Hogyan készítsd fel a kerted a szélsőséges időjárásra?

2018. április 03.
A globális felmelegedés korunk egyik legnagyobb kihívása: saját bőrünkön is megtapasztaljuk, elég csak, ha a hirtelen érkező nagy nyári viharokra, vagy a késő márciusi telekre gondolunk. Ahogy az ember, úgy természetesen a kert is meg tudja szenvedni ezeket a szélsőséges időjárási körülményeket.

De mégis mit tehetünk ellene? Két dolgunk is van: egyrészt társadalmi szinten kell tenni azért, hogy visszafordítsuk a globális felmelegedést, másrészt alkalmazkodnunk kell a jelenlegi helyzethez. Most a kert védelméhez adunk pár hasznos tanácsot.

Mit tegyünk a hirtelen jött fagy ellen?

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy korábban jön a fagy, vagy ami még kártékonyabb, hogy kora tavasszal visszatér. Ilyenkor a már bimbózó növényeket és a kibukkanó palántákat érhetik a legnagyobb károk. Segíthet, ha egy műanyag zacskóval fedjük le a palántát és a széleire kavicsokat teszünk nehezék gyanánt. Erre a célra használhatunk egy fordított cserepet is vagy kartondobozt, de mivel ezek a fénytől is megfosztják a növényünket, három napnál tovább ne hagyjuk rajtuk.
Éjszakára egy régi pokrócot is ráteríthetünk szigetelésként, ami felfogja a föld hőjét. Ha van otthon egy régi paplan, az még jobb, de itt is igaz az előbbi állítás a fénnyel kapcsolatban: inkább csak éjszaka hagyjuk rajtuk.

A paradicsompalántával azt is megtehetjük, hogy a hideg közeledtekor kihúzzuk a földből gyökerestől, lerázzuk a földet róla és fejjel lefele felakasztjuk a garázsban, vagy a lépcsőházban. Így akár napokat is kibír és miután visszadugjuk, folytatja a „dolgát”.
A futónövényekre tehetünk egy vászonleplet olyan módon, hogy a növény fölé rögzítjük, mondjuk egy faléccel és délután már le is takarhatjuk vele, így a napfény által felmelegített levegő éjszakára is bent tartható. Reggel viszont ne feledjük ismét kitakarni!

A rózsabokrokat úgy óvhatjuk meg, hogy egy 20-30 cm-es földhalmot borítunk a tövére már késő ősszel, még a fagy beállta előtt. Így nem csak a gyökeret, de a friss hajtásokat is megvédhetjük ezzel a megoldással. Az évelő virágokhoz pedig használjunk mulcsot vagy borítsuk fenyőkéreggel, amit szeles időben tyúkketreckerítéssel is letakarhatunk.

Mit tegyünk a szélviharok ellen?

Egyre gyakoribbak a viharos, akár 100-120 km/órás szelek is, amelyek komoly anyagi károkat tudnak okozni. Emiatt a beteg, korhadó fák kivágását, vagy a leszáradt ágak levágását semmiképp se halogassuk. Átmenetileg a kiékelés is segíthet, de felesleges kockázatot ne vállaljunk.
A kis növényeket védhetjük úgy is szél ellen, hogy néhány cölöpöt verünk köréjük és zsákvászonnal körbetekerjük, ami szélfogóként szolgálhat.
A szélviharokra már a kert tervezéskor is gondolhatunk, így a konyhakertünket tegyük oda, ahol vagy egy épület vagy fák szélárnyékot biztosítanak. Ugyanígy, a fákat, bokrokat és virágokat ültessünk felváltva, egymás mellé: ez nem csak jó látványt nyújt, de egymást is óvják a széltől és a kiszáradástól a növények.

Nagy meleg és a kiszáradás ellen mit tehetünk?

A kora reggeli vagy esti locsolást szinte mindenki ismeri. De jó trükk, ha hagyjuk a lóherét a fűben. Sokkal jobban tűri a szárazságot, mint a gyepfélék, ezért akkor is zöld marad, amikor a többi fűféle már nem és hasznos tulajdonsága, hogy megköti a nitrogént, így saját maga trágyázza a környezetét.
A már korábban említett mulcsok közül az organikus képes csökkenteni néhány fokkal a hőmérsékletet megfelelő vastagságban lefektetve, de a műmulcs, vagy amelyekben kavicsok is vannak, kifejezetten kerülendők ilyenkor.
A fenyőkéreg abban is sokat segít, hogy a vizet megköti, lassabban fog csak elpárologni. Erre a célra a komposztot is használhatjuk, ami amellett, hogy talajjavító hatású, még a talajnedvesség megkötésére is alkalmas.

Legyünk előrelátóak!

Kertészkedés közben mi magunk is ki vagyunk téve az extrém körülményeknek, nem csak a kertünk. A Munkavédelem+ szakértője szerint, amíg a munkahelyen magától értetődően nyúlunk védőfelszerelésért, addig otthon még mindig hajlamosak vagyunk ezt elhanyagolni.
Egy felkészült kertésznek rendelkeznie kell egy megfelelő cipővel, egy védőkesztyűvel, a vegyszert igénylő feladatokhoz néhány eldobható szájmaszkkal és a motoros fűrészt igénylő munkákhoz egy védőszemüveggel. Így biztos, hogy biztonságban végezhetjük a kerti feladatokat.

Némi elővigyázatossággal és ezekkel az előkészületekkel sok kellemetlenségtől, sérüléstől és költségtől kímélhetjük meg magunkat és a kertünket. Más dolgunk nem marad, mint élvezni a kerti munkát a friss levegőn és az ápolt, rendezett udvar képét!

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Cserszegi fűszeres (1), okmányiroda (1), Owaimer Zoheir (1), La Montanara (1), viz (1), jog (3), vízimentő (5), Hegyi Roland (HR) (5), Biró Róbert (15), Burgonyakutatási Központ (2), Biró Lajos (1), holokauszt (1), képviselő-testület (37), életveszély (1), Gelencsér Dental (3), medve (1), Bartha Gábor (34), Bagyinka Tímea (1), Udvaros Dorottya (1), Carbona (9), áruház (1), GESZ (11), ötös lottó (101), állatok (16), facebook (15), szalon (1), jutalom (1), balatongyorok jazz (23), beruházás (2), hosegriado (7), Use Unused (1), tenisz (3), minimálbér (1), polgármester (153), google (3), sorkötelezett (1), világnap (1), könyvbemutató (2), tartozás (1), Pampetrics György (21), ipsos (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), diakhitel (7), gyász (1), Balsai Móni (1), újév (6), Max (83), közmunka (1), Balaton-átúszás (1), oktatas (347)