Hogyan spóroljunk a tranzakciós díjakon?

2013. szeptember 22.
Ettől a hónaptól érzékelhetik az ügyfelek a banki tranzakciós illeték emelését. Összeszedtük, hogyan lehet tudatosan intézni banki ügyeinket, hogy ne vigye el a hasznot a tranzakciós illeték vagy a kamatadó. Lehet, érdemes lesz pénzintézetet váltani?

Igen! Eljött az idő, hogy körbenézzünk, mit kínálnak a bankok, milyen díjakat számolnak fel, van-e náluk kedvezmény, netalántán ingyenes szolgáltatás.

Bankkártyás vásárlás
A legtöbb bank azt hirdeti, hogy náluk nem kell fizetni a bankkártyás vásárlásért, akár élelmiszerüzletben, akár éppen étteremben használjuk a plasztikot. Ezzel lehet spórolni, szemben a készpénzfelvétellel. De figyeljünk arra is, hogy van a bankkártyának éves díja, és az SMS-értesítés sem jön mindenhol ingyen.

Csoportos beszedés
Alapesetben ha önnek 150 000 forintnyi jövedelem érkezik havonta a számlájára, és beállítja a csoportos beszedési megbízást, így fizeti a közüzemi számlákat, általában nem kérnek ezért különdíjat a bankok. Ráadásul kedvezményesen, esetleg ingyen vehet fel egy vagy három alkalommal pénzt az automatából. Fontos információ, hogy a csoportos beszedésnél legyen egy limit, amennyit egy alkalommal leemelhet a szolgáltató.
Elgondolkodhatunk azon is, hogy közös számlát vezetünk a házastársunkkal, így megoszlanak a költségek, nagyobb összegnél kedvezőbb lehetőségek is járhatnak.

Készpénzfelvétel
Van olyan bank, ahol még ingyenes a havi egy készpénzfelvétel, természetesen saját automatából. Van olyan pénzintézet, amelyik azt hirdeti, hogy kedvezményes az első három tranzakció. Nézzünk utána.

Bankbetét
Lejárt a rövid távú befektetések ideje. Alig tíz éve még 10 százalék körül volt a banki betétkamat, most 3 százalék körül található. Alacsony a jegybanki alapkamat, így drasztikus esés tapasztalható a betétek piacán is. És ezt bizony megérzik a bankbetétesek. Azért is, mert augusztus elsejétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül. Éppen ezért érdemes hosszabb távban gondolkodni.
– Ne három hónapra kössük le a pénzünket, hanem hat hónapra vagy akár egy évre.
– Ha hosszabb időben gondolkodunk, kedvezőbb a kamatjövedelem, ráadásul nem kell háromhavonta kamatadózni.  
– Alkalmazzuk a portfóliómegosztást, azaz például egymillió forint esetében a felét kössük le egy évre, a másik felét pedig rövidebb időre, így ha szükségünk van pénzre, nem kell hozzányúlni az egész összeghez.

megosztás
hozzászólások
karate (2), szalloda (59), adó (6), paleo (13), adomány (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), vadász (2), tornádó (1), jovedelem (2), Cserszegi fűszeres (1), HIV (1), életveszély (1), internet (20), hotel mirage (1), Horváth Lászlóné (1), mav (25), pünkösdi regatta (5), regisztráció (1), Bedő Beáta (10), shotokan (1), Rézsó Tamás (6), Gelencsér Dental (3), freestyle foci (1), Zala Volán (1), Nagymező Gyenesdiás (1), vb (8), Hanse (2), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Novák Péter (1), jaras (36), díj (4), Bethesda (1), uszoda (9), Vatikán (1), Krasznai István (1), Bátortábor (1), bolt (3), TRX (22), medve (1), drogmentes (1), törvény (1), gyermekfelügyelő (1), advent (226), Pete Krisztina (1), halottak napja (1), tabor (6), utca embere (8), belfold (1440), Krassói Katalin (1), fitt (1)