Hévízi kórház: fiatal generáció a gyógyításban

2013. november 27.
Nemcsak a gyógyításra és a kutatásra fókuszál a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, hanem a jövő generációra is. Cikkünkben egy szakorvost és két szakorvosjelöltet mutatunk be.

Dr. Pete Krisztina szakorvos a D osztályon
Debrecenben végzett 2001-ben, majd Veszprémben és Zalaegerszegen dolgozott a neurológiai és stroke-osztályon. Neurológiai szakvizsgáját 2007-ben szerezte meg. Rövid ideig az OEP-nél is dolgozott. Keszthelyre költözött, gyermekei születése után ismét a beteggyógyításban szeretett volna elhelyezkedni. A hévízi kórházvezetés tervei, miszerint a rehabilitációs kezelést a neurológiai megbetegedésben szenvedők körében bővítenék, felkeltette érdeklődését. A porckorongsérvtől és az izombetegségben szenvedőket jelenleg is megosztva kezelik reumatológusok és neurológusok, így nem ismeretlen előtte ez a terület. A rehabilitációs kezelés a betegek gyógyulása szempontjából különösen nagy fontossággal bír a munkába, a mindennapi életbe visszatérés elősegítése miatt. Dr. Pete Krisztina tervei között ezért is szerepel a mozgásszervi rehabilitációs szakvizsga megszerzése, amelyhez a hévízi Szent András Kórház D osztályának fiatal, dinamikus szakmai csapata dr. Kulisch Ágota főorvos vezetésével kiemelkedő szakmai támogatást nyújt.

Dr. Szántó Borbála szakorvosjelölt a B osztályon
Már az egyetem alatt megfogalmazódott benne, hogy a reumatológia lesz a szakterülete. Úgy véli, nagyon átfogó szakma, lehetőséget ad egészében kezelni a beteget, nem csak egy betegséget, és ami még nagyon fontos, hogy családbarát, behatárolható a munkaidő. Dr. Szántó Borbála Szegedről jött Hévízre, a csongrádi megyeszékhelyen végezte el az orvosi egyetemet.
Szakspecifikus intézményekbe pályázott, többek között Hévízre is, és azonnal felvételt nyert a Szent András Reumakórházba. Mint mondja, nagyon gyorsan történt minden, hiszen júniusban végzett az egyetemen, és szeptember közepétől dolgozik itt. Emellett most kezdi el a törzsképzést, reumatológiai szakvizsgára készül. Két évre visszamegy Szegedre olyan gyakorlatokra, mint például belgyógyászat és sürgősségi ellátás, ezek a hévízi intézményben nem érhetők el. Azután visszatér a városba. Ezen rövid idő alatt nagyon megszerette a munkahelyét, a kollektíva kedvesen fogadta, és nagyon sok oktató segítséget kap tapasztalt, rangidős kollégáktól.

Dr. Ifi Judit szakorvosjelölt a G osztályon
A zalaegerszegi születésű Ifi Judit igen fiatalon került Keszthelyre, a Vajda János Gimnázium tanulója volt, majd a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán tanult tovább. Most zárult le a kétéves rezidensképzése, három éve van felkészülnie a szakvizsgára. A doktornő szeptember óta dolgozik a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban, jelenleg az aktív osztályon szakorvosjelölt, önálló szakmai munkát végez, természetesen állandóan konzultálva az osztályvezető főorvossal, dr. Kránicz Ágotával, akitől, illetve az osztályon dolgozó szakorvosoktól minden szakmai és egyéb segítséget megkap.
– Kevés az orvos, a rezidensi két év alatt sok osztályon voltam, és majdnem mindenhol azt láttam, hogy ha egy orvos lebetegszik, megáll az élet az ügyeleti ellátásban. Ha picit rendeződne itthon a helyzet, akkor sok orvoskolléga Magyarországon maradna, és nem külföldben gondolkodna – véli a szakorvosjelölt, akinek a szülei is orvosok. Édesapja le akarta beszélni az orvosi hivatásról, mert úgy gondolta, nem nőnek való. De titkon azért örült, amikor kiderült, a lánya mégis ezt választotta.

megosztás
hozzászólások
bezárás (1), Brüsszel (1), Bartha Gábor (34), Varga Endre (4), Varga Andrea (13), Jobbik (10), Musica Antiqua (2), Nardai Sarolta (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), Cserszegi fűszeres (1), mentő (9), retro (1), Forstner Anna (1), Polgári vélemény (6), gyógyítás (2), szakma (1), Zala Megyei Főügyészség (4), Révai Gábor (1), karnevál (1), Örvényeshegy Piknik (3), Balatoni Hajózási Zrt (4), e-kereskedelem (1), képviselő-testület (37), Anna-bál (2), támogatás (5), polgármester (153), Zalaszántó (2), transzfer (1), Tata (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Lidl (1), Balsai Móni (1), Jazz Fiesta (2), kiállítás (16), levendula (2), nyelvvizsga (2), bank (7), Vatikán (1), szalloda (59), felsőoktatás (9), büntetés (3), onkormanyzat (481), Owaimer Zoheir (1), lovaglás (2), művészet (1), Ruzsics Ferenc (434), Pappné Beke Judit (1), Bagyinka Tímea (1), Semmelweis (2), kisterseg (20)