Így válassz fűnyírót!

2021. június 23.
A fűnyírás olyan tevékenység, amit rendszeresen végeznünk kell, ha nem szeretnénk, hogy rendezetlenné váljon az udvarunk és az előkertünk.

A megfelelő paraméterekkel rendelkező fűnyíró hatékony segítség ebben. Összegyűjtöttük azokat a szempontokat és javaslatokat, amelyek segíthetnek a megfelelő gép kiválasztásában.

Elsőként azt kell eldöntenünk, melyik típus a leginkább megfelelő számunkra. Jelen cikkünkben elsősorban a Magyarországon elterjedtnek mondható változatokkal foglalkozunk; az elektromos, az akkumulátoros és benzines fűnyírókkal, de természetesen rendelkezésre állnak manuális eszközök és fűnyíró traktorok is.

Kertvárosi használat esetén egyértelműen a hagyományos elektromos készülékek számítanak leginkább népszerűnek. Számos előnyös tulajdonságuk van, ami alkalmassá teszi őket a feladatra. Ugyanakkor el kell mondani velük kapcsolatban, hogy jellemzően kisebb és közepes területek nyírására alkalmasak. Legfőbb hátrányuk a folyton tekeredő áramvezető kábel, ami zsúfolt terepviszonyok között sok bosszúságot okozhat. Alternatív megoldást jelentenek az akkumulátoros gépek, amelyek értelemszerűen nem rendelkeznek kábellel, így a használatuk zavartalan, de tudni kell róluk, hogy a teljesítményük csak rendezett gyep vágására teszi alkalmassá őket.

Önálló kategóriaként szoktunk tekinteni a robotfűnyíróra, amelyek önálló munkavégzésre képesek. A jobb készülékek a saját töltésükről is képesek gondoskodni. A nyírni kívánt területet e célra alkalmas szalaggal kell kijelölnünk, amit a készülék határvonalként fog kezelni. Érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a készülékek kizárólag rendezett pázsit nyírására alkalmasak, nem képesek megbirkózni az erős gazokkal. Kényelmes megoldást kínálnak, de a hatékony munkát végző robotfűnyírókért elég magas árat kell fizetnünk.

Ha megerősödött vegyes növényzettel van dolgunk, illetve nagy területet kell nyírnunk, abban az esetben a benzines gépek kínálnak hatékony megoldást. Az ilyen fűnyírók gond nélkül lenyírnak olyan területeket, ahol az elektromos gépek folyton elakadnának. Persze a hatékonyság együtt jár néhány hátrányosnak tekinthető tulajdonsággal is; a robbanómotoros meghajtás miatt ezek a gépek nehezebbek, így a mozgatásuk is fárasztóbb. Szerencsére erre a problémára is van megoldás; az önjáró funkció képes meghajtani a kerekeket, így nekünk tulajdonképpen csak irányítanunk kell. A benzin- és olajtartály rendszeres feltöltése sem tartozik a kedvenc elfoglaltságunk közé.
A típus mellett néhány alapvető tulajdonságnak is érdemes figyelmet szentelni.

Minél nagyobb vágási szélességet választunk, annál gyorsabb munkát végezhetünk, de ne felejtsük el, hogy nagyobb kések nagyobb szerkezetet is jelentenek, így a manőverezés is nehézkesebbé válhat. Hasznos, ha fűgyűjtő kosárral rendelkező gépet választunk; szerencsére a legtöbb fűnyíró ilyen. Kisebb kertek esetén egy 25-30 literes kosár is elegendőnek bizonyulhat.
Külön szót érdemel a mulcsozás funkció. Egyes gépek képesek a levágott füvet a késházban keringtetni, illetve egészen apró darabra vágni. Az így felaprított nyesedék visszakerül a talajra, ahol trágyaként hasznosul.

megosztás
hozzászólások
Bringatanya (2), Paleomedicina (1), fa (1), temetés (2), szűrés (1), Bedő Beáta (10), Player's Restaurant & Bar (2), vasárnapi pihenőnap (3), barista (3), olimpia (152), gazdasag (363), Pappné Beke Judit (1), program (7), halottak napja (1), Fodor Márk (8), esküvő (9), Anna-bál (2), keszthely program (1241), Pelso Társaság (6), alkohol (4), véradás (2), Illés Fanni (1), Szent Mihály (1), Nardai Sarolta (1), kisterseg (20), gyilkosság (1), keszthelyi-hegység (1), rádió (1), Zalai Kutyasuli (1), Szeiler Stúdió (32), Pálfi László (1), gyümölcs (2), úszás (22), ötös lottó (101), kék zászló (1), táncpanoráma (5), állatkert (1), telefon (3), Rúzsa Magdi (1), TDM (3), időkép.hu (2), Katedra nyelviskola (5), Apák napja (1), dinnye (1), skandinav lotto (81), kormánymegbízott (1), Monitor konyhája (80), Biró Lajos (1), nagyméret (1), Magyar Telekom (1)