Hogy néz ki egy lézeres szemműtétnek a menete?

2020. augusztus 20.
A lézeres szemműtét menete elsősorban a kezelés típusától függ, bár mindegyik esetében találunk közös pontokat.

Mindenekelőtt fontos tisztáznunk, hogy mindegyik magyarországi, bejegyzett klinikán végzett lézeres szemműtét biztonságos, amennyire szakmailag lehetséges.

A kockázatok minimalizálását az előzetes szűrővizsgálat és az alkalmazott, modern eljárások garantálják. Ahhoz viszont, hogy egy páciens biztonságban érezze magát a kezelés közben, fontos, hogy tisztában legyen a lézeres szemműtét menetével.

Mit érdemes tudni a lézeres szemműtétek előtti vizsgálatról röviden?

A lézeres szemműtét először egy alkalmassági teszttel indul (forrás: Budai Szemészet). Maga az alkalmassági vizsgálat alig két órás, és az általános egészségi állapot felmérését követően a két szem vizsgálata zajlik le.
Ennek során pupillatágító szemcseppet alkalmaznak, ami miatt érdemes kísérővel érkezni, mert a következő fél-egy nap során homályossá válik a látás.

A vizsgálat során kerülnek megállapításra – ha vannak – az ellenjavallatok, illetve az is, hogy melyik lézeres szemműtét típust érdemes alkalmazni a tökéletes látás visszanyeréséhez. Ekkor kerül bemutatásra a lézeres szemműtét menete is, illetve hogy mire szükséges ügyelni a műtétet követően.
Fontos azonban, hogy sem a vizsgálat, sem a beavatkozás előtt nem viselhet kontaktlencsét a páciens, hogy a szeme visszanyerje az eredeti alakját: a lágy lencséket öt nappal, a félkemény és kemény lencséket két héttel a vizsgálat előtt félre kell tenni.

Így zajlik a lézeres szemműtét

A sikeres vizsgálatot követően, a megbeszélt időpontban egy viszonylag gyors beavatkozásra kerül sor.

1. Első lépésként szemcseppeket kap a páciens, ami lehetővé teszi magát a teljesen fájdalommentes beavatkozást. A beavatkozás mindössze néhány percig tart, attól függően, hogy mennyi dioptriát kell változtatni a szemeken.
2. Eddig mindegyik lézeres szemműtét fajtánál ugyanúgy zajlik a folyamat, a különbségek magában a tényleges beavatkozásban találhatók:
3. PRK műtétnél felszíni kezelés zajlik, ám szúrás és vágás nélkül. Egy speciális mikrosebészeti eszközzel távolítják el a szaruhártya legfelső hámrétegét. A beavatkozást követően egy terápiás kontaktlencse kerül a szemre, hogy a pár napos gyógyulás során védje (munkába viszont 7-10 napig még nem fog tudni menni). A kontrollvizsgálaton a szemorvos fogja majd eltávolítani.
4. FEMTO típusú kezelésnél szükségtelen a terápiás lencse, mert a védőlebenyt a műtét során alakítja ki a femtosecundumos lézer (innen az eljárás neve).  A beavatkozás legfeljebb tíz percig tart, és a PRK-val ellentétben szinte azonnali a látásjavulás, ahogy a lábadozás ideje is egy, legfeljebb két nap.
5. Szintén mindegyik típusú szemműtétre igaz, hogy ambuláns kezelésnek számít, kórházi benntartózkodásra a beavatkozás idején túl nincs szükség, a páciens azonnal távozhat.
6. Az UV fénytől a beavatkozás típusától függően 3-6 hónapig kell folyamatosan védeni a szemet szemüveggel, illetve az előírt szemcseppel is szükséges csepegtetni a megadott időközönként, hogy a gyógyulás teljes lehessen.

A műtétet követő fél évben több kontrollvizsgálatot is megejtenek, hogy a szemészorvos megbizonyosodjon róla, minden rendben ment. Egyébként pedig a páciens élvezheti a tökéletes látás minden előnyét!

megosztás
hozzászólások
természetgyógyászat (2), tenisz (3), sárkányrepülő (1), Cséby Géza (5), ló (1), ponthatar (6), Ferenc pápa (1), labdarugas (25), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), munka törvénykönyve (1), gyed (3), sofőrszolgálat (1), jóga (1), kereszt (1), Brüsszel (1), kenyér (7), Németh József (1), Rtime (5), gyermekszám (1), vízkereszt (1), golf (11), Kapolcs (1), C+ fesztivál (1), kábítószer (9), utca embere (8), GESZ (11), Fodor Edith (3), Bradley Cooper (1), Palásthy Bese (2), gyermekfelügyelő (1), ingatlan (12), balatongyorok jazz (23), Bezerics (1), Mikulás (8), VOLT fesztival (7), sztárportré (3), minisztérium (7), Cserszegtomaj (124), traffipaxrendszer (1), megemlékezés (10), kiállítás (16), ajándék (8), országgyűlési képviselő (33), politika (37), borünnep (24), rádió (1), Hírek képekben (10), Év szállása (1), beruházás (2)