Hévízi gólkirálynő a válogatottságról, Dániáról, Hévízről

2014. január 31.
Az NB II női kézlabda bajnokság listavezető csapata a Hévíz és az ő játékosuk Tóth Mária vezeti a góllövőlistát, akit az ősz legjobbjának is választottak és aki az elmúlt évi szavazáson Zala megye legjobb sportolónői közé került. Őt kérdeztem egy hévízi edzés után.

Hol és miként kezdődött a kapcsolata a kézilabdával:
Debrecenben nőttem fel és akkor még az volt a szokás, hogy a nevelőedzők járták az iskolákat, figyelték a testnevelési órákat és keresték a tehetségeket. 9 éves koromban Komáromi Ákosné fedezett fel, emlékszem mérések alapján jelezte, hogy magas és ruganyos leszek és azonnal igazolt is a magyar élvonalba tartozó csapat, ahol végig jártam a korosztályos együtteseket.

Mikor játszotta első NB I-es meccsét és hány évesen mutatkozott be a válogatottban?
14 évesen egy fantasztikusan erős együttesbe kerültem Debrecenben, aztán a Görbicz féle junior válogatott következett és még tizenévesen a nemzeti csapat.

Magyar bajnoki érmeket szerzett, több tucatszor játszott és VB ezüstérmes lett a juniorok közt és több, mint 10-szer a magyar válogatottban is pályára léphetett. Emlékei közt melyik a legkedvesebb meccse?
- A nemzeti színű mezben mindig kitüntető volt játszani, de egy olyan meccset emelnék inkább ki amikor az én szerepem is jelentős volt. A Debrecen színeiben egyszer 9 góllal vertük a Győrt, több ezer szurkolónk hihetetlen örömtáncot járt, ünnepelt a város. Előfordult, hogy a világ akkor egyik legjobbjának tartott Ikast legyőző csapatban is szerepeltem Dániában.

6 éven keresztül a világ egyik legerősebb bajnokságában a dánoknál élcsoportba tartozó együttesben szerepelt, hogyan igazolt oda és mennyiben voltak mások a viszonyok?
Egyik játékostársam szerződött Dániába és nyaralni mentem hozzá, amikor lehívtak egy edzésre. Hihetetlen, de aznap még megszavaztatták a csapattagokat és ők kérték, hogy igazoljanak le. Egészen más viszonyok közé kerültem, ott valamennyi játékos beleszólhatott az edzői vélemény után a játékrendszerbe. Ha megfigyelték most a férfi EB-on is előfordult, hogy több játékos mondott véleményt. Egy veszprémi Aréna nagyságú csarnokunk volt, fantasztikus , sportszerű közönséggel.

Több százszor játszott a magyar és a dán első osztályban. Kik voltak a legnagyobb és legkedvesebb edzői, játékostársai hiszen akadt több olimpiai bajnok is akivel egy csapatban  szerepelhetett?
Nevelő edzőnőmön kívül Zsiga Gyulától és Laurencz László szövetségi kapitánytól tanultam a legtöbbet. A régi Debrecen valamennyi játékosára szívesen gondolok, de a Németh Helgával – szerkesztői megjegyzés: Nagykanizsáról indult a pályafutása - is remekül megértettük egymást és nekem mint átlövőnek fontos a beállóval való kapcsolatom, közülük néhai Kulcsár Anita volt a legnagyobb. Dániában örök élmény volt a kétszeres olimpiai bajnok kapus Karin Mortensen – szerkesztői megjegyzés: mi magyarok jól emlékezhetünk rá az utolsó percekben elvesztett  2000. évi olimpiai bajnoki döntőről -  előtt védekezni és akkoriban a világ legjobbjának számító irányító Andersentől labdákat kapni.

Hévízen  az őszi elsőségből nagy részt vállalt. Hogy érzi magát a fürdővárosi csapatban és milyen tavaszi szereplésre számít, miként edz?
A csapattársaim türelmét ezúton is köszönöm, mert sokszor biztosan fárasztó vagyok. Nagyon hiszek a csapatban és szeretek itt játszani, ha nem így lenne már nem kezdtem volna a harmadik bajnokságomat itt, aminek külön örülök, hogy jó barátokra is leltem a zöld-fehér mezben. A heti két labdás tréningen  kívül két kondicionális edzéssel készülök.
Ősszel nagyon sokszor erősek voltunk és alig hibáztunk azt valószínűleg nem tudjuk megismételni, több pofonra számitok tavasszal. Remélem túlzottan óvatos vagyok és nem lesz sérülésünk és egyre többen élvezik a játékunkat és szurkolnak nekünk- válaszolta a népszerű Maja, aki Hévízen eddig 47 mérkőzésén 277 akció gólt szerzett az ősszel és az előző bajnoksághoz hasonlóan  ő szerezte a legtöbb akciógólt a bajnokságban.

Iglódi Endre

megosztás
hozzászólások
bank (7), Varga Andrea (13), állatvédő (5), ponthatar (6), munkahely (8), Krepsz Zoltán (38), világnap (1), kulfold (245), középiskola (1), ló (1), ajándék (8), keszthely (4040), Palásthy Bese (2), Telecom (2), Filharmónia (1), Év fája (1), voroskereszt (24), Happy Dixieland Band (8), gyermekbarát (2), Halott pénz (1), jogsebész (9), tabor (6), karácsony (20), munkanelkuli (2), szép (9), Jemen (1), újszülött (1), vírus (1), Bóka György (2), szolárium (1), fesztival (93), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), terápia (4), vendeglátás (6), női gombolkodó (5), állatkínzás (2), Fejér György Városi Könyvtár (52), macska (1), retro (1), Kovács Ernő (1), Eurostat (1), Bátortábor (1), Nagy Bálint (10), HIV (1), Rio 2016 (32), Fehér szalag (1), Gulyás Orsolya (2), Tóth Gergely (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Naszádos Péter (12)