Hogyan működik a tőzsde 2019-ben?

2019. október 28.
Nem kell kereskedőnek lenned, hogy nap mint nap szembesülj a tőzsdei hírekkel. A tőzsde azonban, annak ellenére, hogy folyamatosan olvasunk és hallunk róla, továbbra is egy homályos fogalom a legtöbb ember számára.

Azt bizonyára a legtöbben tudják, hogy tőzsde hatással van a globális gazdaságra, de fontos megérteni azt is, hogyan működik. Nézzük meg közelebbről!

Mi a tőzsde?

Mielőtt elmerülnénk abban, hogyan működik a tőzsde a gyakorlatban, nézzük meg, mit jelent ez a kifejezés. Egyszerűen fogalmazva: a tőzsde egy olyan piac, ahol értékpapírokat és árutermékeket adnak el és vásárolnak.
 
A korai napjaiban, egészen nyolcvanas évekig, a tőzsde olyan fizikai helyszínekből állt, ahol az üzleteket az alkuszon keresztül lehetett kötni. Természetesen manapság már nem ez a helyzet: a tőzsde napjainkban egy elektronikus piaccá alakult, ahol például az értékpapírok fizikai formában már nem kerülnek kinyomtatásra.

A tőzsdei különféle típusai

A tőzsde lefedi a különböző piacok széles választékát, amelyek mozgására az eszközök vagy a különböző pénzügyi instrumentumok forgalma van hatással.
 
Sokféle piac létezik, például:

 • A részvénypiac,
 • Az árupiac,
 • A devizapiac, azaz a Forex piac,
 • Az index piac. 

Az elsődleges piac megkülönböztethető a másodlagos piactól is. Ezeket a piacokat új, illetve származtatott piacnak is nevezik. Az elsődleges piac azokra az értékpapírokra vonatkozik, amelyeket első ízben bocsátottak ki a piacokon, a másodlagos piacon pedig olyan értékpapírokra, amelyeknek már megtörtént az első IPO kibocsátása.

A tőzsde szereplői

A tőzsde működése különböző szereplőkön alapul, amelyeket a következőképpen lehet besorolni:

 • A kibocsátók,
 • A befektetők,
 • Közvetítők,
 • Szabályozók. 

Kezdjük a kibocsátókkal. Ők azok, akik értékpapírokat bocsátanak ki a tőzsdén. A kibocsátók olyan társaságok, amelyek növelni kívánják az alapjaikat vagy az adósságaikat szeretnék újra finanszírozni.
 
Ezeknek a kibocsátott értékpapírokat a befektetők vásárolják meg, akik lehetnek magánszemélyek, vállalatok vagy alapkezelők.
 
Az értékpapírok kibocsátását és vásárlását különféle közvetítőkön keresztül hajtják végre, akik lehetnek például:

 • Befektetési szolgáltatók - bankok vagy brókercégek -, akik megbízásokat továbbítanak és dolgoznak fel a piacokon,
 • Clearing társaságok, amelyek értékpapírokat ruháznak át a befektetőkre

A tőzsdét a szabályozó hatóságok felügyelik, például Franciaországban az AMF (Pénzügyi Piaci Hatóság) vagy az Egyesült Királyságban az FCA (Pénzügyi Magatartási Hatóság). A szabályozók küldetése:
 
·      A pénzügyi termékekbe fektetett megtakarítások védelme,
·      Az információnyújtás a befektetők számára,
·      A pénzügyi piacok zökkenőmentes működése.

Hogyan működik a tőzsde 5 lépésben?

A tőzsde megértése érdekében 5 lépésben összegezzük a működését:

 • A vállalatok vagy az államok értékpapírokat bocsátanak ki,
 • A befektetők megvásárolják ezeket az értékpapírokat,
 • A befektetési szolgáltatók a piaci megrendelésekkel foglalkoznak,
 • A clearing társaságok biztosítják a megvásárolt értékpapírok és fizetések átutalását,
 • A szabályozó hatóságok ellenőrzik a piacokat és védik a befektetőket.

Hogyan lehet befektetni a tőzsdén?

Most, hogy megértetted, hogyan működik a tőzsde, lássuk, hogyan lehet befektetni a piacokon.
 
Az Internet nagyban hozzájárult az online kereskedés demokratizálódásához, a tőzsdén való befektetés mindenki számára elérhető. Csupán a következő eszközökre van szükségünk:

 • Internet kapcsolat,
 • Számítógép, táblagép vagy okostelefon,
 • Kereskedési platform,
 • Brókercég.

A legtöbben ma már rendelkeznek internetkapcsolattal és számítógéppel vagy okostelefonnal.
 
A kereskedési platform nem más, mint egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi a megbízások végrehajtását a tőzsdén, és amelyet könnyen és ingyenesen bárki letölthet.
 
Végezetül, a közvetítő, akivel kereskedési számlát nyithatsz a tőkéd letétbe helyezése és a bevételed megszerzése érdekében.

Hogyan válasszunk brókercéget?

Azt is fontos megérteni, hogy a brókercégre bízzuk pénzünket, ezért gondosan kell választani, mivel a csalások sajnos gyakoriak az interneten.
Ahhoz, hogy megbízható és komoly brókercéget választhass, figyelembe kell venned a következőket:

 • Ellenőrizd, hogy a brókercéget olyan szabályozó hatóság szabályozza, mint például az MNB, az FCA, az ASIC vagy a CySec,
 • Ellenőrizd, hogy brókercég nincs-e az MNB feketelistájában,
 • Ellenőrizd, hogy a brókercég nyújt-e negatív egyenleg elleni védelmet, valamint, hogy milyen gyors megbízás végrehajtást biztosít.


Ez az anyag nem tartalmaz semmilyen befektetési tanácsot vagy befektetési döntés meghozatalára vonatkozó ajánlást, sem javaslatot vagy ösztönzést semmilyen pénzügyi eszközbe való befektetésre. Kérjük vegye figyelembe, hogy a kereskedési elemzés nem minősül megbízható előrejelzésnek sem a jelenlegi, sem a jövőbeni teljesítményre vonatkozóan, mivel a körülmények az idő függvényében bármikor megváltozhatnak. Mielőtt bármilyen befektetési döntést hozna, kérjük tájékozódjon független befektetési tanácsadóknál, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
transzfer (1), Hosszú Katinka (2), dinnye (1), Jazz Fiesta (2), vendégéjszaka (2), augusztus 20. (5), pollen (3), gépjármű (1), Négeli Noémi (1), luxus (4), Zalaköveskút (1), Kerner Gábor (2), keszthely (4039), hó (4), verklifesztivál (3), Balatoni Limnológiai Intézet (1), angus marha (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), állatkert (1), triatlon (13), miniszterelnök (2), nyár (1), Cserszegtomaj (124), tenisz (3), országgyűlési képviselőjelölt (11), kereszt (1), programajánló (19), Kovács Beatrix (1), Kastély kávézó (1), Schmied Zoltán (1), Reischl-sörház (1), testkezelés (2), bor (26), hosegriado (7), Egészségfejlesztési Iroda (1), magyar dal napja (8), könyv (1), szilveszter (6), család (1), energia (7), cselgáncs (1), republic (1), természetgyógyászat (2), Cséby Géza (5), Bányai László (2), újszülött (1), Virágos Magyarország (6), orosz (1), menetrend (3), rezidance (5)