Hogyan válasszunk fagyasztószekrényt 2021-ben?

2021. április 06.
A fagyasztószekrények igen hasznos találmánynak bizonyulnak, legalábbis az ételek tárolására, frissességük kulcsa, hogy egy fagyasztószekrénybe rakjuk.

Természetesen csak azokat, amik igénylik az alacsony hőmérsékletet, azaz a fagyasztást.

Az ételek tárolása ősidők óta fontos kérdés az emberiség életében

Ha egy kicsit visszautazunk az időben, akkor láthatjuk, hogy már anno törekedtek az élelmiszerek minél további frissen tartására. A kezdetleges fagyasztást jéggel, azaz jégtömbökkel próbálták elérni, persze ez rövid időre biztosította a hidegen tartást, a fagyasztást. Ám ha ugrunk az időben egy nagyot akkor már ott állunk bármely műszaki áruház fagyasztószekrény kínálata előtt vagy, ha nem ott akkor az online tér nyújtotta lehetőségnek köszönhetően a számítógépünkön válogathatunk kedvünkre.

Mit, mire és mennyiért?

Az ár nagyjából 35 ezer forinttól 400 ezer forintig terjed. Szóval a mozgástér itt is megvan, akár olcsóbban akár drágábban akarunk vásárolni.
A „mire” kérdés arra irányul, hogy egy nagy családnak kell-e fagyasztószekrény. Mert itt sem mindegy, hogy 10 literes űrtartalmú vagy 300 literest akarunk. Ezen kívül, hogy beépíthető legyen vagy szabadon álló hagyományos a fagyasztószekrény.
A kijelző típusa lehet LCD-s vagy érintőképernyős. Amin látjuk, hogy hány fok van benne, és még egy pár információt szintén láthatunk a kijelzőn.
Az ajtók száma: 1 ajtós vagy 2 ajtós legyen? Ahol van hely bőven oda lehet 2 ajtós is, ahol kisebb oda az 1 ajtós a megfelelőbb. Ha már ajtó akkor a nyitás iránya merre legyen? Jobbra, balra, függőlegesen, vízszintesen vagy legyen inkább megfordítható az ajtó? Mert erre mindre van lehetőség. A rekeszek száma 1-től 8-ig szabadon választható. Itt az dominál, hogy ki mennyi fagyasztásra váró élelmet akar elhelyezni benne. A több rekesz praktikusabb mert ott a húsok külön lehetnek a zöldségektől, gyümölcsöktől.

Az online üzletekben igen sokoldalú a választék.  A fagyasztószekrény leolvasztó rendszerét szintén meg tudjuk választani, lehet az kézi vagy automatikus. Ki mit szeret vagy mihez szokott.
Azután ott vannak a hűtő rendszerek: Statikus, No frost, Dinamikus, Smart frost, Full no frost.
A zajszint akkor fontos, ha a lakás kicsi vagy közel van a fagyasztószekrény a szobákhoz és a működés közbeni hang, zajszint zavaró lehet. 35 dB alatt tudunk venni, de akad 70 dB zajszintű készülék is. A szélesség szintén a ház vagy lakás szempontjából, a helytakarékosság miatt fontos. 30 cm alattitól, 90 cm-ig terjedően gyártanak, gondolva azokra is, ahol helyszűke van. Funkciók tekintetében van például gyermekzár, antibakteriális rendszer, ECO, hangjeleket adó és LED megvilágítású. A gyermekzár arra, jó, hogy ne tudják kinyitni, kellemetlen a kiolvadt élelmek kidobása, ha véletlen vagy játékból kinyitják és úgy hagyják az ajtót. Az antibakteriális rendszernek köszönhetően nem szaporodnak el a baktériumok. A hangjelek és a LED megvilágítás nem szorulnak magyarázatra.

Az ECO funkció magától beáll optimális hőmérsékletre, pl.: -18 fokra. A felsorolásból a színvilág sem maradhat ki. A színek: fehér, fekete, piros, bézs, ezüst és szürke. Talán ez a hölgyeket érdekli jobban, náluk lehet szempont választáskor.

Javítani vagy újat vásárolni?

Sokszor az elromlott régi fagyasztószekrény többe kerül, ha javítás mellett döntünk, mint ha egy újat vennénk.  Nem beszélve arról, hogy a 10-20 éves gépek már kevésbé energiatakarékosak, ezért egy új fagyasztószekrény már emiatt jobb választás. Amennyiben lehetőségünk van rá és van olyan opció, hogy extra garanciát vásárolhatunk akkor érdemes néhány ezer vagy pár tízezer forintért élni ezzel a lehetőséggel.
Szinte törvényszerű, hogy minden készülék a garanciaidő után megy tönkre.
Tehát a fentebb leírtakat mindenképp érdemes átgondolni és csak azután meghozni a döntést.

megosztás
hozzászólások
menetrend (3), könyvbemutató (2), freestyle foci (1), Jazz Fiesta (2), felmondás (1), Bethesda (1), Zalai Kutyasuli (1), Pura Vida Port (1), jogszabály (1), vasárnapi nyitvatartás (1), Somogyi Zoltán (4), kiállítás (16), mentő (9), kormany (11), Nagy Angelika (1), kávé (2), vadász (2), Libás (2), szallas (39), Egészségfejlesztési Iroda (1), Rigo Csaba (36), Fejér György Városi Könyvtár (52), gyógytornász (1), Tál Zoltán (2), Kvárta Mátyás (44), Kartali Zsuzsanna (1), költészet napja (2), Tóth Csaba (3), karnevál (1), Bagyinka Tímea (1), lovaglás (2), Apák napja (1), mav (25), gyermekszám (1), férfi (1), középiskola (1), Magyar Államkincstár (2), verseny (2), Orbán Viktor (3), trianon (2), hospice (1), recept (178), diák (4), alga (1), Rejuvena (19), adomány (1), sorkötelezett (1), jogosítvány (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), tispol (3)