Igény van a pozitív példákra - Interjú Béres Attila keszthelyi építésszel

2014. július 10.
Strasbourgban, az EYE 2014 elnevezésű európai ifjúsági rendezvényen egyedüli magyar előadóként vehetett részt májusban Béres Attila építészmérnök, aki szerepelt már a világ egyik legtekintélyesebb dizájnmagazinjában, a Wallpaper* című lapban is. A Piráni Építészeti Napokon elismert Hideg-ház a Béres Építésziroda, Béres Attila és felesége, Balázs Jusztina első hazai munkája.

2010-ben a világ kilenc legígéretesebb fiatal építésze közé válogatták be a keszthelyi fiatalembert, aki 2007-ben végzett a műszaki egyetemen, majd Erasmus-ösztöndíjasként Finnországban és Norvégiában tanult. 2008 óta tagja a norvégiai Saunders Arkitektur csapatának, a cég vezetője a neves kanadai építész, Todd Saunders. Harmadik éve immár Keszthelyről tervez velük távmunkában épületeket. Városunk épített környezetének és közterületeinek kiaknázatlan lehetőségei és kihívásai is foglalkoztatják. A látókör szélesítésében és a megvalósításra alkalmas ötletek begyűjtésében-előkészítésében látja a fejlődés lehetőségét.

 

– Minek köszönheti, hogy meghívást kapott Strasbourgba?
– Tavaly Szlovénia legnagyobb múltú építészeti rendezvényén, a 31. alkalommal megrendezett Pirani Építészeti Napokon kaptam feleségemmel, Balázs Jusztinával közösen dicsérő oklevelet egy kőszegi családi ház tervezéséért. A méltatásában kiemelték a környezeti adottságok, a felhagyott kőbánya által nyújtott lehetőségek finom kihasználását, továbbá példamutatónak nevezték az igényes kivitelezést és az anyagválasztást is. A kőszegi Hideg házaspár 2009 decemberében hívott fel telefonon, hogy egy olyan igényes lakóházat szeretnének a meglévő telkükre, amilyen még nincs az országban. Már maga a helyszín is különleges, egy elhagyatott kőfejtőben, a hegyoldalban található Kőszeg határában. Három évig, házilagos kivitelezésben készült a Hideg-ház, amelynek híre bejárta a világsajtót. Neves építészeti lapok és online portálok mutatták be az épületet Mexikótól Kínáig, amely egyedülálló megoldásokkal készült el. Ennek a sikernek, valamint az Erasmus-programban való részvételemnek köszönhető, hogy meghívtak a konferenciára, igaz, nem kizárólag az építészetről ejtettem szót a hozzászólásaimban.
– Mi volt a feladata az ifjúsági konferencián?
– Egy kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként én voltam az egyetlen magyar előadó. A háromnapos eseményre több mint 5000 harminc év alatti résztvevőt, 200 előadót, valamint tucatnyi támogatót és ifjúsági szervezetet meghívtak Európa minden országából, hogy még az európai parlamenti választás előtt megvitassák az unió jövőjét. Az EYE 2014 programját öt téma köré csoportosították: az unió jövője mellett a munkanélküliség a fiatalok körében, a digitális forradalom, a fenntartható fejlődés és az európai értékek voltak terítéken. Én a munkanélküliségről szóló beszélgetés egyik előadója voltam. Megvitattuk, hogy az unióban ötmillió munkanélküli fiatal van, a betöltetlen álláshelyek száma mégis nagyon magas, hárommillió. A szekció tagjai a szakadék okait keresték, és felhívták a képességbeli hiányosságokra az országok figyelmét. Az Erasmus-program által kínált mobilitás éppen azt nyújtja a diákoknak, amivel ezek a hiányosságok csökkenthetők. Megtanulhatják a csapatmunkát, az önállóságot, különböző nyelveket ismerhetnek meg, és kulturális különbségeket hidalhatnak át. Mivel ezt a saját bőrömön tapasztalhattam, a szervezők úgy gondolták, példám felkeltheti a hallgatóság érdeklődését.
– Milyen tapasztalatokat szerzett a konferencián?
– Főként az tűnt fel, hogy a fiatal résztvevők jelentős része inkább alkalmazottként képzeli el a jövőjét. A multicégek struktúrájába próbál beilleszkedni, ami ugyan kisebb felelősséggel és kockázattal jár, mint egy önálló vállalkozás beindítása, ugyanakkor sokkal kiszolgáltatottabb helyzetet is eredményez. Szerintem Európa-szerte sok problémát megoldhatna, ha a pályakezdők több támogatást kapnának önálló ötleteik megvalósításához.
– Milyen megbízásaik vannak jelenleg?
– A Hideg-ház kapcsán sokfelől felfigyeltek ránk. Egy újabb kőszegi megbízás mellett három családi ház tervein dolgozunk. Megbízóink fiatal vagy rendkívül fiatalos házaspárok a Dunántúl régióiból. Célunk, hogy építészeti elképzeléseink megvalósítása mellett minden a megrendelő igényei köré épüljön, és jó válaszokat adjon a kor aktuális építészeti kérdéseire.
– Hogyan látja a jövőjét?
– Nehéz éveken van túl a hazai tervezési piac, főként, ha arra gondolok, hogy minket 2008-ban pályakezdőként a válság fogadott, de látok reménykeltő jeleket. A külföldi munkák mellett – amelyek továbbra is kitöltik időm nagy részét – igyekszem állandóan tevékenyen jelen lenni a hazai szakmai életben is. Bízom abban, hogy a most megszerzett tapasztalat a későbbiekben is jól kamatoztatható lesz.

megosztás
hozzászólások
keszthelyi-hegység (1), jaras (36), cselgáncs (1), fogyasztóvédelem (1), életmód (10), bolt (3), hó (4), pedagógus (6), webshop (1), Szutrély Péter (7), bank (7), munka (11), Palya Bea (1), utánpótlás (1), vegetariánus (1), születés (16), daganat (6), Palinkas Robert (83), egyetem (188), Horváth Mariann (1), tabor (6), Főügyészség (7), Musica Antiqua (2), Tóth Levente (2), Semmelweis (2), marko peter (22), Csokonai társaság (1), táska (1), keszthelyi nyari jatekok (55), lotus (1), uzemanyag (24), munka törvénykönyve (1), power-bank (1), csillaghullás (2), Ugrimanók (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), erettsegi (72), Ács István (10), testkezelés (2), arckezelés (1), szakács (1), Amazon (3), kutyás strand (5), Cserszegi fűszeres (1), web (5), Polgári vélemény (6), Filharmónia (1), Főzzünk játszva (2), Balaton (1157), 3D (1)