Indul a keszthelyi Festetics-kastély nagyszabású fejlesztése

2015. február 02.
A vállalkozási szerződés hétfői aláírását követően megkezdődhet a munka a Helikon Kastélymúzeumban. A generálkivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a ZÁÉV Építőipari Zrt és a WEST HUNGÁRIA BAU Építőipari Szolgáltató Kft. közösen beadott ajánlata lett.A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. a „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” című projektje összesen 2,053 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A kivitelezésre kiírt első közbeszerzés eredménytelen lett, így 2014 októberében új ajánlattételi felhívást tettek közzé. A közbeszerzési eljárás zárásaként 2015. január 21-én megérkezett a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály támogató tartalmú szabályossági tanúsítványa, elkészült az összegezés az ajánlatok elbírálásáról, így elhárult minden akadály a mintegy 1,5 milliárd forint összegű kivitelezői szerződés aláírása elől. A két cég alkotta nyertes konzorcium a kivitelezési tervdokumentáció elkészítését és a generálkivitelezést végzi majd.

 

A munkálatok három fő helyszínen zajlanak. A kastély főépületében megújul a főbejárat és környéke, az emeleti kiállítás, a pincében található bormúzeum területe, az irodaszárny, a gazdasági bejárat és a hűtőgépház, valamint az ideiglenes kiállítótér, összesen több mint 1500 négyzetméteren.
A projekt legjelentősebb eleme mintegy 1100 millió forintos építési költséggel az egykori Amazon szálló turisztikai hasznosítása, a leromlott műemlék megmentése. A felújított épületben „Főúri utazások kiállítás és Veteránautó Látogatóközpont” címmel új állandó kiállítás kap helyet. A házban egy kulturális programok számára alkalmas multifunkcionális rendezvényhelyszínt is kialakítanak.
A kastély pálmaháza is megújul: új látnivalóként a lepkeház és növényház is része lesz a látogatási útvonalnak.

A szerződés aláírásával együtt a beruházó Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. át is adta a munkaterületet, az átalakítások hamarosan megkezdődnek. A tervek szerint a múzeum összes kiállítása továbbra is látogatható lesz a felújítási munkák teljes ideje alatt. A beruházás várhatóan 2015 év végéig befejeződik.

A nagyszabású fejlesztés fő célja a keszthelyi Festetics-kastély vonzerejének továbbfejlesztése, a „Festetics-örökség” hatékonyabb kiaknázása, és korszerű fejlesztések, szolgáltatások megvalósítása. Az eddig kihasználatlan lehetőségek feltárásával, épületfelújításokkal, integrált látogatómenedzsment-rendszer kialakításával, valamint új arculat és brand megteremtésével olyan komplex turisztikai attrakció jön létre az ország kiemelkedő műemlékegyüttesében, mely mindenben megfelel a 21. századi fogyasztói trendeknek.

megosztás
hozzászólások
karate (2), szalloda (59), adó (6), paleo (13), adomány (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), vadász (2), tornádó (1), jovedelem (2), Cserszegi fűszeres (1), HIV (1), életveszély (1), internet (20), hotel mirage (1), Horváth Lászlóné (1), mav (25), pünkösdi regatta (5), regisztráció (1), Bedő Beáta (10), shotokan (1), Rézsó Tamás (6), Gelencsér Dental (3), freestyle foci (1), Zala Volán (1), Nagymező Gyenesdiás (1), vb (8), Hanse (2), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Novák Péter (1), jaras (36), díj (4), Bethesda (1), uszoda (9), Vatikán (1), Krasznai István (1), Bátortábor (1), bolt (3), TRX (22), medve (1), drogmentes (1), törvény (1), gyermekfelügyelő (1), advent (226), Pete Krisztina (1), halottak napja (1), tabor (6), utca embere (8), belfold (1440), Krassói Katalin (1), fitt (1)