrícia (1), idojaras (262), orvos (23), paleo (13), augusztus 20. (5), árviz (2), kalendarium (831), eltűnt (5), vírus (1), sütemény (1), Kovács Beatrix (1), relaxáció (1), bor (26), Torsa Dániel (1), családbarát (1)