Húsvéti állatstopot kérnek az állatvédők

2014. április 13.
A húsvéti ünnepek előtt is tombol a vásárlási láz. Az állatkereskedésekben a húsvétra megvásárolható élő állatok kavalkádjával szembesülnek az ajándék után kutató emberek. Van törpenyúl, házinyúl emellett hörcsög, tengerimalac, díszhal, kutya, cica, a piacokon akár 200 Ft-os naposcsibe is megvásárolható ajándékba.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnepekre megvásárolt élő állatok az ünnepek után gyakran unott teherként kerülnek kidobásra. Az állatkínzást érdemes megelőzni.

Az ünnepi csillogás hamar elmúlik
Az ünnepek alatt az ajándékba összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján a szőnyegen fickándozott, az ünnep után már csak nyűgként van a lakásokban. Gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék (és bűz) is. Az élőállat szőrére vagy tollára ezeken felül egyre többen allergiásak is.

Kukába dobják, út szélén eleresztik, wc-be húzzák le a megunt állatokat
Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai az elmúlt évek folyamán az állatoktól megszabadulás kapcsán durva / extrém esetekkel is találkoztak. Amellett, hogy a megunt kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalaktól toalettbe lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni. Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik. Ezen felül a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

Mit ajándékozzunk Húsvétra?
Élő állat helyett van alternatíva: csoki díszeket, plüss figurákat - játékot vagy tartós emléktárgyakat. Készítsen szeretteinek saját kezűleg ünnepi ajándékot, meglepetést...

Nyuszimentő Akció
Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja 2014-ben is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig díjmentesen leadható az állatvédőknek minden megunt nyuszi. A +36-20-360-98-46-os segélykérő számon, vagy a www.ebangyal.hu oldalon lehet informálódni az állatok megmentésével kapcsolatban.
Fotó

megosztás
hozzászólások
ZalaSprings Golf Resort (2), turisztika (94), Szent Mihály (1), egyház (2), Rigo Csaba (36), angus marha (1), Pál Attila (1), minimálbér (1), Bóka Péter (1), szavazas (9), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), strand (21), Füzes Eszter (1), Ékszertáska (2), támogatás (5), balatoni strandbelépő (1), kerekpar (27), regatta (2), traffipax (4), gyes (2), Négeli Noémi (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), álommeló (1), termálfürdő (1), Kovács Beatrix (1), advent (226), fesztival (93), egynapos sebészet (1), kitüntetés (6), Polgár Zsolt (1), táncpanoráma (5), MTI (595), Zsittnyán Tamás (1), utánpótlás (1), belfold (1440), boldog (1), Varga Andrea (13), Halott pénz (1), halál (42), kékszalag (12), konyvtar (103), Gachályi András (3), tengerpart (1), Cséby Géza (5), Zalai Borcégér (5), Visionet (1), Bock Bisztró (12), vasút (10), Virágos Magyarország (6), karácsony (20)