Hóátfúvás miatt tizenkét útszakasz járhatatlan a Dunántúlon

2013. január 25.
Tizenkét útszakasz vált járhatatlanná hóátfúvás miatt a Dunántúlon, elzárt település ugyanakkor nincs az országban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken reggel.

Közleményük szerint a Dunántúlon csütörtökön este havazás kezdődött, először Vas és Zala megyében, majd Somogy délnyugati felén és Baranyában, emellett Győr-Moson-Sopron megyében is friss hó esett. A havazás - mivel hajnalra véget ért - önmagában nem okozna fennakadásokat, de ezekben a térségekben többnyire közepes vagy erős szél okoz ismét hófúvást, Sárvár környékén pedig viharos erejű széllökéseket is észleltek.
Az éjszakai csapadék és hóátfúvás miatt a főutak Vas megyében, valamint Csorna és Ajka térségében havasak, hókásásak, a letaposott hótól csúszósak. Délebbre Nagyatád és Szentlőrinc körül a főutak latyakosak. A mellékutak Vas és Zala megyében letaposott havasak, Baranya megye nagy részén, valamint Nagyatád, Csorna és Ajka térségében havasak, Pápa körül inkább jégbordásak, míg Kaposvár térségében latyakosak. A korábbi havazások nyomán Nógrád megyében hókásás, az északkeleti területeken pedig letaposott havas az alsóbbrendű utak burkolata.
Az Útinform 5 óra 30 perckor kiadott jelentése alapján Zala megyében hóátfúvás miatt le kellett zárni az Újudvar és Gelse közötti mellékutat, míg Győr-Moson-Sopron megyében a Kapuvár és Bősárkány, a Páli és Vadosfa, a Páli és Vág, a Vica és Magyarkeresztúr, az Acsalag és Maglóca, az Újkér és Iván, a Gyóró és Mihályi, a Himod és Kisfalud, a Dénesfa és Répceszemere, a Cirák és Beled, valamint az Iván és Simaság közötti mellékutat.
Hóátfúvás nehezíti a közlekedést Győr-Moson-Sopron megyében a 85-ös úton Kapuvár és Pereszteg, valamint Kóny és Kapuvár között, a 84-esen Sopronkövesd és Nagycenk, a 86-os úton pedig Bősárkány és a megyehatár, továbbá Jánossomorja és Mosonmagyaróvár között. Vas megyében Szombathely és Sárvár térségében is több útszakaszon vannak hóátfúvásos szakaszok, a legnehezebben a Csepreg és Tormásliget, valamint a Söpte és Salköveskút közötti út járható.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a saját gépein kívül a bérelt járműveket is az utakra rendelte, így több száz munkagép dolgozik az utak járhatóvá tételén, a nagy erejű szél azonban folyamatosan visszahordja a havat az utakra. Igazán hatékony munkát csak a viharos erejű szél elállta után tud a közútkezelő végezni - emelik ki a közleményben.
Arra kérik a közlekedőket, hogy az érintett térségekben egyelőre ne induljanak útnak. A Dunántúl több területén is téliesek az útviszonyok, ezért azt kérik az autósoktól, hogy fokozott figyelemmel megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek, csak a téli közlekedésre jól felkészített gépjárművekkel közlekedjenek, tartsanak maguknál hóláncot és mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. mti

megosztás
hozzászólások
parkoló (4), Főzzünk játszva (2), bezárás (1), Cseh László (1), vendégéjszaka (2), KFT (1), erettsegi (72), videó (1), proa (1), Kocsis László (1), Szennyai Anita (2), Bóka Péter (1), onkormanyzat (481), korhaz (99), nagyméret (1), Hévíz gyógyfürdő (112), monitormagazin (107), köztársasági elnök (1), mobil (2), keszthely balaton kekszalag (5), Orbán Viktor (3), utazas (15), Szeiler Stúdió (32), jatek (2), Kapolcs (1), jutalom (1), Csokonai társaság (1), nav (29), esztétika (8), Bethesda (1), pannon egyetem (12), ünnep (141), Balatoni Múzeum (98), telefon (3), Életfa iskola (2), gyermekfelügyelő (1), Szeiler Gábor (1), Reischl-sörház (1), skandinav lotto (81), szex (9), íjászverseny (1), Rejuvena (19), Kis-Balaton (1), EU (14), keprol kepre (7), Astellas-díj (2), Pampetrics György (21), pedagógus (6), ellenőrzés (2), verklifesztivál (3)