Hogy hozzunk létre vésztartalékot a gyakorlatban?

2017. szeptember 26.
Mindannyian tudjuk, hogy jó dolog, sőt elengedhetetlen a félretett pénz. A nagymamáink arra intettek, hogy legyen tartalékunk a ‘nehéz időkre’, ami elődeink tapasztalata alapján kiszámíthatatlan, mikor üt be. Ennek ellenére főleg a fiatal generációra jellemző, hogy máról holnapra él.

Az Y-generációt gyakran megvádolják, hogy felelőtlenül bánik a pénzzel, és a többiekkel való lépéstartás érdekében - például azért, hogy a megfelelő nyaralós fotó kikerülhessen az Instára - lehetőségei felett költ. De a közösségi média az idősebbeket is könnyen elszédítheti, hiszen csak azt látjuk, hogy mindenki fesztiválozik, drága ruhákban feszít, külföldön nyaral. A napi jó érzés kedvéért ha elővigyázatlanok vagyunk, akár az utolsó fillérünket is elkölthetjük.

Pedig a biztonsági tartalék elsődleges

A váratlan események átvészeléséhez 3-12 havi jövedelmünket érdemes félretennünk. De milyen lépéseket tegyünk meg ehhez? A legfontosabb a tudatosság, és pár szabály betartása.

Először is monitoroznunk kell a bevételeinket és kiadásainkat. Vezessük papíron, mennyit költünk állandó kiadásokra (rezsi, hiteltörlesztés stb.), és ne felejtsük ki azt sem, ha például egy lazább este végén egy tízezressel szerényebben jövünk haza.
A lényeg, hogy jegyzeteljük az összes bevételt és költést - ezt klasszikusan háztartási naplónak hívják, és sablonokat az interneten is találunk hozzá.

Érdemes megnézni, hogy a legköltségesebb hónapunk az utóbbi időben, amikor “minden összejött” mennyibe került. Ha ezt megszorozzuk minimum hárommal, az lesz az összeg, aminek a megspórolására törekednünk kell.

Ne számoljunk azzal, hogy ha elvesztenénk a jövedelmünket, képesek lennénk fél évig meleg étel nélkül élni, vagy a gyereket kivenni az összes szakkörről arra az időre - hiszen a valóság úgysem ez lenne.

Kezdhetjük napi ötszáz forint minusszal is

Kezdjük kicsiben a takarékoskodást, ha nincs benne gyakorlatunk. Mindig koncentráljunk az aznapra. Az apró, felesleges, pazarló vásárlásokat némi odafigyeléssel ‘kikoptathatjuk’ a mindennapjainkból.

Emellett lényeges, hogy átnézzük, nincsenek-e indokolatlan költéseink, amiket csak oda nem figyelésből nem állítunk le. A szerződéses szolgáltatások - bank, telefon, internet - terén találhatunk a meglevőnél kifizetődőbb megoldást, de ide tartozik a ki nem használt edzőtermi bérlet, autópálya matrica. Lehet, hogy megváltoztak a szokásaink, de nem változtattunk ennek megfelelően, így a semmiért fizetünk. Több tízezer forintot is hozhat a racionalizáció havonta.

Tanulságos belegondolni, mire van igazán szükségünk, és mi az, amivel csak reprezentálunk.
Elégedetté tehet minket egy drága autó, de ha minden javítás elviszi a fél havi jövedelmünket, és már attól stresszesek vagyunk, ha ránézünk a kocsira, cseréljük le nyugodt szívvel.

Emellett lényeges, hogy különítsük el teljesen a vésztartalékot. Tegyük egy külön bankszámlára - amihez nincs bankkártyánk -, vagy fektessük be okosan. Ha pedig lefogyasztjuk a megspórolt pénzt, mindig töltsük vissza mielőbb az egyenleget.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
antsz (15), Balsai Móni (1), hűtőgépcsere-program (1), vasárnapi pihenőnap (3), táplálkozási tanácsadó (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), szalon (1), minisztérium (7), kresz (2), kékszalag (12), Szutrély Péter (7), Vigántpetend (1), Balatoni Szövetség (3), influenza (2), Bock Bisztró (12), heviz gyogyfurdo (112), média (1), hotel mirage (1), kormany (11), biztosítás (2), Vajda János Gimnázium (22), drogmentes (1), holdfogyatkozás (1), táska (1), gyógytó (1), Nagy Angelika (1), művészet (1), rezsi (18), dinnye (1), lovaglás (2), étel (3), tour de france (1), természetgyógyászat (2), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Burucs Szabolcs (1), Koncz Zsuzsa (1), Mohácsi József (8), Libás (2), Cserép Letícia (1), Eurostat (1), Sárdi Katalin (1), helikon (41), ingatlan (12), Havasi Bálint (12), vonyarcvashegy (157), balatongyorok jazz (23), A Dal (3), C+ fesztivál (1), La Montanara (1), Silver fitness (1)