IN MEMORIAM Gábor

IN MEMORIAM Gábor

2018. március 28.
A Monitor extra olvasóinak bizonyára feltűnt, hogy jó ideje nem jelentkeztünk. A hosszú hallgatásnak szomorú oka van: a Monitor magazinok szülőatyja, motorja és szíve, Szeiler Gábor főszerkesztő 2017. október 21-én, a betegségével folytatott, hosszas küzdelem után elhunyt.

Halálával vége szakadt egy gyönyörű és termékeny időszaknak: a huszonöt esztendeje, 1993-ban útjára indított Monitor közéleti lap és kistestvére, a 2014-ben megszülető Monitor Extra elvesztette alapítóját.

Tizenegy év, kétszázhúsz lapszám, több száz cikk, két reklám- és egy Hévízről szóló kisfilm – ez közös munkánk gyümölcse. Gábor nemcsak a „főnököm” volt – sosem viselkedett felettesként, az első pillanattól a csapat egyenrangú tagjaként kezelt –, hanem a mentorom is, aki irányt mutatott, ötleteivel inspirált, és lehetőséget kínált arra, hogy olyan területeken is kipróbáljam magam, ahol még nem volt tapasztalatom. Hitt bennem, segített, és mindezt olyan természetességgel és kedvességgel tette, amilyennel csak ritkán találkozik az ember.

Gábor megálmodta és létrehozta a Monitor-családot (beleértve a honlapot is), és fáradhatatlanul dolgozott érte. Keszthely volt az élete: állandóan azon gondolkodott, hogyan lehetne jobbá, szebbé, sikeresebbé tenni a várost, hogyan lehetne valóban a Balaton fővárosává emelni. Ontotta magából az ötleteket, szervezője és résztvevője volt a helyi és környéki rendezvényeknek, legyen szó kultúráról, sportról vagy közéletről, s megtalálta azokat az embereket, akik akarhatnak és tudhatnak is erőfeszítéseket tenni az otthonukért.

De nemcsak újságíró-szerkesztő volt, hanem fantasztikus fotós is, aki észrevette a különlegeset, az értékeset, az egyedit, és fényképezőgépével megragadta a pillanatot. Szenvedélyesen filmezte a Balatont, több száz videó mutatja meg nekünk, ő hogyan látta a világot, a magyar tengert, Keszthelyt.

Amikor 2014-ben megszületett a Monitor Extra, így írt szerkesztői levelében: „Annyi minden történt velünk az utóbbi időben, jó és kevésbé jó is. De mi mindig új erővel indulunk neki a holnapnak. … Legújabb »gyermekünket« ünnepelhetjük most közösen. A Monitor Extra kötetlenebb megfogalmazásban, de nem bulvárosan, színesebben, de nem vakítóan, nagyobb szabadsággal, mégis a földön maradva a városunk, a kistérségünk, a megyénk, sőt a messzebb fekvő vidék életét kínálja az olvasóknak.

2014 júliusában új korszak kezdődött a Monitor életében. 2018 márciusában úgy döntöttünk: szeretnénk Gábor örökségét megőrizni, és hozzá méltó módon folytatni a munkásságát. Ha kezdetben kicsit döcögünk is, bízunk abban, hogy követni tudjuk a szellemiségét, amit képviselt, és céljait, amelyeket sosem tévesztett szem elől.

Gulyás Orsolya
olvasószerkesztő


A Monitor extra 2018.áprilisi száma letölthető itt!


Tisztelt olvasók,

keszthelyiek, hévíziek, nyugat-balatoniak, magyarok! Függetlenek, jobboldaliak és baloldaliak! Katolikusok, reformátusok, evangélikusok, zsidók, ateisták és bármilyen felekezethez tartozók! Keresztény értékrendűek és szociálisan érzékenyek! Hogy mit jelent Monitor-olvasónak lenni? Mindent, amit az előbb felsoroltam. Hogy mit jelképez a Monitor? Mindenkinek mást. Nekem nemcsak egy lapot, nemcsak egy újságot, hanem hitet és reményt is jelent. Hitet a béke Magyarországában és reményt abban, hogy bár sokfélék vagyunk, de még a mi életünkben létrejöhet egy új kiegyezés. Mi, Monitor-olvasók Deák és Festetics szellemi örökösei vagyunk. Mi vagyunk és lehetünk az „új kiegyezés” népe.

Naszádos Péter
felelős szerkesztő

megosztás
hozzászólások
hulladék (3), szép (9), gyógyszertár (1), Don (1), gépjármű (1), sztár (2), Szennyai Anita (2), Bock Bisztró Balaton (16), szakma (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Kastély kávézó (1), jövőkutatás (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), Vigántpetend (1), Pampetrics György (21), egeszsegugy (266), kozlekedes (8), Nyári Viola (1), Lisa (35), kenyér (7), Biró Lajos (1), Horváth Szabina (1), álláshirdetés (18), Horvath Terez jegyzo (29), nyár (1), Centrál Színház (1), Rézsó Tamás (6), pálinka (2), Serenity Hill (1), méregtelenítés (1), tanulmány (11), gyilkosság (1), Bányai László (2), tollaslabda (1), gyógyfürdő (6), Télikert (5), ruha (2), ökölvívás (2), Hollywood (1), Dumaszínház (2), Koncz Zsuzsa (1), Füzes Eszter (1), belfold (1440), Rezi (1), ellazulás (1), trianon (2), Novák Péter (1), Rejuvena (18), Év fája (1), SzezOn bevásárló közösség (1)