Hit és erkölcs: mindig együtt jár

2014. március 22.
Hittanra, hit és erkölcs órára vagy erkölcs (etika) órára írassuk be a gyerekünket? Tál Zoltán atyát kérdeztük.

– A vallásos szülő, aki megkereszteltette a gyermekét, meggyőződésből a hit és erkölcs órát választotta, a bizonytalanok leginkább az etika mellett döntöttek. Szeretik szétválasztani a kettőt, azaz a hittant és az erkölcstant, de vajon szét lehet-e választani? – kérdezi Tál Zoltán atya. – Hiszek valakiben, ráteszem az életemet mint keresztény szülő vagy pedagógus, ugyanakkor ez ne mutatkozna meg a tetteimben? Ilyen nincs – válaszolja azonnal. – A hit és a tettek szorosan összefüggnek. A hit együtt jár bizonyos erkölcsi normával és viselkedéssel. Az állami iskolában tanított erkölcs vagy etika nem helyezkedhet szembe a hittannal. Nem lehet más az etikus magatartás a keresztény életben.

 

– A hittanon, a templomban olyan értékeket tanulhat meg a gyerek, amelyek elkísérik egész életében, lehet, hogy nem kap rá osztályzatot, mint egy matekleckére. Ebben a közösségben barátokra lelhet. Úgy gondolom, belső meggyőződésből, az életforma alapján döntsünk, hová íratjuk be a gyerekünket, felvállalva együtt a hit- és az erkölcsoktatást, felvállalva ezzel a katolikusok szintjén a vasárnapi szentmisét, a protestánsok esetében a vasárnapi istentiszteletet, illetve a kötelező keresztény életet. Csak aki ezt vállalja, az szemben úszik az árral, ugyanis nem szólhat vissza a tanárnak, nem tépheti le a faágat, nem döntheti fel a kukát a Fő téren, nem verekedhet a szünetben. Van erkölcsi életformája, van tartása – véli Tál Zoltán, s hozzáteszi, hiányzik a vallásos háttér az életünkből. – Amikor én voltam gimnazista, az osztályból csupán hárman voltunk hittanosok, a többi nem volt elsőáldozó sem.

 

Joseph Kentenich szavai: „Az élet, a lét ma a legfőbb tényező, nem a szó. Csak annak hisznek ma, aki az életével igazolja, bemutatja mondanivalóját. A vallásunk a levegőben lóg, mert nincs benne dinamika, mert túl kevéssé alakítja az életünket. És mivel túl kevéssé formál minket, nem hisznek a szavainknak.”

megosztás
hozzászólások
Spar (1), GESZ (11), Rtime (5), szabadsag (2), Via Hotel (1), erdő (2), női gombolkodó (5), felmondás (1), Spa Hévíz (3), regisztráció (1), okmányiroda (1), szépségápolás (8), sajtóközlemény (5), Cserszegtomaj (124), terápia (4), dinnye (1), Burucs Szabolcs (2), Koósz Attila (1), karnevál (1), ipsos (1), Hollywood (1), egeszsegugy (266), Cserép Letícia (1), adó (6), orvos (23), Balaton átúszás (5), jogszabály (1), óraátállítás (3), parkolás (8), Festetics kastély (139), migráns (3), Telecom (2), felveteli (29), hó (4), Balsai Móni (1), idegenforgalom (174), Kovács Patrícia (1), online (1), gyermek (12), gyümölcs (2), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), idojaras (262), Torsa Dániel (1), ökölvívás (2), Hévíz (1219), Keszthelyi Táncpanoráma (7), jutalom (1), hospice (1), lotus (1), utánpótlás (1)