Húsvéti ünnepek és ételek (recept + borajánló)

2011. április 22.
A tradicionális húsvéti sonka, főtt tojás, kalács hármas semmiképpen nem tartozik a könnyű vagy kímélő ételsor közé. Ám a legtöbb családban elképzelhetetlen enélkül az ünnep.

Sokat segíthetünk szervezetünknek, ha felhasználjuk a tavaszi első zöldféléket: a medvehagyma, a friss csalánlevelek, a sóska, a spenót, a mángold, a gyermekláncfű szervesen kiegészíti a nehéz fogásokat, egyben új ízekkel és látvánnyal gazdagítjuk az ünnepi asztalt. A mértékletesség szintén meghozza gyümölcsét, és könnyen, jó közérzettel, örömben tölthetjük el az ünnepnapokat.
A szokásosnál több tojás fogyasztását mérsékelhetjük, ha olyan süteményeket és kalácsreceptet választunk, amelyhez kevesebb tojás kell, vagy anélkül készül. Szervezetünknek kevésbé megterhelő, ha vajjal vagy hidegen sajtolt olajjal készítjük az édességeket az ártalmas margarin helyett. A főételek esetében válasszuk a könnyebb halat vagy a fehér húsokat. Ha már búcsút vettünk a sertéshúsoktól, különleges ünnepi ételeket varázsolhatunk a házilag sózott lazacból. Ha a lazac beszerzése nehézségekbe ütközik ugyanígy elkészíthető a friss busa filéből is.

Sózott lazac házilag

A halak egyik legősibb tartósítási módja a szárítás mellett a besózás. Régen már a halászhajókon sóval rétegezve nagy fahordókba rakták a kifogott halakat.
Hogyha sikerül egy szép friss lazacfilét „kifognunk” még különlegesebb ételeket készíthetünk belőle, ha előbb besózva érleljük.
Kell hozzá:
Egy szép vastag lazac filé a bőrével együtt
durva tengeri só és cukor egyforma mennyiségben, összekeverve

Előkészítünk egy akkora tálat, amelybe éppen belefér a lazacfilé. Az aljára szórunk egy réteg só-cukor keveréket. Ráhelyezzük a lazacot bőrével lefelé, és rászórjuk, majd beledörzsöljük a filébe a sós cukrot. Lefedjük egy fóliával, vagy szorosan záródó tetővel. Két órát szobahőmérsékleten hagyjuk, majd a hűtőszekrényben érleljük tovább. Egy napi érlelés után már felhasználható. Ekkor puha, még nedves, enyhén sós halat kapunk. Minél tovább tartjuk a sóban annál több nedvesség fog kiválni a halból. Két- három napi érleléssel elég intenzíven sós tömör állagú eredményt kapunk. Felhasználás előtt kivesszük a filét, és papírtörlővel leitatjuk a nedvességet róla.
Lehet nyersen előételként tálalni. Ehhez a két-háromnapos pácolást ajánlom. A halfilét vékony szeletekben levágjuk a bőréről, ahogyan a képen látható.
A sütéshez az egy napos pácolást ajánlom. A halfilét kivéve a pácolásból, bekenjük olíva olajjal, és 20 percre 160 ºC-os sütőbe tesszük.
Nagyon jól illenek hozzá a citromos, olíva olajos öntettel készült friss saláták.

Húsvéti kalács teljes kiőrlésű lisztből

Nagymamám három kerek kalácsot sütött mindig húsvétra: az egyik diós, a másik mazsolás, a harmadik sima volt. Ezt a jól bevált változatot ajánlom, így szinte egyfélét sütve is az egész háznép kedvében tudunk járni.

Hozzávalók három kalácshoz: 750 g teljes kiőrlésű liszt, 400 ml tej, 1 evőkanál biocukor, 50 g élesztő, 250 g olvasztott vaj, teáskanál kurkuma, egy pohár mazsola beáztatva, 1 teáskanál gyömbérpor, 1 teáskanál kardamompor, 150 g darált dió 50 g cukorral összekeverve.

A kelt tészta sikerének záloga, hogy minden hozzávaló „konyhameleg” legyen, és a helyiség is, ahol készítjük, szintén legalább 25-26 ºC-os. A lisztet legalább kétszer szitáljuk át, a tészta ne keljen túl, és előmelegített sütőbe kerüljenek a szépen megkelt tészták.

A tejet meglangyosítjuk, kis részével krémesre keverjük az élesztőt az 1 evőkanál cukorral, 1 evőkanál liszttel és a kurkumával, az egészet elegyítjük, és meleg helyen letakarva állni hagyjuk. Amikor az élesztős keverék már jól megemelkedett, beleöntjük a közben egy kelesztőtálba szitált lisztbe, elkezdjük összedolgozni, és amikor már elegyedett a folyadék a liszttel, folyamatosan dagasztva apránként belecsorgatjuk az olvasztott vajat (a dagasztást géppel is végezhetjük). Egy tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni,ami kb. egy óra, amíg a tészta a kétszeresére nem nő. Előkészítjük a sütőformákat, kivajazzuk és lisztezzük. A megkelt tésztát háromfelé osztjuk, és kerek cipót formálunk belőlük. Két cipót kisodrunk, az egyiket megszórjuk a leszárított és lisztbe forgatott mazsolával, a másikat a diós cukorral, feltekerjük, és a formákba helyezzük. Ruhával letakarva hagyjuk szépen megkelni. Ez a 15-20 perc elegendő a sütő előmelegítésére. A megkelt kalácsok tetejét megkenjük cukros tejjel, betesszük a sütőbe, és aranyszínűre sütjük.
Készíthetünk több kisebb kalácsot, amelyek átlátszó celofánba csomagolva, egy szalaggal átkötve kedves ajándékok lesznek.

Boldog húsvétot kívánok minden kedves, az egészséges táplálkozás felé tartó olvasónak.
Meiszner Kati
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu
Május 7-én, szombaton 15–19 óráig FŐZŐISKOLA A HALÉTELEKRŐL.

Ezen a napon már a reggeli is fejedelmi. Kalács, sonka, tojás, és ne feledkezzünk meg a tormáról sem. Amelyből a legjobb a kertünkből származó saját reszelés. Csak késhegynyit vegyünk egyszerre a szánkba, mert nagyon csípős, de az emésztésben sokat segít. Ilyen segítőszer lehet még a kiválasztott borunk is. A sonkára hamar megszomjazik az ember, s mivel ilyenkor a friss kalács édeskés illata lengi be a házat, kortyolgathatunk hozzá egy nagyon finom, félédes jellegű Várvölgyi zenitet Huszti Árpi barátom pincéjéből. A zenit egy, az ezerjó és a bouvier fajták keresztezésével a közelmúltban előállított magyar szőlőfajta. Kicsit fagyérzékeny, de megéri a rizikót, mert az utóbbi években bora évről évre kiváló minőséget produkál. Finom zamat és finom savak jellemzik. Ünnepi bor. Ha ügyesen elmondták a verset, a kalács mellé a locsolókat is bátran megkínálhatjuk belőle, persze csak ha elmúltak 18 évesek.
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.



 

megosztás
hozzászólások
Joós Adél (1), Bálint NatáLia (2), íjászverseny (1), Fodor Edith (3), Burgonyakutatási Központ (2), kereskedelem (1), kereszt (1), büntetés (3), Manninger Jenő (384), tranzakciós díj (1), méregtelenítés (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), borünnep (24), Március 15 (2), google (3), Ács István (10), koktél (1), parkoló (4), republic (1), labdarugas (25), Hírek képekben (10), természetgyógyászat (2), Szeiler (63), Év szállása (1), keresztény (2), balett (1), Cseh László (1), parkolás (8), online (1), A Dal (3), földrengés (2), Bedő Beáta (10), facebook (15), mav (25), sarmellek (53), Balaton Szinház (959), boldog (1), népszavazás (1), katona (1), jótékonyság (3), Básti Juli (1), bank (7), nyaralas (12), Lisa (35), könyv (1), könyvbemutató (2), vasárnapi pihenőnap (3), gyógyszertár (1), alpolgármester (2), paralimpia (4)