Hogyan működik a sportfogadás, hogyan értelmezzük a szorzókat?

2022. március 17.
A sportfogadás az egyik leggyorsabban növekvő szórakoztatóipari piac világszerte.

Mégis, minden hírneve és népszerűsége ellenére a sportfogadásnak még mindig vannak olyan aspektusai, amelyeket a résztvevők, az alkalmi szurkolók, vagy akár a tapasztaltabb sportfogadók sem teljesen értenek. És persze mindig vannak érdekes szisztémák, amelyekkel akár kaszálni is lehet.

A sportfogadás a világ nagyjából minden országában elérhető tevékenység. Azonban az egyes joghatóságok felelőssége, hogy meghatározzák, milyen életképes sportfogadási lehetőségek vannak. Ma sok olyan sportfogadási iroda is van, amely casino online játékokat is kínál, így kétféle szerencsejátékost is kipróbálhatunk!

Az, hogy mi az esélye egy fogadás megnyerésének, és hogyan értelmezi a fogadási esélyeket, minden sportfogadónak a tevékenységhez való hozzáállását meghatározza. Úgy tűnik azonban, hogy nem túl sokan vannak, akik magabiztosan és tekintélyt parancsolóan tudnak beszélni a sportfogadásról. Meg tudja különböztetni az amerikai és a tizedes szorzókat, és tudja, hogy ezek hogyan fordíthatók le potenciális nyereségre?
Egy népszerű szerencsejátékos mondás azt állítja, hogy a jó csapatok nyernek, de a nagy győzelmek fedeznek (a spread). Fontos, hogy meg tudja mondani a különbséget és meg tudja jósolni a győzelmi forgatókönyveket. Először is nézzük meg, hogyan működik a sportfogadás, és hogyan használhatja ezt a tudást előnyére a játékos.

Mi a sportfogadás?

A sportfogadás az a gyakorlat, amikor pénzt teszünk fel egy sportesemény lehetséges kimenetelére. Az eredmény lehet valami egyszerű, például hogy melyik csapat nyeri meg a mérkőzést, vagy valami bonyolultabb, például hogy hány ponttal fog nyerni egy csapat.
Bármilyen típusú sportfogadási tevékenységhez szükség van egy félre, aki megadja az esélyeket és elfogadja a fogadásokat, valamint egy másik félre, aki hajlandó részt venni a pénz lekötésével és a fogadás megtételével. Amint a tétet elhelyezték, az le van kötve, és addig nem szabadul fel, amíg valamelyik csapat meg nem nyeri a fogadást, vagy valamilyen más feltétel nem teljesül, így rendeződik a piac és nem osztják ki a nyereményt.

Minden fogadóiroda vagy bukméker, ahogy a sportfogadás-szolgáltatókat nevezik, felszámít egy kis díjat, amelyet azonnal levon a feltett összegből. A szerencsejáték kifejezés erre "juice" vagy "vigorish", és ez egy általános gyakorlat minden fogadási oldalon vagy kiskereskedelmi helyszínen.

A vigorish és a juice ismerete segít jobban kiszámítani nemcsak egy adott fogadás megnyerésének esélyét, hanem a várható értéket is beállítja, amelyet az adott fogadáson várhatóan meg fogsz forgatni.

Milyen típusú esélyek vannak?

Látni fogja, hogy sok sportfogadó kínál egy legördülő menüt, amelyben különböző típusú oddsokat sorol fel. Ezek az oddsok általában a három fő odds-típust takarja, vagy, ahogy nevezzük őket: a tizedes, az amerikai és a tört oddsokat. Mindhárom ugyanazt a valószínűséget mutatja meg, hogy egy esemény így vagy úgy alakul, de kissé másképp jelennek meg.
Van egy külön útmutatónk, amely részletesen elmagyarázza az esélyeket, de egyelőre íme mindhárom esély ábrázolása. Példaként a Fradi és az Újpest közötti mérkőzést fogjuk használni.

Amerikai odds
Fradi -435
Újpest +340

Amint azt ebben a posztban kifejtettük, az amerikai oddsok azt mutatják, hogy mennyit kell fogadnod ahhoz, hogy 100 forintot nyerj. Az alapeset mindig általában a 100 dollárnyi nyeremény, de nem kötelező a megjelenített összeget feltenni, mivel a képlet állítható.
Itt a Fradi kap figyelemre méltó valószínűséget a sikerre. 435 forintot kellene kockáztatnod ahhoz, hogy 100 forintos nyereséget érj el ezen a választáson.

Most talán arra gondolsz, hogy egy kicsit fejfájást okozna kitalálni, hogy működik. Ne aggódj, mert minden sportfogadó elvégzi helyetted a számításokat. Megadnak egy becslést arról, hogy mennyit nyerhetsz a téted alapján.

Tizedes vagy decimális szorzók
Fradi (1.23)
Újpest (4.40)

A tizedes szorzókat valamivel egyszerűbb kiszámítani, ha nem szoktál hozzá a moneyline-hoz. Úgy működnek, hogy minden 100 forint tétedért a Fradi esetében 123 forintot, az Újpest esetében pedig 440 forintot várhatsz vissza. Ne feledd, a szám a teljes kifizetést jelenti, nem pedig a nyereséget.

Más szóval, figyelembe kell venned a sportfogadási díjat, és ne feledd, hogy a saját téted összegét is le kell vonnod.

Törtbe kifejezett szorzók
Fradi 2/9
Újpest 17/5

Törtekben kifejezve ezek az oddsok egyszerűen érthetőek. A bal oldal azt az összeget jelöli, amelyet nyerhetsz, ha megnyered a fogadást. A jobb oldali összeg az, amire fogadnod kell. Tehát minden 9 forintért, amit a Utah Jazzre teszel, 2 forintor nyerhetsz, és minden 5 forintért, amit a Memphis Grizzliesre teszel, 17 forintot nyerhetsz.

Ezek az összegek a különböző odds-típusoknál kicsit másképp nézhetnek ki, de a valószínűség pontosan ugyanaz marad. Hogyan működik az élő sportfogadás?

Az egyik kiváló terület, amely az elmúlt években, és nem utolsósorban a sportfogadás széles körű törvényesítésével az gyorsan fejlődött, az in-play vagy élő fogadási piac. Nos, ha Ön még új a sportfogadásban, akkor lehet, hogy csak hallott erről a vertikumról, de jó eséllyel hamarosan vonzódni fog hozzá. Ahogy a név is sugallja, élő mérkőzés közben, valós időben fogadhat. Sok sportrajongó számára ez csak egy újabb módja annak, hogy kedvenc futball- vagy kosárlabdacsapatukkal, golfjátékosukkal vagy MMA-harcosukkal foglalkozzanak.

Az in-play fogadási verseny során minden szelekció úgy változik, hogy tükrözi, hogy a sportfogadók szerint mi a legvalószínűbb kimenetel. Ez a fajta fogadás koncentrációt, gyors reakcióidőt és az eseményben részt vevő két csapat vagy játékos alapos ismeretét igényli.

A játékon belüli fogadás szórakoztató, de összességében egy magasabb kockázatú fogadási tevékenység, ezért mindig fontos, hogy éber maradj, amit csinálsz. Az élő fogadási piacok nagyszerű tulajdonsága, hogy korábban "kiválthatsz" egy fogadást, és vagy mérsékelheted a lehetséges veszteségeket, vagy előrébb léphetsz, mielőtt a piac leülepedne.

megosztás
hozzászólások
Kvarda Attila (25), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Cserszegtomajfutás (5), Krasznai István (1), power-bank (1), Cséby Géza (5), Krepsz-Kapai Bernadett (1), felmeres (10), középiskola (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Centrál Színház (1), Nyári Viola (1), néptánc (4), vasárnapi nyitvatartás (1), felmondás (1), taverna (25), szolárium (1), családbarát (1), Jemen (1), Radnóti Miklós (1), hó (4), piac (6), tartozás (1), kerekpar (27), traffipax (4), zene (23), belfold (1440), Keszthely HUSZ (3), Dumaszínház (2), tengerpart (1), Balaton Sound (2), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), keszthelyi kilometerek (78), tavaszi szél vizet áraszt (1), footgolf (1), Balatoni Kurzusok (8), macska (1), Naszádos Péter (12), Bringatanya (2), verkli (5), Gelencsér Kálmán (2), egyetem (188), erdekes (538), Szeiler Gábor (1), recept (178), fejlesztés (12), idegenforgalmi adó (1), vallás (1), hűtőgépcsere-program (1), jég (5)