Hungarikumnak lenni felelősség is

2015. december 15.
Az év elején a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat bekerült a Magyar Értéktárba kiemelkedő nemzeti értékként, majd június végén hungarikum lett. Az elismerő díjat a II. Hungarikumgálán december 2-án vette át a hévízi Szent András Reumakórház főigazgatója. Dr. Kvarda Attilával, dr. Cseh Bujtor Éva társasági jogásszal és Németh György környezetvédelmi vezetővel ennek apropóján beszélgettünk.– Hungarikummá az a magyar érték válhat, amely egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsterméke. A hévízi gyógyászat világszerte elismert, ezért is szerettük volna, ha a rangjához méltó elismerést bírja. Alapvető elemei kifejezetten a tóra, a gyógyvízre, az iszapra épülnek, és úgymond hévízi találmányok. Az eljárás során senkiben nem volt kétség az iránt, hogy a tó és a gyógyászat méltó arra, hogy hungarikummá váljon, minden érintett (városi, megyei és országos szinten) a legmesszebbmenőkig támogatta a javaslatunkat – mondta Cseh Bujtor Éva. – A folyamat többlépcsős volt. Az adott értéket a megyei értéktárba kértük felvenni, ezután kerülhetett a Magyar Értéktárba, és lett jogosult a kiemelkedő nemzeti érték cím viselésére. Ezután a Hungarikum Bizottság az újabb javaslatunk alapján döntött, így került a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat mindannyiunk örömére a Hungarikumok Gyűjteményébe.

 

 A hungarikumtárba meghatározott kritériumok alapján lehet bekerülni. A hungarikum magába foglalja a stabilitást, a kiszámíthatóságot, a kiegyensúlyozottságot, a minőséget, kapcsolatban van Magyarország történetével, a magyarság szellemiségével, magyarok ápolják, a magyarsághoz köthető. A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat megfelel ezen kitételeknek.
– A „hungarikumság” nem jár konkrét előnyökkel, nem fűződik hozzá üzleti érdek. A bizottság nem jelöl vagy választ ki egyes értékeket, inkább rábízza a gondozók kötődésére, lelki elhivatottságára annak eldöntését, hogy az általuk előállított/gondozott termék, szolgáltatás stb. méltó-e a hungarikum címre – hangsúlyozta dr. Kvarda Attila. – Hungarikumnak lenni feladatokat, felelősséget jelent nemcsak nekünk, a tó mostani gondozóinak, hanem a következő generációknak is. Meg kell tartani, fejleszteni kell a mostani minőséget. A tó a biocönózis szerves része, amely az élő és az élettelen világ harmonikus együttléte következtében van itt. Ha ez a harmónia felborul, ha valami megváltozik a föld mélyén vagy száz kilométerrel távolabb, nem lesz Hévízi-tó. A fenntartható fejlődés, a fejlesztések (közúthálózat, urbanizáció), a gazdaság és a turizmus piedesztálra emelése mind befolyásolja a tó működését.
– Nagy volumenű, ugyanakkor nem mindig látványos feladat a környezet- és a természetvédelem a tó állapotának fenntartására. Ezért is jó hír, hogy felvetettük a megyei értéktárba a tavat a véderdővel – vette át a szót Németh György –, ami a mi alázatunkat és komolyságunkat tükrözi. A tó és a véderdő komplett ökoszisztémát alkot, a célunk, hogy a kettőt mint természet- védelmi területet hungarikumként kezeljék.

megosztás
hozzászólások
katona (1), monitormagazin (107), csokoládé (2), Clemens Zsófia (1), taverna (25), Kartali Zsuzsanna (1), lotus (1), színház (5), vendégéjszaka (2), maraton (59), nyelvtanulás (3), véradás (2), munka (11), Komoróczi Lajos (3), Hosszú Katinka (2), Oláh Péter (2), traffipax (4), orosz (1), igazgató (1), temetés (2), MTI (595), FINA vizes világbajnokság (1), Magyar Turizmus Zrt (45), Balatoni Múzeum (98), horgász (5), Ruzsics Ferenc (434), operatőr (1), szunyog (3), szavazas (9), gyermekfelügyelő (1), Burgonyakutatási Központ (2), Magyar Államkincstár (2), nagyik karácsonya (1), Happy Dixieland Band (8), karácsony (20), orvos (23), mav (25), emléknap (1), óraátállítás (3), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Cserép Letícia (1), voroskereszt (24), Zala Megyei Közgyűlés (3), Pampetrics György (21), táplálkozás (1), vallás (1), uszoda (9), Széll Tamás (1), Czigány Sándor (2), Nagy Angelika (1)