Indulnak a képzési pályázatok vállalkozásoknak

2012. március 28.
Legkésőbb csütörtökön jelenik meg annak a 21 milliárd forint keretösszegű pályázatnak az első kiírása, amelyben a vállalkozások a dolgozóik képzésére kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.

A pályázatokkal kiküszöböljük azt a problémát, hogy az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást a szabályok változása miatt nem lehet elszámolni a saját dolgozók képzése estén - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára.     
Az Új Széchenyi Terv keretében kiírt 21 milliárd forint keretösszeg 2014-ig szól, így az évi 7 milliárd forint nagyságrendileg megegyezik azzal az összeggel, amit eddig a cégek a szakképzési hozzájárulás terhére költöttek dolgozóik képzésére évente - tette hozzá az államtitkár.
Az európai uniós forrásból külön pályázatok lesznek mikro- és kisvállalkozásoknak maximum 10 millió forint támogatással, összesen hatmilliárd forint keretösszeggel. A középvállalkozások egy és ötvenmillió forint közötti összegre pályázhatnak szintén hatmilliárd forint összegben, míg a nagyvállalatok 5-150 millió forint támogatást kaphatnak nyolcmilliárd forint keretösszegben. Mindhárom kategóriában külön pályázat van - az európai uniós szabályoknak megfelelően - a közép-magyarországi régióra 300-300 illetve 400 millió forint keretösszegben.
Czomba Sándor újságírói kérdésre elmondta, hogy nem feltétel az elvárt béremelésnek való megfelelés, de arra számítanak, hogy olyan vállalkozások pályáznak, amelyek legalább a munkahelyek megtartásában érdekeltek.
A mikro- és kisvállalkozásoknak április 15-től a keret kimerüléséig folyamatos lesz a pályázatok kiírása, a többi esetben pedig ez havi ütemezésben történik.
Az államtitkár megjegyezte, hogy saját erőt is előírnak, de lesz olyan pályázat, ahol 100 százalékos a támogatás.
A vállalkozások a támogatásból a szakmai, az idegennyelvi, az informatikai képzéseket finanszírozhatják, fizethetik a vállalat működésével kapcsolatos kompetencia kialakítását és készségek fejlesztését. A képzést szolgáltatásként vásárolhatják, de az személyenként nem lehet több 450 ezer forintnál, illetve az óradíj nem haladhatja meg - a létszámmal súlyozva - fejenként a háromezer forintot. Eddig maximum kétezer forintos óradíjat lehetett elszámolni - jegyezte meg Czomba Sándor. Szolgáltatás esetén minden akkreditációs feltételnek meg kell felelnie a szolgáltatónak, s a képzésnek minden esetben vizsgával kell zárulnia.
A képzés járulékos terheit is lehet finanszírozni  a pályázati pénzekből. Például a szállás-ellátásra heti nyolcezer forint fordítató fejenként.
Czomba Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék korábbi megállapításai alapján a pályázatok ellenőrzése szigorúbb lesz.
Újságírói kérdésre az államtiktár elmonta, reményei szerint 2013-ban ismét legalább a múlt évi 33 milliárd forint áll rendelkezésre  a szakképzés finanszírozására. Az idén ez az összeg 23,5 milliárd foirnt - fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy a korábbi években ezen a címen ugyan 50-55 milliárd forint folyt be évente, de ezt csak részben költötték a szakképzésre. mti

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Kehidakustány (1), Zala Megyei Főügyészség (4), Tóth Xénia (6), Hegyi Roland (HR) (5), szűrés (1), jogsebész (9), magyar (1), georgikon dse (7), természetgyógyászat (2), alkohol (4), Joós Attila (1), film (8), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Szeiler (63), szalon (1), Aradvári László (1), Clemens Zsófia (1), gyenesdias (213), vendeglátás (6), Szeiler Stúdió (32), Koncz Zsuzsa (1), Palásthy Bese (2), Orbán Viktor (3), borünnep (24), Somogyi Zoltán (4), tispol (3), vasárnapi nyitvatartás (1), fitt (1), Rézsó Tamás (6), felsőoktatás (9), férfi (1), Nyitott Balaton (2), sztár (2), VOLT fesztival (7), Szent Márton (3), Bringatanya (2), munkahely (8), Halott pénz (1), keszthelyi-hegység (1), KRAFT (5), CT (3), vitorlázás (37), íjászverseny (1), tavasz (1), színház (5), szép (9), Benkő Lívia (1), Villányi Éva (1), Katedra nyelviskola (5), Tóth Levente (2)