Húsvéti tojásmustra

2014. április 15.
A tojás tápláló és biztonsággal fogyasztható, bőséges forrása a fehérjéknek és számos nélkülözhetetlen tápanyagnak. A boltokban kapható esztétikus csomagolású tojásos dobozok nem mindig a legjobb minőségű tojásokat tartalmazzák. Vásárláskor a tojás csomagolásán belül szemrevételezzük a tojások színét, formáját, méretét. Csak megbízható kereskedőtől szerezzünk be tojást, mert előfordulhatnak hamisan jelölt termékek is. A megvásárolt tojást otthonunkban hűvös helyen szükséges tárolni, de tárolás előtt fertőtleníteni (a baktériumok miatt) erősen javasolt.

Csak friss tojást vásároljunk, illetve vásárlás után hamar használjuk fel
Felhasználás előtt ellenőrizzük a tojás frissességét, ehhez legegyszerűbb a víz alá merítéses módszert választani: a friss tojás lemerül a vízbe, ha lebeg a tojás, az azt jelenti, hogy nem friss, ha viszont a víz felszínén marad - ami a beltartalom öregedésével megnövekedett légkamra miatt van - akkor azt a tojást már érdemes kidobni.

Feltörés után is könnyen képet kaphatunk a tojás frissességéről: az átlátszó fehérje, az egészben maradt sárgája és a jól látható jégzsinór a friss tojás jellemzői, míg a felhígult, zavaros fehérje és a zöldes-vöröses szétfolyt sárgája baktérium okozta romlást jelez. Feltörés után célszerű a tojást azonnal felhasználni, mert a héjról a tojásba jutó baktériumok (pl. szalmonella baktérium) gyors szaporodásnak indulnak. Feltört tojást tárolni csak rövid ideig és hűtve szabad.

Állatvédelem, tudatos vásárlás a tojások beszerzésekor is fontosA forgalmazott tojásokon kötelező feltüntetni a termelői kódot. A kódsoron lévő első szám ad információt a tojást tojó tyúk tartási módjáról. Ha a tojáson lévő kódsor első száma nulla, az a legkedvezőbbet (úgynevezett biotojást) jelenti, ha ez a szám egyes, az a szabad tartást, ha ez a szám a kettes, az a közepes minőségű mélyalmos tartást, ha ez a szám a hármas, az a legrosszabb (ketreces) tartási módot jelenti. Az Orpheus Állatvédő Egyesület véleménye szerint érdemes olyan tojásokat vásárolni, melyek termelésekor a tartott tyúkok jóléte és megfelelő táplálása, a stresszmentes tartása biztosítva volt. A tyúktartás minősége adhat a termelt tojás minőségére is biztosítékot.

megosztás
hozzászólások
Alsópáhok (51), Balaton Sound (2), Varga Endre (4), pápa (1), gyermekbarát (2), jégpálya (4), boldog (1), Zalacsány (4), egeszsegugy (266), trianon (2), Balaton átúszás (5), állami (1), kutyás strand (5), gyógyítás (2), vízilabda (2), CT (3), labdarugas (25), Nagykanizsa (1), onkormanyzat (481), marko peter (22), művészet (1), Lidl (1), Kis-Balaton (1), Hévíz gyógyfürdő (112), közétkeztetés (4), keszthelyi-hegység (1), Divinyi Tamás (4), család (1), Tóth Gergely (1), kötélugró (1), Bezerics (1), Palásthy Bese (1), orvos (23), keszthely foter (201), Életfa iskola (2), rezsi (18), Liszkay (2), Giro d'Italia (1), Ranolder (1), év fürdője (4), Horváth Szabina (1), halottak napja (1), Joós Attila (1), rendőr (3), tornádó (1), Horváth Mariann (1), Cserszegi fűszeres (1), közmunka (1), Burgonyakutatási Központ (2), képviselő-jelölt (5)