Hófehér év eleji gondolatok

2016. január 28.
Január. Az év leghosszabb hónapja. Igen, tudom, éppen annyi napból áll, mint mondjuk a december, mégis… Hideg van, sőt most van csak igazán hideg, még mindig sötét van, és alig várjuk, hogy vége legyen, mert a karácsonyi ünnepi kiköltekezés után a pénztárcánk (és a hitelkártyánk) is lapos.
Valljuk be: a pénztárcánk az egyetlen dolog, ami lapos… A töltött káposztától a halászlén át a bőrös malacsültig, a bejglitől a zserbón át a majonézes franciasalátáig ívelő ételhíd, amelyen az év utolsó napjaiban áthabzsoltuk magunkat, véletlenül sem a mellbőségünket növelte. Össze kellene szedni végre magunkat, és változtatni, kicsit MEGÚJULNI. Az újévi fogadalmakból már kinőttünk, tudjuk, hogy a lelkesedés hamar lelohad. Tartós változásra vágyunk.
De hideg van, ráadásul havazik. Hiába vagyunk túl lassan a naptári tél felén, mégis felkészületlenül ér bennünket az első hó. Megbénul az élet, még az autóban lévő fagyálló folyadék is méltatlankodik. Lassan minden hófehér: a háztetők, a fák, az utak, a Balaton-part, maga a Balaton, sőt még a Hévízi-tó is fehér gőzbe burkolózik.
Ó, a január! Emlékszem, nem is olyan rég volt, mégis sok-sok évvel ezelőtt… Január volt, hófehér havas január, olyan hófehér, mint a menyasszonyi ruhám, amelyet viseltem… Életünk egyik legszebb, legemlékezetesebb napja az, amikor magunkra ölthetjük azt a csipkés, gyöngyös, gyönyörű ruhát, amelyről kislányként annyit álmodoztunk, képzeletünkben minden apró fodrát megterveztük, minden részletét kidolgoztuk, és most ott állunk, pörgünk, forgunk benne a valóságban is; a sminkünk gyönyörű, a hajunk tökéletes, a bőrünk hibátlan, az alakunk pedig mint egy tizennyolc évesé… Ó, az a január! De jó lenne újra olyan frissnek, üdének lenni, de jó lenne MEGFIATALODNI! Ki ne szeretne még egyszer úgy kinézni, mint az esküvőjén?
A menyasszonyi ruha hagyományosan fehér. Az orvosok fehér köpenyt viselnek, s fehér deszkakerítés veszi körül a boldog otthonokat. A japánok hat, az eszkimók tizenhét szóval jelölik a fehér árnyalatait. Érdemes tehát egy kicsit elmélyülni a fehér szín jelentéstartományában.
A fehérben egyensúlyban van a többi szín, ezért ez a leghűvösebb. A fehér a visszavert ragyogás. Általa, akár a könnyek által, megtisztulhatunk. Kedvező hatással van fizikai és lelki állapotunkra. Jelenléte a környezetünkben arra ösztönöz, hogy felszámoljuk a rendetlenséget.
Szimbolikus értelemben a fehér ártatlanságot, tisztaságot, erkölcsösséget áraszt magából. Emellett a tiszteletadás, az egyszerűség, a béke és a szelídség, a pontosság, a születés és a fiatalság, a hideg, a házasság és a halál színe is.
Tudjuk, hogy a keresztény hagyományban a fehér az öröm és a vigasság hordozója, a feltámadás színe. A fehér karácsony, fehér zászló, fehérnemű szókapcsolatokat valamennyien jól ismerjük; kevésbé ismeretes viszont, hogy az ultrakonzervatív politikusokat olykor fehéreknek nevezik; a fehér toll pedig a gyávaság szimbóluma. Az angolszász világban az értéktelen tulajdon fehér elefánt; az udvariasságból, tapintatból elkövetett ártatlan füllentés pedig fehér hazugság.
A fehér a ragyogás színe, az egységé, a teljességé és a békéé a világgal ‒ és főleg önmagunkkal. Ez a béke és teljesség belső ragyogást eredményez, és aki belülről ragyog, az kívülről is szép, ÚJRAFIATALODIK.
Január van, hideg van, havazik, igen. Az első havas napon minden összeomlik, hogy másnapra újraszerveződve előkerüljenek a hólapátok, a hókotrók, s hatalmába kerítsen minket a vágy: gyerünk ki a szabadba szánkózni, korcsolyázni, síelni! Vegyük kezünkbe az irányítást, menjünk ki Balaton-partra vagy a Hévízi-tóhoz, hógolyózzunk, építsünk hóembert! Élvezzük egy kicsit, mert holnapra elolvad, és a csillogó hófehér helyére hosszú időre a szürke költözik!

megosztás
hozzászólások
Balatongyorok (136), LMP (4), FINA vizes világbajnokság (1), Novinszky Petra (1), TDM (3), fogorvos (5), tollaslabda (1), dinnye (1), farsang (2), sütemény (1), fejlesztés (12), Babos Lajos (1), proa (1), Örvényeshegy Piknik (3), homoszexualis (1), állatorvos (1), Szent István ünnepe (3), Halház kft (1), Zsittnyán Tamás (1), olimpia (152), Semmelweis Egyetem (1), tanulmány (11), munkanelkuli (2), tengerpart (1), fesztival (93), Novák Péter (1), riporter (1), Bátortábor (1), Kartali Zsuzsanna (1), Tar László (1), online (1), Bezerics (1), strand (21), hulladék (3), keszthely (4040), Tóth Csaba (3), úszás (22), munkahely (8), hospice (1), Krassói Katalin (1), MSZP (17), uzemanyag (24), repülő (3), Libás (2), gyed (3), Nardai Sarolta (1), Rezi (1), Fenyves allé (1), nyugdij (8), Varga Endre (4)