Idénymunkára ment Németországba, mesterként tért haza

2017. szeptember 14.
Európai uniós csatlakozásunk után az első hullámokat meglovagolva hagyta el Magyarországot a most 35 éves Horváth Krisztián. Tizenhárom esztendő elteltével költözött haza, hogy a Balaton északi partján, nevezetesen a festői szépségű Cserszegtomajon indítsa be saját vállalkozását. Vele folytatjuk azon fiatalokat bemutató sorozatunkat, akik úgy határoztak, hazajönnek, vagy nagy bátran itthon maradnak.

2004 májusában hagyta el az országot a devecseri születésű Horváth Krisztián: négy hónapos idénymunkát kapott Németországban, nem tétovázott, belevágott. Nem fecsérelte el a kiszabott idejét, kint olyan emberekkel ismerkedett meg, akik segítettek neki a folytatásban. Bár kezdetben hiányzott a család, túllépett a holtponton, a honvágy idővel csillapodott.

Németországban sokféle emberrel találkozott, sokat tanult is tőlük. A munkát egy gipszkartonos csapatnál kezdte, ahol nem csak a glettelést sajátította el: új, korábban sosem látott szerszámokat vehetett a kezébe, ott is ragadt három évre. Arra, hogy továbblépjen, egy német férfi motiválta, akinél addig több festési munkát is végzett – az anyagismerete tovább bővült, ahogyan a szaktudása is. Festő lévén a legtöbbet a festőmesterektől leste el: a lazúr- és díszítőmunkáktól a spaklis és márványtechnikákon át a kreatív kivitelezésig széles palettán mozogtak a feladatai. Mivel érdekelte a szakma, az ismeretek csak úgy ragadtak rá, hamar belejött. Olyannyira, hogy 2011-ben letette a magyar mestervizsgát, festőmesterré vált, majd fokozatosan a saját lábára állt.

S hogy mitől mester a mester? A „céhlegény” már sorolja is: a több hónapos képzés során nemcsak mestersége minden csínját-bínját sajátította el korszerű tudást szerezve, a mestervizsgán pedagógiai, vállalkozási, jogi ismereteiről is számot kellett adnia. Németországban nagy respektjük van a mestereknek, Krisztián a saját bőrén tapasztalta, mennyivel másabb a megítélésük, mint a  szakmunkásoknak, illetve sok mesterséget csak mestervizsgával lehet gyakorolni. Németországban, elsősorban Münchenben és a környékén szájról szájra szállt a neve, a kuncsaftjai egymásnak adták a kilincset: mindig megbecsülték, tovább ajánlották, amit elsősorban megbízható, precíz, tiszta munkájának, kreativitásának és pontosságának köszönhetett.

2005-ben ismerkedett meg a párjával, mindent, amit elértek, együtt érték el. Eleinte úgy vélték, az életüket Németországban rendezik be, mert nagyon megtalálták a helyüket, de ahogy megszületett két gyermekük, úgy erősödött bennük a hazavágyódás. Tizenhárom kinn töltött év után döntöttek úgy 2017 elején, hogy hazaköltöznek Magyarországra. „Ez csak akkor működik, ha mind a két fél akarja. Nálunk így állt a dolog, bár én roppantul féltem a hazatéréstől” – vallja be.

És hogy miért éppen Cserszegtomaj? Horváth Krisztián szerint ezt nem kell megmagyarázni, a lenyűgöző természeti adottságú község és a környékbeli emberek kedvessége magáért beszél. „A párom nyírbátori, én devecseri vagyok, a közös pont a Balaton északi partja volt. Mivel baráti szálak kötnek Keszthelyhez, s régen sokat dolgoztam itt, ismertem a várost. Elsődlegesen a Nyugati-medencében nézelődtünk: szóba került Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Keszthely. Jó néhány ingatlant megnéztünk, mire rátaláltunk a cserszegtomajira.

A fiatal család alig egy hónapja költözött új lakhelyére, egyelőre szépítgetik a házukat, és ismerkednek a környékkel. Krisztián közben beindítja a vállalkozását: alig várja, hogy megismerhesse új vendégkörét, s a külföldön szerzett tudását és tapasztalatait hazájában kamatoztathassa.

Horváth Krisztián elérhetősége:
06-30/441-3159
festohorvathkrisztian@gmail.com

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
vitorlázás (37), kulturalis (4), Monitor konyhája (80), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), étterem (11), Visionet (1), helyesírás (1), gyógytornász (1), taverna (25), Magyar Államkincstár (2), Balatongyorok (136), Vaszily Zsolt (3), Balaton-part (10), média (1), Ferenc pápa (1), Bogi (13), katasztrofavedelem (44), sofőrszolgálat (1), vírus (1), 1956 (1), Zsittnyán Tamás (1), párbajtőr (1), Cserszegtomaj (124), képviselő-testület (37), szilveszter (6), Via Hotel (1), dohany (15), internet (20), kulfold (245), orosz (1), újév (6), Sziládi-Kovács Tibor (2), kékszalag (12), kert (1), Aradvári László (1), Kovács Ernő (1), környezetvédelem (2), testkezelés (2), DK (13), ÉrtékTrend extra (7), Schmied Zoltán (1), eltűnt (5), KRAFT (5), nyár (1), olimpia (152), Babos Lajos (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), egynapos sebészet (1), Pelso Társaság (6), Gelencsér Dental (3)