Holland Helikon Hengeloban

2013. április 09.
Negyedik alkalommal rendezték meg Hollandiában a Helikon Fesztivált. A keszthelyi ötlet alapján megvalósított kulturális seregszemlére ezúttal is meghívást kapott egy magyar delegáció.
Nézze meg galériánkat!

A csoport a Festetics György Zeneiskola komolyzenészeiből, a Goldmark Károly Művelődési Központ moderntáncosaiból, a nagykanizsai Lippentős Néptáncegyüttesből, Kocsis Réka és Fodor Mátyás szólótáncosokból, valamint egy népzenei együttesből állt. Az öt napos utazás során a középiskolás diákok rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtak.

A kora reggeli érkezés után felfrissülés gyanánt egy uszodába invitálták a csoportot a vendéglátók, ahol különböző csúszdákat és medencéket lehetett kipróbálni. Sok fürdőzésre azonban nem jutott idő, hiszen délben már következett az első fellépés: a komolyzenészek a Grundel középiskolában, míg a néptáncosok és moderntáncosok a Twickel középiskolában adtak műsort. Egy könnyed ebéd után szabadprogram keretében ismerkedhetett meg a küldöttség a 80.000 lakosú holland várossal. A csoport tagjai végül este családoknál kerültek elszállásolásra. Ezt mindkét fél izgatottan várta, rendkívül kedves fogadtatásban volt része a diákoknak a vendéglátók részéről.

Másnap korai ébresztő után a Bataafs középiskola diákjai ismerkedhettek meg a magyarok előadásával. A szépszámú közönségnek elnyerte a tetszését a műsor, aminek a végén a néptáncosok minden nézőt megtáncoltattak egy remek hangulatú táncház keretében. Az ebéd elfogyasztását követően a delegációt kirándulásra vitték a közeli Enschede városába. Itt megtekintették a híres Rijks Múzeumot valamint az interaktív jellegű TwentseWelle Múzeumot, végül egy labdarúgásról szóló kiállításra is eljutottak. Ezután városnézés során a csoport megtekintette a 2000-es évben történt petárdagyár felrobbanása nyomán bekövetkezett katasztrófa helyszínét. A délután egy öko étteremben zárult, ahol a növényerdőnek köszönhetően igazi dzsungelben érezhette magát mindenki. A fárasztó nap végén jól esett a pihenés vendéglátó a családokkal.

A negyedik napon következett a Helikon Fesztivál, ahol nem csak magyar és holland előadók szerepeltek, hanem érkeztek művészeti együttesek Németországból és Szlovéniából is. A helyi zeneiskolában a komolyzenészek mutatták be tudásukat, míg a néptáncosok és modern táncosok a hengeloi piacon felállított szabadtéri színpadon adtak műsorokt. A dermesztő hideg ellenére rengeteg néző tekintette meg a produkciókat és szerencsére a táncosok sem fagytak meg a végére. A délután folytatásaként ugyanez a program megismétlődött a Városházán is, ahol a zsűri döntése értelmében egy komolyzenei duó, egy hegedűszóló, a moderntánccsoport, a néptánccsoport és a néptánc páros került az esti gálaműsorba. Itt meglátogatta a csoportot a hágai magyar nagykövetség első beosztottja Dr. Kocsis András nagykövet-helyettes, aki beszédében a magyar kultúra nagyköveteinek nevezte a résztvevőket. Az este során minden fellépő díjazásban részesült, míg a gálán fellépő összes magyar együttes első helyezést szerzett.

A kiváló eredmények után nehéz szívvel, de a viszontlátás reményében köszöntek el egymástól a felek. Az egész éjszakás fárasztó buszozás végén vasárnap kora délután érkezett haza Hollandiából a magyar középiskolás csapat. /ZB/

megosztás
hozzászólások
ÉrtékTrend (35), népszavazás (1), Tour de Hongrie (2), Mohácsi József (8), Novák Péter (1), homoszexualis (1), természet (2), humanitárius település (1), lovaglás (2), eon (2), Kányavári-sziget (1), érettségi megoldás (5), pszichoterápia (1), Czigány Sándor (2), igazgató (1), Hírek képekben (10), Ferenc pápa (1), programajánló (19), Rio 2016 (32), gyermekfelügyelő (1), Nagy Angelika (1), maraton (59), keszthely balaton kekszalag (5), fagylalt (6), táplálkozás (1), kilométer (1), óvoda (7), Kvárta Mátyás (44), Rezi (1), kereskedelem (1), építész (3), kisterseg (20), Kertész Sándor (5), Főzzünk játszva (2), tranzakciós díj (1), sarmellek (53), jégpálya (4), jaras (36), ló (1), shotokan (1), A Dal (3), Rúzsa Magdi (1), természetgyógyászat (2), Zala Volán (1), Az év orvosa (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), közmunka (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), Kovács Beatrix (1), Béres Attila (2)