Így teremtheted elő az anyagiakat lakásfelújításhoz, a válság ellenére is

2020. június 17.
Felújítanád, vagy korszerűsítenéd az otthonod, viszont a munkálatokhoz szükség volna némi anyagi támogatásra? Nem vagy egyedül, ugyanis a koronavírus miatti kényszer karantén sokaknál hozta el a felújítási kedvet.

Amennyiben az otthon töltött hónapokat követően elérkezettnek látod az időt a munkálatokhoz, akkor a cikkből azt is megtudhatod, hogy miként teremtheted elő a korszerűsítéshez szükséges pénzösszeget.

A kényszer karantén sokaknál mutatott rá a lakásfelújítás esedékességére

A járvány következtében életbe léptetett egészségügyi korlátozások miatt sok helyen volt összezárva a család apraja és nagyja. A hónapokon át tartó otthonlét és bezártság miatt pedig könnyen szemet szúrhatott a lakás egy-egy hibapontja.

Amikor az ember csak aludni jár haza, akkor kevésbé tűnnek fel ezek a dolgok. Az elmúlt időszakban viszont a saját bőrödön érezhetted például, hogy a nyílászárók cseréjét nem érdemes tovább halogatni, hogy mennyire ráférne már a lakásra egy újbóli festés, miközben a fürdőszoba átalakítása is megérne egy misét.

Most két legyet üthetsz egy csapásra, amennyiben a felújítási munkák a lakás energiafelhasználásának hatékonyságának is javítják. Az MNB ugyanis célként tűzte ki az ingatlanok energiafelhasználási igényének csökkentését.

Ennek szellemében a pénzintézetek a lakáscélú hitelek kamataiból, valamint a járulékos költségeiből egyaránt kedvezményt biztosítanak, hogyha a folyósított összeg felhasználása kedvezőbb energiaigényű lakás kialakítását segíti elő.

Nézzük is meg, hogy mely konstrukciók kínálják a legjobb alternatívát.

Lakásfelújításhoz a következő finanszírozási formák közül választhatsz

Amennyiben fontolóra vetted az otthonod korszerűsítését, akkor financiális szempontból három alternatíva kínálja számodra a leginkább kedvező feltételeket.

Falusi CSOK

A lakásfelújítással és korszerűsítéssel kapcsolatos munkálatok egyik lehetséges finanszírozási formája a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, vagy ismertebb nevén a Falusi CSOK. Ennek keretei között az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

A szóba jöhető települések listáján olyan ötezer fős lélekszám alatti helyiségeket találhatsz, amelyeknek a népessége 2003-2018 között csökkent, vagy pedig a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók. A bővítésre és korszerűsítésre egyaránt felhasználható összeg akkor is igényelhető, hogyha a szóba forgó lakásra korábban már vettek igénybe CSOK-ot.

Lakáshitelek

A fűtéskorszerűsítés, energiahatékonysági beruházás, illetve gépészeti megújítás pénzügyi megteremtéséhez speciális lakáshitelek is rendelkezésre állnak. Az egyéb ingatlan felújítási munkákhoz pedig az egyéb piaci lakáshitelekből is választhatsz.

Szerződéskötéskor választhatod a fix, vagy a változó kamatozású konstrukciót. Előbbinél egy viszonylag magasabb kamatszint mellett nem kell tartanod a kamatok esetleges változásától, míg az utóbbi opciónál a törlesztőrészlet háromhavonta nőhet vagy csökkenhet.

Mindenképp érdemes összehasonlítanod az egyes pénzintézetek ajánlatait, ugyanis a felvett összeg, a vállalt hűségidő, illetve az egyéb feltételek teljesülése esetén kamatkedvezményben részesülhetsz.

Szabad felhasználású hitelek és személyi kölcsönök

Az otthon korszerűsítésének pénzügyi fedezetét jelzáloghitel, vagy személyi kölcsön felvételével is megteremtheted. Mindkét opciónál szabadon dönthetsz a folyósított összeg felhasználásáról, a futamidő végén pedig igazolnod sem kell, hogy mire költötted a pénzt.

A személyi kölcsön mellett szóló érv a gyors hitelbírálat, aminek köszönhetően akár 10 munkanapon belül meg is kaphatod az igényelt pénzösszeget. Kezest és fedezetet nem kell biztosítanod, ezért a legfeljebb néhány százezer forintos összeghatárig tényleg ideális alternatívát kínál.

Hogyha jelzáloghitelt veszel fel, akkor fedezetként mindenképp biztosítanod kell egy ingatlant. A kockázatvállalásodért cserébe a pénzintézet alacsonyabb THM-et fog biztosítani, ezáltal a visszafizetendő összeg mértéke is alacsonyabb lesz.

Hogy melyik pénzügyi megoldás kínálja a legkedvezőbb választást? Ezt neked kell eldönteni, mégpedig az egyéni preferenciáid, a helyzeted és a céljaid figyelembe vételével. Bármelyik opció mellett is döntesz végül, a rendelkezésre álló pénzösszeget hosszú távú megoldásokba lesz célszerű befektetned.

Lakáskorszerűsítési megoldások, amikkel hosszabb távon is jól jársz

Az otthonod korszerűsítésével növelheted a lakásod értékét és komfortfokozatát, miközben az energiafelhasználás csökkentésével a rezsi költségeket is lefaraghatod. Ezt a célt többféle úton is elérheted.

Régebbi, elhanyagolt épületek felújításakor a víz-, csatorna-, vagy elektromos hálózat és gáz bevezetése, valamint a központosított fűtés kialakítása is ebbe a kategóriába sorolható. Szintén említhetjük a hang-, hő-, és vízszigetelési munkákat, vagy a nyílászárók cseréjét.

Ugyanúgy a korszerűsítéshez tartozik, egyúttal az energiafelhasználást csökkenti a megújuló energiaforrások alkalmazása. Emellett pedig a hagyományos fényforrások LED izzókra történő cseréjével is a fentarthatóságot támogathatod.

 

megosztás
hozzászólások
Nyári Viola (1), Bródy János (1), kötélugró (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), Bagyinka Tímea (1), Varga Terézia (1), iskola (338), választás (46), Csokonai társaság (1), ökölvívás (2), percdíj (1), rezsi (18), Musica Antiqua (2), kollégium (1), Magyar Turizmus Zrt (45), Palinkas Robert (83), Németh Gábor (1), muzeum (55), Darren Cranmer (2), marko peter (22), nő (2), termálfürdő (1), cukorbetegség (2), állatok (16), Nagy Angelika (1), túlsúlyos (3), Rézsó Tamás (6), Fodor Edith (3), verkli (5), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), árviz (2), SzezOn bevásárló közösség (1), cselgáncs (1), életveszély (1), Nardai Sarolta (1), kávé (2), Márton nap (1), Balsai Móni (1), természetgyógyászat (2), videó (1), étrend (4), vallás (1), Miss Balaton (1), Bradley Cooper (1), hűtőgépcsere-program (1), power-bank (1), Négeli Noémi (1), Rio 2016 (32), Krassói Katalin (1), luxus (4)