Hőségriadó a háziállatokra is

2013. június 18.
Van, ahol a nyári kánikulában a tűző napon, árnyéktól mentes helyen, láncra verve tartanak kutyát. Az ilyen állatok kis időn belül hőgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak.

A felelőtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig (vagy tovább is) emberek házi kedvenceket. Van, hogy étlen – szomjan szenvednek az állatok. Szerencsére egyre többen néznek tovább a saját kerítésükön túlra is, így az állatkínzók könnyebben horogra akadhatnak.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, a déli forróságban. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület 3 legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történő tartásához:

- a nagy nyári kánikulában se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük,
- állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni,
- kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani,

A nagy nyári kánikulát könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizestál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle "csúcsteljesítményt". A nagy nyári melegben ne zárjuk be az állatot napfény által felforrósított autóba se.

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. Háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

megosztás
hozzászólások
ZalaSprings Golf Resort (2), turisztika (94), Szent Mihály (1), egyház (2), Rigo Csaba (36), angus marha (1), Pál Attila (1), minimálbér (1), Bóka Péter (1), szavazas (9), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), strand (21), Füzes Eszter (1), Ékszertáska (2), támogatás (5), balatoni strandbelépő (1), kerekpar (27), regatta (2), traffipax (4), gyes (2), Négeli Noémi (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), álommeló (1), termálfürdő (1), Kovács Beatrix (1), advent (226), fesztival (93), egynapos sebészet (1), kitüntetés (6), Polgár Zsolt (1), táncpanoráma (5), MTI (595), Zsittnyán Tamás (1), utánpótlás (1), belfold (1440), boldog (1), Varga Andrea (13), Halott pénz (1), halál (42), kékszalag (12), konyvtar (103), Gachályi András (3), tengerpart (1), Cséby Géza (5), Zalai Borcégér (5), Visionet (1), Bock Bisztró (12), vasút (10), Virágos Magyarország (6), karácsony (20)